avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 551 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Transmiterea informatiilor statistice catre B.N.R. ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Transmiterea informatiilor statistice catre B.N.R. este obligatorie? ...

Transmiterea informatiilor statistice catre B.N.R. este obligatorie? Exista sanctiuni pentru netransmiterea informatiilor cerute de catre B.N.R. persoanelor juridice?
Cel mai recent răspuns: Manuela Rășină , administrator 14:40, 12 Mai 2021
cititi art 99 din legea 58/1998
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Potrivit Legii 226/2009, BNR face parte din Sistemul statistic naţional, sunteți obligat să le completați chestionarele, altfel riscați amenzi serioase. Spun amenzi pentru că obligaţiile firmelor nu se sting când le este aplicată sancțiunea, ci continuă până vă conformați. Iar dacă nu vă conformați în termen puteți fi amendat din nou.



ARTICOLUL 25
Obligaţiile furnizorilor de date

(1) Furnizorii de date sunt obligaţi să transmită, în mod gratuit, producătorilor de statistici oficiale date corecte, actuale şi complete, la termenele, periodicităţile, în forma şi după metoda de colectare prevăzute în programul statistic naţional anual şi în conformitate cu normele metodologice.
(2) Dacă datele comunicate de furnizorii de date nu sunt corecte, actuale şi complete, aceştia sunt obligaţi:
a) în urma constatării acestei situaţii de către furnizorul de date să le corecteze, să le actualizeze şi să le completeze, după caz, să notifice acest lucru şi să le transmită de îndată producătorului de statistici oficiale care le-a solicitat;
b) în urma constatării acestei situaţii de către producătorii de statistici oficiale să le corecteze, să le actualizeze, să le completeze, după caz, şi să le transmită potrivit măsurilor şi termenelor dispuse de producătorul de statistici oficiale care le-a solicitat.
(3) Furnizorii de date au obligaţia de a prezenta persoanelor autorizate de producătorii de statistici oficiale documentele şi evidenţele necesare verificării calităţii datelor statistice furnizate.
(4) În cazul aplicării sancţiunilor prevăzute la art. 46, obligaţiile furnizorilor de date prevăzute la alin. (1) şi (2) continuă până la conformarea completă, înăuntrul termenului stabilit de producătorul de statistici oficiale.

ARTICOLUL 45
Răspunderea contravenţională

Constituie contravenţii următoarele fapte:
a) neîndeplinirea de către furnizorii de date a obligaţiilor prevăzute la art. 25 alin. (1) sau (2);
b) refuzul explicit al furnizorilor de date de a îndeplini obligaţiile prevăzute la art. 25 alin. (1) sau (2);
(...)

ARTICOLUL 46
Sancţiuni

(1) Contravenţiile prevăzute la art. 45 se sancţionează după cum urmează:
(...)
b) cele prevăzute la lit. a), c), e) şi f), dacă sunt săvârşite de persoane juridice, cu amendă de la 2.000 lei la 50.000 lei;
c) cea prevăzută la lit. b), cu amendă de la 10.000 lei la 100.000 lei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pasibil de amenda NDenisa NDenisa Am fost sunată de BNR sa răspund la niște chestionare pentru firma , chestionare trimise pe email si posta. Nu am dat curs acestora si astfel am fost ... (vezi toată discuția)
Obligativitatea completarii formularelor statistice marilenam marilenam Buna ziua, Ce prevede legislatia in vigoare in legatura cu obligativitatea companiilor de a completa si transmite catre Directia Regionala de Statistica ... (vezi toată discuția)
Statistici - chestionare, obligatorii? vdeny vdeny Buna ziua, in ultima perioada sunt sunata de la BNR pentru a le face la fiecare 3 luni, o statistica, sa le completez un formular cu achizitiile ... (vezi toată discuția)