Povestea incepe acum cateva luni, cand am depozitat pe palierul ce coboara spre subsolul blocului o masina de spalat automata, functionabila. Accesul la subsol se poate face doar de catre locatarii scarii, 15 familii la numar, deoarece exista o usa din grilaj de fier, incuiata cu cheie. Masina de spalat a fost depozitata chiar in spatele grilajului, deci accesul altor persoane inafara vecinilor mei nu era posibil. In fiecare zi, inclusiv ieri am vazut masina de spalat pe palier. Astazi am descoperit cu uimire si indignare ca masina de spalat a disparut. Am intrebat vecinii si nimeni nu stie nimic, mai putin omul de serviciu (care locuieste si el in bloc) si care sustine ca nora lui i-ar fi spus ieri ca cineva a plecat din bloc cu niste electrocasnice.
Cum putea sa plece cineva cu masina mea de spalat daca nu i se permitea accesul la subsol?
Vreau sa imi recuperez bunul disparut. Ce pot face? Sa apelez la organele legii?Oamenii de buna credinta din bloc ma vor considera nebuna daca depun plangere la politie pentru asta.
Ma sfatuiti sa depun sau nu o sesizare la politie?
Eu zic sa va ganditi la dumneavoasta si la bunurile ce va apartin. Daca vor fi nevoiti toti vecinii sa dea decaratie, atunci sa dea, aceasta este procedura legala. Daca sunt oameni intelegatori si de buna credinta, atunci nu ii va deranja sa va ajute sa va recuperati bunul.
Faceti plangere si mentionati in interiorul acesteia faptul ca va constituiti parte civila cu suma de,...pt recuperarea prejdiciului.
Numai bine!
Depuneti o plangere penala la politie, dar sa nu va asteptati la mare lucru, intrucat autoritatiile pot considera ca nu este furt si nu se incadreaza la articolul 208 C.Pen.
Deoarece se poate considera ca masina de spalat era un bun abandonat. Si, in acest caz nu este considerat furt.
Situatia este destul de delicata, intrucat dv. ati depozitat bunul pe palierul ce este considerat proprietate comuna si loc public, in acel moment nu se mai afla in posesia efectiva a dv., dar nici in detentia unei alte persoane, fapt ce ar putea fi considerat ca bunul era abandonat si, ca atare, fapta nu poate fi incadrata la art 208.C.Pen.
In doctrina juridica, exista o teorie destul de controversata privind furtul, raportat la "res nullius".
Unele voci spun ca nu ar fi furt, insusirea unui bun ce nu este in posesia nimanui, intrucat natura bunului este a unuia abandonat, altele ca ar fi, datorita faptului ca nu s-a renutat la dreptul de proprietate doar prin faptul ca nu se afla in posesia efectiva a proprietarului, si nici in detentia distincta a alteia..
In consecinta, mergeti la politie si depuneti plangere. Pe viitor, fiti mai atenta cu bunurile dumneavoastra. Acest lucru va va scuti de mute batai de cap si complicatii.
Cum sa se considere domnule avocat bun abandonat? Masina a fost depozitata pe palierul care duce la subsol, palier pt care numai locatarii au acces cu cheia personala. Nu a fost depozitata nici la ghena, nici in fata blocului. Evident ca nimeni nu arunca o masina de spalat pe palierul subsolului cu acces limitat. Daca dumneavoastra gasiti o masina de spalat la subsol unde vecinii isi depositeaza lucrurile, subsol in care se intra numai cu cheie, va ganditi ca masina a fost abandonata si o luati? Subsolul blocului nu este loc public,nu se plimba cine doreste si cand doreste pe acolo, este dat in folosinta comuna a locatarilor, de aceea numai locatarii au cheie pt acces, iar daca cineva sustrage un bun ce stie clar ca nu ii apartine, atunci e furt, clar ca lumina zilei.
E cea mai evidenta forma de furt in aceasta speta, nu exista nicio controversa.
imi pare rau pentru d-voastra,dar la acea masina de spalat nu mai puteti spala.Motivul?Nu o mai gasiti niciodata.Acum doi ani mi-au furat bicicleta din scara blocului,am facut plangere la politie,dar degeaba,nici hotul nici bicicleta nu au fost gasiti.:sorry: