avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 516 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... efectele masurilor educative
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

efectele masurilor educative

revin cu intrebarea de la un topic anterior: poate un minor caruia i-a fost aplicata masura educativa a libertatii supravegheate (art.103c.pen) ocupa orice functie, avocat, politist, magistrat, agent de penitenciar,militar??astept parerile dumneavoastra.
Cel mai recent răspuns: Capitan Capitan , Consilier juridic 23:46, 29 Septembrie 2008
si totusi nu ne-am lamurit...
deci o persoana care in timpul minoratului a fost condamnata definitiv la pedeapsa inchisorii(conditionat sau cu executare) poate accede la orice functie?
de ex in legislatia profesiei de avocat unul din cazurile de nedemnitate suna astfel: Este nedemn de a fi avocat:
a) cel condamnat definitiv prin hotarare judecatoreasca la pedeapsa cu inchisoare pentru savarsirea unei infractiuni intentionate, de natura sa aduca atingere prestigiului profesiei; (art.13 Legea nr. 51/1995)
o persoana care a suferit o astfel de condamnare in timpul minoritatii este nedemna sau nu de a deveni avocat?
cred ca precizari similare sunt si pt accederea in alte profesii dar nu am studiat legile in materie
in primul rand , in topicul in discutie este vorba despre masuri educative si nu despre condamnarea minorului la executarea unei pedepse. Pedeapsa constituie antecedent penal , insa , intra in discutie art 109 alin 4 cod penal ,care face atat de special regimul sanctionator al minorilor.Conform legii 290/2004 art 15 lit a-in certificatul de cazier nu se inscriu: sanctiunile penale peonuntate pt infractiuni savarsite in timpul minoritatii- Legiuitorul roman de la 1936 a prevazut un regim sanctionator mixt la fel ca si legiuitorul de la 1968,se doreste reintegrarea minorilor in societate ; dorita finalitate a tuturor sanctiunilor aplicate lor este ca acestea sa devina membri utili ai societatii.Ori daca o persoana indeplineste toate conditiile pt a ocupa o anume profesie si doreste sa devina membru util al societatii ,de ce nu ar putea ocupa orice functie doreste atata timp cat legea art 109 c.ep este clara : condamnarile pronuntate pt fapte savarsite in timpul minoritatii nu atrag incapacitati sau decaderi!-in U.S.A sunt persoanecare detin profesia de jurist si sunt angajati in cadrul serviciului de probatiune _preocuparea principala fiind supravegherea si reintegrarea sociala a fostilor detinuti-sunt ofiteri care au suferit condamnari in minoritate-ma rog acolo exista o cu totul alta mentalitate(comunismul nu a trecut pe acolo). Ca sa conchid ,consider ca poate ocupa orice functie, cele prevazute de art 13 din legea nr.51/1995 nu se refera la cele petrecute in minorat(nici nu se putea altfel pt ca ar fi in contradictie cu codul penal), instantele din tara noastra s-au pronuntat in nenumarate randuri ca aceste persoane pot ocupa orice functie doresc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rog frumos un ajutor ..reabilitare ciudatelul ciudatelul Va rog frumos cine poate sa imi dea o informatie legat a ceea ce urmeaza!! Eram minor si am intrat intr-un cerc de prieteni care avea viciul furtului si am ... (vezi toată discuția)
Chiar nu imi poate raspunde nimeni Capitan Capitan Capitan Capitan ESTE MASURA EDUCATIVA A LIBERTATII SUPRAVEGHEATE APLICATA MINORULUI O CONDAMNARE?PAI ...CEL CARUIA I SA APLICAT MASURA EDUCATIVA A LIBERTATII SUPRAVEGHEATE ARE ... (vezi toată discuția)
Curios!!! Capitan Capitan Capitan Capitan aveti idee daca condamnarile din timpul minoritatii il afecteaza pe minorul devenit major? poate el deveni judecator ,procuroretc? (vezi toată discuția)