avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 761 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Mentinerea arestarii inculpatului
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Mentinerea arestarii inculpatului

Potrivit art. 300 alin. 1 si 2 C.p, in situatia in care inculpatul este trimis in judecata in stare de arest, instanta verifica legalitatea acestei masuri inainte de expirarea duratei arestarii iar in cazul in care constata ca nu mai exista motive care sa justifice privarea de libertate, dispune revocarea si punerea de indata in libertate a inculpatului.
Ceea ce nu imi este clar, recursul declarat de catre procuror impotriva incheierii prin care s-a revocat masura arestarii, este ori nu suspensiv de executare ? In sensul, ca inculaptul este pus in libertate de indata, in conformitate cu prevederile alin. 2 teza ultima art. 300 sau datorita efectului suspensiv al recursului, acesta va fi privat de libertate pana la solutionarea recursului declarat de catre procuror?

Aceeasi intrebare o am relativ la situatia in care instanta respinge propunerea de arestare a inculpatului arestat anterior in calitate de invinuit.

De asemenea, intrucat nu am gasit un text de lege, ori nu reusesc sa fac conexiunile necesare, va rog parerea in ceea ce priveste efectul suspensiv al recursului declarat de catre procuror impotriva incheierii prin care instanta dispune in timpul urmaririi penale revocarea masurii obligarii de a nu parasi tara, localitatea.
Sper ca m-am facut inteleasa si multumesc mult pentru eventualele lamuriri!
Ultima modificare: Miercuri, 20 August 2008
Ilincav, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters53919 , utilizator 18:42, 21 August 2008
Raspunsul il gasiti in alineatul 2. Punerea de indata in libertate a inculpatului.
Nu am inteles cum este cu propunerea de arestare a inculpatului "arestat anterior" spuneti dvs.Poate retinut. Sau poate nu e propunere de arestare ci prelungire a masurii(in cursul urmaririi penalel) sau mentinere a masurii, in timpul judecatii).
Astfel, recursul procurorului impotriva incheierii prin care s-a dispus inlocuirea, revocarea sau incetarea de drept a masurii preventive este suspensiv de executare, ceea ce inseamna ca nu va putea fi pus in libertate inculpatul arestat pana nu se solutioneaza recursul procurorului.
Potr.art.385 ind.5 C.pr.pen. recursul este suspensiv de executare atunci cand legea nu dispune altfel.
Pentru un studiu mai aprofundat, va recomand monografia lui Grigore Gr.Teodoru-Teoria si practica recursului penal, Editura Hamangiu 2007.
Av.Eva Carbunaru
Ultima modificare: Miercuri, 20 August 2008
ContSters53919, utilizator
Sa le luam pe rand, punctual, incepand cu...sfarsitul:)
Deci, potrivit art. 385, recursul are efect suspensiv, afara cand legea dispune altfel, iar exceptiile sunt de stricta interpretare. Or, in materia masurilor preventive, atunci cand legiuitorul a dorit sa deroge de la regula inscrisa in art. 385, a prevazut expres in care situatie recursul declarat nu este suspensiv de executare. Cum ar fi, art. 140'3 pct. 8, art. 159 pct. 9. Si atunci;
1. Chiar daca alineatul 2 prevede punerea de indata in libertate a inculpatului, consider, ca in lipsa unui text de lege, aceasta nu anuleaza efectul suspensiv al recursului declarat de procuror. :-/ Bineinteles, accept alte pareri cu textul de lege aferent.
2. Am avut in vedere propunerea de arestare a inculpatului in cursul up (art. 149'1 C.P.), aflat in arest preventiv in calitate de invinuit, situatie in care procurorul nu propune prelungirea masurii, ci luarea ei de catre instanta.
3.Apoi, aici nu pot fi de acord cu dvs. sub niciun chip. Cel putin, recursul procurorului impotriva incheietii prin care s-a constatat incetarea de drept a masurii preventive nu este suspensiv de executare, intrucat art. 140 pct. 8 stabileste expres caracterul nesuspensiv!
Cand instanta dispune inlocuirea ori revocarea unei masuri preventive iar procuorul declara recurs impotriva incheierii, se suspenda ori nu executarea ?
Ilincav a scris:

2. Am avut in vedere propunerea de arestare a inculpatului in cursul up (art. 149'1 C.P.), aflat in arest preventiv in calitate de invinuit, situatie in care procurorul nu propune prelungirea masurii, ci luarea ei de catre instanta.

