avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 314 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Reducerea varstei standard de pensionare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Reducerea varstei standard de pensionare

ce inseamna grupa II si III de munca si cu cit reduc virsta de pensionare/
Cel mai recent răspuns: emil6702 , utilizator 14:23, 7 August 2011
La grupa III-a nu se acorda nici o reducere a varstei standard de pensionare.La grupa a II-a,daca anii sunt in procent de 100%,reducerile se fac conform tabelului nr.1 de mai jos:

[ link extern ]
Grupa a II-a - locuri de muncă în condiţii deosebite - locurile de muncă unde gradul de expunere la factorii de risc profesional sau la condiţiile specifice unor categorii de servicii publice, pe toată durata timpului normal de muncă, poate conduce în timp la îmbolnăviri profesionale, la comportamente riscante în activitate, cu consecinţe asupra securităţii şi sănătăţii în muncă a asiguraţilor;
se adauga la vechime 3 luni pentru fiecare an lucrat în condiţii deosebite de muncă;
E mai greu sa va dau tabelul cu reducerea varstei de pensionare in aceste conditii, trebuie minim 6 ani, la care reducerea este de 1 an. La fiecare 2 ani peste cei 6 se mai scad cate 6 luni, pana la maxim 8 ani.
Grupa a III-a sunt conditiile obisnuite de munca, la care nu se acorda reducerea varstei de pensionare decat in cazul depasirii stagiului complet de cotizare: pensia anticipata si anticipata partiala.
Ar trebui totusi, pentru a nu mai exista confuzii, sa ne obisnuim cu termenii din legea pensiilor pt conditiile de munca, deoarece prin unificarea sistemelor de pensii in afara conditiilor normale, deosebite si speciale, s-a mai introdus o categorie: alte conditii de munca.
Ultima modificare: Duminică, 7 August 2011
emil6702, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare dodorel62 dodorel62 Buna ziua . Referitor la faptul ca Legea pensiilor 263 , a fost modificata in 2014 , as dori sa-mi raspundeti la problema pe care eu o sa vo expun. - Am ... (vezi toată discuția)
Care categorii de salariați ? Cleoscan Cleoscan Care sunt cei care se vor pensiona mai devreme, la ce spun ei condiții deosebite de muncă ? (vezi toată discuția)
Echivalare grupa 1 de munca stanluc stanluc F Stagiul total de cotizare realizat a. Stagiul total de cotizare realizat, din care 38 ani 1 luna 17 zile 1, In sistemul public, din care ... (vezi toată discuția)