avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 527 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA tva firma de transport
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

tva firma de transport

am urmatoarea situatie:
- firma mea de transport marfuri are contract de prestari (transport marfuri) cu o firma din Romania ptr a transporta marfuri din Germania in Italia si nu stiu cum sa facturez?
factura cu tva fiindca firma beneficiara este din Romania sau fara tva fiindca prestarea este in afara tari.

rog foarte mult ajutati/ma!
Cel mai recent răspuns: miraj , utilizator 10:22, 24 August 2008
Necunoscand toate datele problemei dumneavoastra va dau doua exemple si vedeti daca va incadrati.
O societate de transport A, persoana impozabila, inregistrata in scopuri de TVA si stabilita in Romania, presteaza servicii de transport intracomunitar la comanda unei firme B producatoare de bunuri, persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA si stabilita in Romania. Transportul bunurilor se efectueaza din Romania intr-un stat membru al Uniunii Europene.
Solutie: se aplica prevederile art. 133, alin. (2), lit. c) din Codul Fiscal. In aceasta situatie, locul de plecare a transportului fiind in Romania, iar locul de sosire in alt stat membru, locul taxarii cu TVA a transportului intracomunitar este in Romania. Persoana obligata la plata TVA este transportatorul A, potrivit art. 150, alin. (1), lit. a), acesta avand obligatia sa emita societatii B factura cu TVA. Nu exista scutire in acest caz, intrucat ar trebui ca societatea de transport A sa primeasca de la clientul sau B un cod valabil de inregistrare in scopuri de TVA, atribuit de autoritatile competente dintr-un stat membru, altul decat cel de plecare a transportului (respectiv altul decat din Romania). Aceeasi solutie se aplica si in cazul in care prestarea serviciului de transport ar fi fost efectuata de societatea A pentru o casa de expeditii, persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA si stabilita in Romania.
Spre UE, cu firma europeana

O societate de transport A, persoana impozabila, inregistrata in scopuri de TVA si stabilita in Romania, presteaza servicii de transport intracomunitar la comanda unei societati B (de exemplu, o casa de expeditii), persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA si stabilita intr-un stat membru al Uniunii Europene. Transportul bunurilor se efectueaza din Romania intr-un stat membru al Uniunii Europene. Clientul B comunica transportatorului A codul sau de inregistrare in scopuri de TVA din statul membru de sosire a bunurilor.
Solutie: se aplica prevederile art. 133, alin. (2), lit. c) din Codul Fiscal, locul taxarii cu TVA fiind locul de plecare a transportului intracomunitar de bunuri, respectiv Romania.
In situatia in care societatea B furnizeaza un cod valabil de inregistrare in scopuri de TVA, atribuit de autoritatile competente dintr-un stat membru, altul decat cel de plecare a transportului, se considera ca transportul are loc in statul membru care a atribuit codul de inregistrare in scopuri de TVA, potrivit art. 133, alin. (2), lit. c), teza a doua, transportatorul neavand obligatia sa factureze cu TVA.
Facem precizarea ca transportatorul trebuie sa verifice valabilitatea codului de inregistrare in scopuri de TVA furnizat de casa de expeditii B, utilizand una dintre modalitatile prevazute de O.M.F.P. nr. 1706/2006, publicat in M.O. nr. 894/02.11.2006.
miraj a scris:

am urmatoarea situatie:
- firma mea de transport marfuri are contract de prestari (transport marfuri) cu o firma din Romania ptr a transporta marfuri din Germania in Italia si nu stiu cum sa facturez?
factura cu tva fiindca firma beneficiara este din Romania sau fara tva fiindca prestarea este in afara tari.

rog foarte mult ajutati/ma!


Faptul ca aveti contractul de prestari servicii cu o firma din Romania, dvs facturati cu TVA, firma din Romania, iar firma care va contractat, o sa factureze mai departe firma din Germania, fara TVA-
va multumesc fff mult, asta vroiam sa/mi confirmati ca nu eram sigura !!!!!!

si daca nu as avea contract de prestari , este ocazional nu are acelasi regim?
adica sa facturez cu tva?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva transport intracomunitar miha_serb miha_serb Am achizitionat marfa din Polonia, transportul marfii a fost facut tot de o firma din Polonia platitoare de TVA. Pe factura nu este evidentiat TVA-ul .Cum ... (vezi toată discuția)
Documente intracomunicare lemn tedox tedox vreau sa livrez lemn de foc paletizat in germania , ce documente intocmesc pentru ... (vezi toată discuția)
Transport de marfa international  dragos dragos Buna ziua am un contract de transport marfa de la o casa de expeditie din romania pe relatie ELVETIA-ROMANIA va rog sa-mi spuneti cum se face factura pentru ... (vezi toată discuția)