avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 683 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... legislatie carte identitate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

legislatie carte identitate

Va rog daca stie cineva care este legislatia ce reglementeaza evidenta populatiei - emiterea cartilor de identitate cu referire la cazul pe care vi-l prezint mai jos.
Doua persoane inchiriaza un apartament pe o perioada de trei ani (cu posibilitate prelungire) si evident la acea adresa isi stabilesc domiciliul permanent si nu flotant.
Pt. a obtine carte de identitate la serviciul de ev.pop. al primariei se cere (printre actele obisnuite) ca proprietarul sa se prezinte in persoana si sa dea declaratie ca este de acord cu stabilirea domiciliului la adresa respectiva.
Mai mult, in caz de pierdere, furt .. al cartii de id., pt. a obtine o noua c.i. proprietarul trebuie sa se prezinte din nou in persoana sa dea o noua declaratie .
In speta sint doi proprietari sot si sotie, pensionari care s-au retras in alta localitate la mare distanta de localitatea unde se afla imobilul inchiriat.
In aceasta situatie ar fi mult mai practic ca cei doi proprietari sa dea o singura data o declaratie la notar ca sint de acord cu stabilirea domiciliului persoanelor chiriasi pe toata perioada contractului.
Este buna o astfel de declaratie? Poate fi refolosita in caz de pierdere?
Chiriasii in cauza au intrebat la evid.pop. centrala si li s-a raspuns ca legea nu permite declaratia notariala iar in caz de pierdere neaparat proprietarul in persoana trebuie sa vina din nou la ghiseu la ev.pop.
Ce spune legea defapt? Va multumesc
Cel mai recent răspuns: eugen82 , utilizator 11:14, 5 August 2011
Art. 27. - (1) Dovada domiciliului se poate face cu unul dintre următoarele documente:
a) acte încheiate în condiţiile de validitate prevăzute de legislaţia română în vigoare, privind titlul locativ;
b) declaraţia scrisă a găzduitorului, persoană fizică sau juridică, de primire în spaţiu, însoţită de unul dintre documentele prevăzute la lit. a);
Ordonanţă de urgenţă nr. 97/2005 actualizata
Procedura celor de la Serviciul de Evidenta a Populatiei necesita prezenta in persoana a proprietarului.
cred ca prin titlul locativ de la lit.a ) se intelege act de proprietate nu si contract de inchiriere?
din text se intelege ca declaratia de la lit. b) trebuie sa fie scrisa dar poate fi si la notar, iar daca "gazduitorul' (termenul mi se pare ridicol atit timp cit chiriasul plateste chirie ) da o singura declaartie pt.toata perioada contractului declaratia este valabila si ulterior pt. refacerea c.i.
Este asa?
Oricum in tarile mai ... un contract de inchiriere este suficient si asa ar trebui sa fie si la noi, nu ar mai trebui plimbat proprietarul decit cel mult la un notar pt. autentificare contract de inchiriere si nu declaratii de "gazduitor"
cred ca prin titlul locativ de la lit.a ) se intelege act de proprietate nu si contract de inchiriere?

Asa este, propietarul care inchiriaza locuinta trebuie sa se prezinte la Serviciul de Evidenta a Populatiei cu acest act si va completa declaratia tip de primire in spatiu.


Intre timp am citit o.u.g 97/2005 cu modificarile , art.27, alte articole si norme metodologice si nu este de loc asa, adica este acceptata declaratia notariala , este prevazuta de lege, nu trebuie sa mearga proprietarul in persoana,
Art. 28. - Declarata de primire in spatiu a gazduitorului poate fi data in fata lucratorului din cadrul serviciului public comunitar de evidenta a persoanelor, a politstului de siguranta publica, a notarului public ori a functionarului misiunii diplomatice sau oficiului consular al Romaniei
Pe urma contractul de inchiriere nu este un titlu locativ?
Daca proprietarul inchiriaza pt. locuinta contra bani, nu mai este gazduitor, contractul de inchiriere presupune faptul ca persoana va avea domiciliul sau resedinta acolo , cred ca exista o mare problema in legsilatie in cazul contractelor de inchiriere pentru locuinta.
Ultima modificare: Vineri, 5 August 2011
eugen82, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adresa de domiciliu (contractul de inchiriere si consimtamantul proprietarului) tibiolah tibiolah [b]Intrebare:[/b] Daca un chirias, in baza unui contract de inchiriere pentru un apartament, incheiat si inregistrat la administratia financiara in urma cu 6 ... (vezi toată discuția)
Chirias Liana21 Liana21 Va rog sa-mi spuneti, daca un chirias care a locuit intr-un apartament inchiriat mai mult de doi ani are dreptul sa solicite proprietarului sa faca demersurile ... (vezi toată discuția)
(reinnoire buletin) buna ziua! am nevoie de un sfat, daca ma poate ajuta cineva. ... M1chop M1chop Buna ziua! Am nevoie de un sfat, daca ma poate ajuta cineva. Prietenei mele i-a expirat buletinul de aprox. o luna, iar mama ei nu vrea sa o mai primeasca in ... (vezi toată discuția)