avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1311 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Vânzare înainte de partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Vânzare înainte de partaj

Poate unul dintre cei doi foști soți, actualmente divorțați, să vândă celuilalt cota sa indiviză din proprietatea asupra unui teren cumpărat în timpul căsătoriei? Un notar se opune vânzării până nu se face partajul. E normal??
Buna ziua!
In situatia unui partaj amiabil, va sugerez sa apelati la un mediator. Acordul prin mediere poate fi depus la instanta de judecata competenta pentru incuviintare (alin (1), art 63 din Legea 196/2006). Dupa pronuntarea hotararii de expedient de catre instant de judecata, partea intersata poate cere restituirea taxei judiciare de timbru (alin (2), art 63 din Legea 196/2006), in situatia in care aceasta a fost achitata (3%). Informati-va inainte de a lua o decizie, faza de informare și consiliere la mediator este gratuita, nu va costa nimic. Puteti gasi un mediator pe site-ul www.cmediere.ro.
Numai bine!
Ultima modificare: Joi, 11 August 2011
Calina Sorescu, Mediator
Notarul are dreptate; nu poate perfecta vanzarea in aceste conditii. Ca sa puteti vinde ceva, trebuie mai intai sa stabiliti in mod concret ce si cat aveti dreptul sa vindeti. Dvs. presupuneti ca stiti care este cota cuvenita, insa pana nu o dovedeste un act (in cazul de fata partajul), nu se poate face vanzarea. Ca sa nu mai spunem ca nici la Oficiul de cadastru nu i s-ar inscrie cumparatorului dreptul de proprietate pe baza unui asemenea contract de vanzare-cumparare.

Cat despre varianta cea mai eleganta/scurta/ieftina - va recomand sa apelati la mediator. Veti achita doar onorariul acestuia. Va prezentati apoi in instanta cu cererea de partaj in care cereti sa se ia act de acordul de mediere. Puteti solicita chiar un termen la camera de consiliu (unde va veti intalni cu judecatorul), unde nu faceti decat sa spuneti ca acordul de mediere privind partajul (depus in dosarul aflat pe rolul instantei) reprezinta vointa dvs. Totul se termina intr-un singur termen (cu conditia sa nu mai fie necesare alte acte in dosar). Apoi, va trebui sa urmariti redactarea si comunicarea hotararii. Ulterior, cumparatoarea va plati un tarif (relativ mic) la Oficiul de cadastru (OCPI) de inscriere a dreptului de proprietate in cartea funciara (daca vrea si cand vrea - ca inca nu este obligatoriu).
Ultima modificare: Joi, 11 August 2011
Mihaela Luminita VATAVU, Avocat
Nedumeritul a scris:

Am mai solicitat aici sfaturi despre partajul prin acord și cum ar ieși mai ieftin și mi-a fost indicata ca posibila soluție tocmai aceasta, vânzarea cotei indivize către celalalt soț. :-/
Dar unui terț (descendentul unuia dintre foștii soți) pot vinde înaintea partajului? Mulțumesc!

Se poate.
Din cate inteleg, doar unul dinttre soti doreste sa isi instraineze partea. Atunci, ambii soti vand tertului, cel ce doreste banii, isi retine partea, apoi, tertul poate vinde inapoi in totalitate sau doar o cota parte, celuilalt sot.

Din pacate, tot acest transfer de proprietate este taxat la notar la valoare, deci, este posibil sa iesiti mult mai scump in acest fel.
AndreiT a scris:

De ex. nu se poate spune ca unul dintre soti a avut un aport mai mare la dobandirea masinii de spalat iar celalalt a avut un aport mai mare la dobandirea...bunului X.

Ba se poate! Doar ca, trebuie si dovedit asta.
Quartila a scris:

Din cate inteleg, doar unul dinttre soti doreste sa isi instraineze partea. Atunci, ambii soti vand tertului, cel ce doreste banii, isi retine partea, apoi, tertul poate vinde inapoi in totalitate sau doar o cota parte, celuilalt sot.
Din pacate, tot acest transfer de proprietate este taxat la notar la valoare, deci, este posibil sa iesiti mult mai scump in acest fel.

Doar unul dintre soți dorește să vândă, însă celuilalt soț, pentru a ocoli astfel partajul. Din păcate, vânzarea este scumpă (ajunge la 2600 lei pentru un teren cu valoarea de 15.000 € ) , așa că cel mai probabil va fi contactat un mediator care, din câte știu, costă mult mai puțin.
Ceea ce nu știu încă e regimul taxei de timbru de 3% la judecătorie, dacă se depune un acord de mediere. Trebuie musai achitată? Dacă da, e 100% sigură recuperarea ulterioară a acesteia?
Mulțumesc mult pentru sfaturi!
Ultima modificare: Vineri, 12 August 2011
Nedumeritul, utilizator

Alte discuții în legătură

Divort MOROSANUDRAGOS MOROSANUDRAGOS Va rog sa-mi comunicati care sunt modalitatiile de rezolvare pentru urmatoarea speta. Doi soti doresc sa divorteze si au impreuna un apartamet (luat cu credit ... (vezi toată discuția)
Pot vinde casa mea facind parte dintr-un teren in indiviziune fara acordul familiei celelalte? mieluu mieluu ma gindesc sa scap de terenul in indiviziune intr-un fel. vreau sa vind casa mai ieftin,chiar la tigani,numai sa nu mai stau in indiviziune. of ... (vezi toată discuția)
Tranzactii patrimoniale intre soti ContSters121575 ContSters121575 Buna seara, in ce conditii pot renunta, de buna-voie, la partea mea dintr-un teren achizitionat in timpul casatoriei. Renuntarea ar duce la o scutire a ... (vezi toată discuția)