revin cu intrebarea de la un topic anterior: poate un minor caruia i-a fost aplicata masura educativa a libertatii supravegheate (art.103c.pen) ocupa orice functie, avocat, politist, magistrat, agent de penitenciar,militar??astept parerile dumneavoastra.
Cred ca toata disputa este datorata faptului ca termenul de "antecedente penale" nu e clar...
Are vreo definite legala? Din cate stiu eu nu...
In orice caz, sigur termenul nu este similar recidivei, recidiva fiind o institutie de drept bine stabilita...
Ma gandesc ca termenul trebuie sa aiba o acceptiune mult mai larga...
Si daca se ia in considerare si faptul ca, in cazierul judiciar (nu in certificatul de cazier judiciar) sunt trecute inclusiv masurile educative... personal as inclina spre opinia Evei, cum ca masurile educative constituie antecedente penale...
Pe de alte parte cred ca este necesar sa se distinga si in functie de masurile educative luate... (una este mustrarea si alta este libertatea supravegheata, sau chiar internarea...)
In orice caz, eu sunt de parere ca cel putin masura educativa a libertatii supravegheate, denota o periculozitate relativ ridicata a celui condamnat si ca atare constituie un antecedent penal!
Insa cum am spus, notiunea de antecedente penale este un termen fara o definitie legala, iar cum practica instantelor in Romania poate varia intre extreme foarte mari, nu-i de mirare ca o instanta sustine ca nu, masurile educative nu constituie antecedente penale in sensul legii nr....