avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 410 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Incetare contract arenda. Deces arendator
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Incetare contract arenda. Deces arendator

Buna ziua.
In anul 2007 bunicul meu a incheiat cu o societate un contract de arenda pentru o perioada de 10 ani. In primavara acestui an au decedat ambii bunici (comorienti), intr-un incendiu care a distrus casa, implicit toate documentele.
Tatal meu doreste sa vanda terenul arendat, intrucat nu are banii necesari pt reconstructia casei.
Potrivit clauzelor din contractul de arenda, prelungirea acestuia "se face pe cale tacita, pana la sesizarea scrisa a partii interesate catre partea adversa. Rezilierea va intra in vigoare incepand cu anul agricol urmator (01 sept.) celui in care se comunica vointa de incetare a contractului."
La aproximativ o luna dupa deces a luat legatura cu un reprezentant al arendasului si i-a comunicat verbal intentia de a nu continua contractul de arenda si de a vinde terenul. Arendasul i-a oferit jumatate din pretul oferit de o alta societate si i-a comunicat ca are obligatia de a respecta termenul de 10 ani. A refuzat sa-i comunice o copie de pe contractul de arenda (noi nemaiavand exemplarul - distrus in incendiu).
Ulterior tata a intrat in posesia unei copii de pe contract de la Primarie si a notificat in scris arendasul ca nu intelege sa prelungeasca arendarea cf art. 25^1 din Legea 16/1994: "Contractul de arenda poate continua... ". A comunicat acest lucru si la Primarie. Societatea a raspuns ca "contractul este prins in programul FEADR Masura 121, care interzice diminuarea suprafetelor de teren pe perioada implementarii" si ca avem obligatia legala, ca urmasi, de a respecta contractul.
As vrea sa stiu daca a incetat contractul de arenda, sau trebuie reziliat si care este data de la care opereaza incetarea/rezilierea?
In cazul in care vinde terenul, cu respectarea dreptului de preemtiune al arendasului, daca este chemat in judecata de arendas, tata are sanse de castig?
Cel mai recent răspuns: heavenz , utilizator 20:13, 15 Iunie 2014
Incetare3a arendarii se face prin decesul oricareia dintre parti , afara numai daca mostenitorii solicita in scris si obtin acordul scris al celeilalte parti , in termen de 30 de zile, in sensul continuarii raportului de arendare.
dvs aveti obligatia ca in termen de 30 de zile de la data decesului sa instiintati si Consiliul local unde contractul de arendare a fost inregistrat cu privire la noile parti din contractul de arendare sau la incetarea acestuia.

Conform Lg, arendasul are drept de preemptiune in cazul vanzarii teretnului extravilan arendat. in ipoteza in care bunicii dvs au incheiat un contract de arendare conform Anexei 16/1994, acest drept de preemptiune este un drept de preferinta, izvorat din contract si se aplica in cazul instrainarii prin vanzare, nu si prin intermediul altor contracte translative de proprietate - contract de schimb, renta viagera, donatie.
Nu inteleg de unde rezulta obligatia mea de a instiinta in termen de 30 de zile Consiliul local cu privire la incetarea contractului.
Din interpretarea per a contrario a art. 25^1 - L 16/1994, inteleg ca daca nu comunic in termen de 30 de zile de la deces intentia mea de a continua, inseamna ca nu doresc continuarea raporturilor contractuale.
Nu am gasit nimic care sa ma oblige in continuarea raporturilor contractuale nici in programul FEADR Masura 121.
alinc2000 a scris:

Din interpretarea per a contrario a art. 25^1 - L 16/1994, inteleg ca daca nu comunic in termen de 30 de zile de la deces intentia mea de a continua, inseamna ca nu doresc continuarea raporturilor contractuale.


pentru un contract de arendare incheiat in 2009, mai este valabil, astazi, art. 25^1 - L 16/1994?

daca este in continuare valabil art. 25^1 - L 16/1994, contractul de arendare, se intelege, incetand la data decesului arendatorului, mai are arendasul vreun 'drept de preemptiune'?

(sau, mai trebuie notificat arendasul de catre mostenitori cu privire la intentia lor (a mostenitorilor) de a vinde terenul?)





Ultima modificare: Luni, 17 Martie 2014
allbike, utilizator
si noi suntem in aceiasi situatie (inca nu stim daca terenul este prins in vre-un program), nu am avut cum sa notificam in termen de 30 de zile arendasul deoarece nici nu demarasem succesiunea.

drept urmare vom merge sa anuntam ca nu dorim continuarea contractului in vederea vanzarii acestuia.

dumneavoastra cum ati rezolvat ?
Ultima modificare: Duminică, 15 Iunie 2014
heavenz, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Aplicabilitate art.1820 din ncc alibar alibar Buna ziua, Imi poate spune cineva daca art.1820 din NCC se aplica si unui contract de arendare teren agricol pe 10 ani semnat la data de ... (vezi toată discuția)
Încetare contract arenda după decesul arendatorului aenescu93@gmail.com aenescu93@gmail.com Buna ziua. Doresc sa stiu , daca in situatia in care arendatotorul a decedat in 2015, contractul de arenda incheiat de defuncta si arendas pe o perioada de 10 ... (vezi toată discuția)
Vanzare teren agricol AdrianaBal AdrianaBal Doresc sa vand 2 ha teren agricol aflat sub contract in arenda...Arendasul nu este de acord si nu semneaza notificarea si nu vrea sa cumpere terenul la pretul ... (vezi toată discuția)