Procurorul PROPUNE arestarea preventiva iar instanta HOTARASTE!
Masura arestarii preventive poate fi luata de judecator(136 alin.5, cu referire la art.138 alin.3 si 146 alin.12-in cazul invinuitului.
Art.149 alin.1 vizeaza arestarea inculpatului in cursul u.p., care se ia tot de catre judecator, la propunerea procurorului.
Sigur ca da, am spus eu altceva? Imi pare rau daca asa s-a inteles, cum puteam oare sa afirm ca masura preventiva a arestarii poate fi dispusa de catre procuror? nu, nici pomeneala.
Reformulez atunci, poate gasim o solutie, daca binevoiti sa impartasiti opinia dvs.
Asadar, exemplu; invinuit arestat in cursul up pe o durata de 10 zile, procurorul inainteaza dosarul impreuna cu propunerea de luare a masurii arestarii preventive impotriva invinuitului (arestat) devenit inculpat, instanta avand obligatia de a fixa ora/ziua de solutionare pana la expirarea mandatului de arestare dispus anterior. (149, alin. 3)
Daca sunt intrunite conditiile cerute, judecatorul dispune arestarea pentru zilele care au ramas dupa scaderea din 30 de zile a perioadei in care acesta a fost arestat. Deci, evident, nu ete vorba despre prelungire, ci despre luarea masurii.
Chiar daca inculpatul declara recurs, acesta nu suspenda executarea, asta am inteles.
Insa, in situatia in care judele respinge propunerea de luare a masurii privarii de libertate, iar procurorul declara recurs, are acesta efect suspensiv? mai pe romaneste, va fi pus inculpatul in libertate de indata sau doar cand si in cazul in care instanta de control confirma solutia primei instante?
parerea mea este ca recursul in acest caz are efect suspensiv, in sensul ca inculpatul nu va fi pus in libertate, intrucat nu avem (nu gasesc?!) un text de lege care sa prevada caracterul nesuspensiv al recursului declarat de catre procuror impotriva incheierii prin care s-a respins masura arestarii.
Situatia, intrebarea si nelamurirea mea este aceeasi in cazul revocarii/inlocuirii masurii arestarii si intreb, fiindca mi se pare grav si regretabil, ca tocmai aceasta materie sufera de asemenea lacune, in conditiile in care ar trebui sa fie reglementat simplu, clar, la mintea oricarui....judecator :P

Pe de alta parte, daca pana la solutionarea recursului declarat de catre procuror, expira mandatul de arestare dispus anterior (de 10 zile), in baza a ce va fi privat de libertate inculpatul???
Chiar nu inteleg. :(
Ultima modificare: Miercuri, 20 August 2008
Ilincav, utilizator
Daca judecatorul respinge propunerea de arestare a parchetului expira retinerea.
Il pune liber pentru ca nu exista mandat de arestare preventiva.

Nu se poate sa fie privata de libertate o persoana daca a expirat durata masurii preventive.
Poate ca s-a cerut prelungirea masurii deoarece altfel nu se poate.
Unde s-a intamplat ceea ce ziceti?
Aceasta ar constitui o grava greseala.:O

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Recurs procuror ContSters184698 ContSters184698 Recursul procurorului impotriva incheierii instantei prin care se respinge luarea masurii arestarii preventive este suspensiv de executare? (vezi toată discuția)
Prelungire mandat arestare tayson tayson buna seara, in conditiile in care,mandatul de arestare preventiva expira in data de 21.10,care ar trebui sa fie data la care procurorul ar trebui sa ceara ... (vezi toată discuția)