avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 699 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Traduceri Absolvent facultate de Limbi Moderne Aplicate - Cum ...
Discuție deschisă în Traduceri

Absolvent facultate de Limbi Moderne Aplicate - Cum obþin autorizaþia?

Buna ziua,

Eu tocmai am terminat facultatea de Limbi Moderne Aplicate, in Timisoara, iar acum imi caut un loc de munca, dar nu stiu ce ar trebui sa fac sau unde sa merg. De aceea va rog daca puteti sa ma ajutati cu putine informatii, despre ce ar trebui sa faca mai departe un absolvent al unei facultatii de traduceri. Am auzit ceva despre autorizatia de traducator, dar nu stiu ce implica o astfel de autorizatie, daca o primesc o sa trebuiasca sa platesc impozit pentru ea? Am nevoie de ea, daca imi gasesc un loc de munca in cadrul unui birou de traduceri sau am nevoie de ea doar daca imi deschid eu propriul meu birou de traduceri? Imi cer scuze, daca intrebarile mele par stupide, dar pentru mine sunt destul de importante, de aceea va rog daca puteti sa ma ajutati cu si pe mine!
Cel mai recent răspuns: cristina_roxana_popescu89 , utilizator 11:53, 13 August 2011
ART. 3
Autorizarea ca interpret şi traducător, care poate efectua traduceri pentru organele prevăzute la art. 1, se dobândeşte, la cerere, de persoana care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
a) este cetăţean român sau cetăţean al unui stat membru al Uniunii Europene sau al Spaţiului Economic European;
b) are capacitate deplină de exerciţiu;
c) posedă o diplomă de licenţă ori echivalentă din care rezultă specializarea în limba sau în limbile străine pentru care solicită autorizarea ori care atestă că a absolvit un institut de învăţământ superior în limba străină pentru care solicită autorizarea sau posedă o diplomă de bacalaureat ori echivalentă din care rezultă că a absolvit un liceu cu predare în limba străină sau în limba minorităţilor naţionale pentru care solicită autorizarea ori este atestat de către Ministerul Culturii şi Cultelor ca traducător pentru specialitatea ştiinţe juridice, din limba română în limba străină pentru care solicită autorizarea şi din limba străină în limba română.

Legea privind autorizarea şi plata traducătorilor şi interpreţilor nr. 178/1997 cu modificări şi completări: [ link extern ]
www.avocatnet.ro/content/for...
Dupa obtinerea autorizatiei trebuie sa va inregistrati ca PFA (sau II, SRL) la Administratia Financiara de care apartineti. Dupa aceast pas va trebui sa va inregistrati in lista traducatorilor la Tribunalul din localitatea in care domiciliati (in termen de 60 de zile de la autorizare).
La registrul comertului nu trebuie sa va inregistrati decat daca doriti sa aveti si un alt cod caen (o alta activitate in afara celei de traduceri).
Foarte multe detalii si procedurile de urmat le gasiti la urmatoarele linkuri:
www.avocatnet.ro/content/for...
www.avocatnet.ro/content/for...
www.avocatnet.ro/content/for...
Am auzit ceva despre autorizatia de traducator, dar nu stiu ce implica o astfel de autorizatie, daca o primesc o sa trebuiasca sa platesc impozit pentru ea?

Nu platiti impozit pentru autorizatie ci pentru veniturile obtinute in urma activitatii de traducator autorizat PFA in baza autorizatiei.
Am nevoie de ea, daca imi gasesc un loc de munca in cadrul unui birou de traduceri sau am nevoie de ea doar daca imi deschid eu propriul meu birou de traduceri? Imi cer scuze, daca intrebarile mele par stupide, dar pentru mine sunt destul de importante, de aceea va rog daca puteti sa ma ajutati cu si pe mine!


Autorizatia obtinuta de la Ministerul e Justitie va confera dreptul si obligatia de a presta servicii pentru Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Justitiei, instantele judecătoresti, parchetele de pe langa instantele judecătoresti, organele de cercetare penala, birourile notarilor publici, pentru avocati si executori judecatoresti.
Pentru celelalte activităţi de traducere, care nu includ traduceri judiciare, este aplicabil regimul juridic comun în cazul prestării de activităţi economice independente: înmatricularea în registrul comerţului într-una dintre formele prescrise de lege (persoană fizică autorizată, întreprindere individuală, întreprindere familială).
Succes!
L.C.


Multumesc mult pentru raspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Traducãtor autorizat - cum înfiinþez pfa elenax elenax Buna ziua. Sunt traducator autorizat pe limba engleza, de catre Ministerul de Justitie, si as dori sa stiu ce acte imi sunt necesare pentru a deschide un PFA, ... (vezi toată discuția)
Pfa - profesie liberalã traducãtor autorizat sonia1978 sonia1978 Buna ziua! M-ar interesa pasii pe care trebuie sa-i urmez pentru a deveni traducator autorizat PFA. Am primit autorizatia de la Ministerul Justitiei. Stiu ... (vezi toată discuția)
Criterii necesare pentru obþinerea atestatului de traducator mickey_mouse mickey_mouse imi poate spune cineva ce formalitati si unde anume pot merge ptr a face un curs de traducator oficial cu atestat pentru lb italiana???se poate face asta daca ... (vezi toată discuția)