avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 259 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dreptul de mostenire la casa parinteasca
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dreptul de mostenire la casa parinteasca

buna ziua! tatal meu a decedat in urma cu un an.noi suntem patru frati,trei stam separati iar unul a ramas in permanenta in apartamentul parintilor nostrii impreuna cu sotia tatalui nostru deoareca mama noaste a deceda in urma cu 18 ani iar tatal nostru s-a recasatorit la scurt timp dupa decesul mamei noastre. pana in prezent nu am deschis succesiunea dupa decesul tatalui nostru(succesiunea dupa mama este deschisa)iar eu va intreb daca exista riscul sa pierdem in viitorul apropiat dreptul nostru de mostenitori daca nu avem bani sa deschidem succesiunea iar sotia tatalui nostru sa beneficieze de tot ce a apartinut parintilor nostrii(aceasta femeie a fost casatorita cu tatal nostru legal 14 ani) ? ce drepturi avem noi in aceste conditii?va multumesc frumos!



Cel mai recent răspuns: ContSters103772 , utilizator 10:22, 13 August 2011
Inteleg ca succesiunea dupa mama a fost dezbatuta. Ati acceptat acea succesiune?
In ce priveste succesiunea dupa tata, sotia supravietuitoare a acestuia primeste 1/4 din masa succesorala (bunuri ramase de pe urma defunctului) iar copiii primesc 3/4 din aceasta masa, aceasta cota de 3/4 urmand a fi impartita egal intre cei 4 frati.
Este indicat, atat legal cat si financiar sa solicitati certificatul de mostenitor in termenul de 6 luni de acceptare a mostenirii.
Daca nu aveti bani pentru dezbaterea succesiunii, dati macar o declaratie notariala de acceptare a mostenirii. Este mult mai ieftina.
Aceasta declaratie nu va tine loc de certificat de mostenitor, insa va face dovada ca v-ati insusit calitatea de mostenitor, situatie in care mama vitrega nu va putea invoca impotriva dumneavoastra prescriptia dreptului de optiune succesorala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor- succesiune complicata Roxana341 Roxana341 Buna ziua, Am intampinat probleme cu o succesiune mai complicata si va rog din suflet sa ma ajutati cu cateva sfaturi. Situatia este urmatoarea, Bunicii din ... (vezi toată discuția)
Succesiune mama vitrega rotarualin rotarualin BUNA ZIUA VA ROG SA MA AJUTATI IN LEGATURA CU O PROBLEMA LEGATA DE SUCCESIUNE (dupa tata ) CU MAMA MEA VITEGA Tatal meu a murit, in urma lui a ramas: ... (vezi toată discuția)
Succesiune mama decedata tata vitreg miky68 miky68 mama a decedat acum 5 zile si a ramas sotul ei care este tatal vitreg pentru mine si fratele meu .Ce trebuie sa fac pentru a nu pierde dreptul de mostenitor ... (vezi toată discuția)