avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 194 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensionare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensionare

Buna ziua . Referitor la faptul ca Legea pensiilor 263 , a fost modificata in 2014 , as dori sa-mi raspundeti la problema pe care eu o sa vo expun.
- Am varsta de 52 de ani , 32 de ani de cotizatie si am boala profesionala ( pneumoconioza minerului la carbune ).
Din cei 32 de ani lucrati , 6 sunt de gr 1 , 16 de gr a 2-a si restul de 10 ani sunt fara grupa , eu lucrand in prezent .
Avand in vedere ca la art 53 , al 1se specifica ca varsta de pensionare este de 65 de ani , iar la art 53 , al 3 se mentioneaza ca stadiul complet de cotizatie este de 35 de ani as dori sa va intreb :
1. Daca eu am boala profesionala si am acastigat un proces in instanta cu unitatea si s-a recunoscut ca am lucrat in praf de carbune mai mult de 50% cat am lucrat la suprafata si de acolo am acumulat aceasta boala profesionala , la art 3 se specifica :
g) locuri de munca in conditii deosebite - locurile de munca unde gradul de expunere la factorii de risc profesional sau la conditiile specifice unor categorii de servicii publice, pe toata durata timpului normal de munca, poate conduce in timp la imbolnaviri profesionale, la comportamente riscante in activitate, cu consecinte asupra securitatii si sanatatii in munca a asiguratilor;
h) locuri de munca in conditii speciale - locurile de munca unde gradul de expunere la factorii de risc profesional sau la conditiile specifice unor categorii de servicii publice, pe durata a cel putin 50% din timpul normal de munca, poate conduce in timp la imbolnaviri profesionale, la comportamente riscante in activitate, cu consecinte grave asupra securitatii si sanatatii in munca a asiguratilor;
Intrebarea mea este :
1.. Daca eu am boala profesionala , acum sunt incadrat la locuri de munca in conditii deosebite sau locuri de munca in conditii speciale ca aurmare a faptului ca am acumulat boala profesionala?
2. In cazul ca dupa ce fac cei 35 de ani de cotizatie pot sa ies la pensie normal , desi atunci voi avea 55 de ani varsta , iar ceilalti 10 ani i-asi putea obtine de la grupe.?
Va multumesc anticipat si astept un raspuns referitor la cum ma pot pensiona in urma modificarii legii pensiilor.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 10:54, 19 Iunie 2014
1. Pentru un barbat care are acum 52 de ani varsta standard de pensionare este de 65 de ani, stagiul complet de cotizare este de 35 de ani iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.

2. Pentru cei 6 ani lucrati in gr. I de munca (in procent de 100%):
- se reduce varsta standard de pensionare cu 3 ani;
- se adauga la stagiul de cotizare 3 ani.

3. Pentru cei 16 ani lucrati in gr. a II-a de munca (in procent de 100%):
- se reduce avrsta standard de pensionare cu 3 an si 6 luni;
- se adauga la stagiul de cotizare 4 ani.

4. - Varsta standard de pensionare, cu reducere, devine 65/0 - 3/0 - 3/6 = 58 de ani si 6 luni.
- Stagiul de cotizare devine 32 + 3 + 4 = 39 de ani.

5. Puteti solicita pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstei standard de pensionare, la varsta de 58 de ani si 6 luni.

6. Daca in momentul da fata sunteti incadrat in conditii speciale sau deosebite de munca intrebati conducerea unitatii sau organul sindical din unitate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Care categorii de salariați ? Cleoscan Cleoscan Care sunt cei care se vor pensiona mai devreme, la ce spun ei condiții deosebite de muncă ? (vezi toată discuția)
Grupa munca ciubotarudan ciubotarudan Pentru 13 ani si 7 luni lucrati in gr. 2 de munca, la impliniriea varstei de pensionare se adauga ceva . Mentionez ca sunt barbat ,nascut pe20.06.1954 , in ... (vezi toată discuția)
Pensie ivanvintilica ivanvintilica Sunt nascut pe data de 02.09.1959 si am 38 ani munca cu cotizatie. Am lucrat 4 ani in grupa 1 si 34 ani in grupa 2. Cand pot iesi la pensie si cu ce fel de ... (vezi toată discuția)