Parerea mea este ca ramane de vazut ce anume si cat se poate materializa din tot ce propun autoritatile romane. Din punctul de vedere al descongestionarii pietei muncii si al produsului final al investitiilor ar fi reciproc avantajos: ei capital de investit, noi- forta de munca, cadru fizic de aplicare si ar mai fi perioadele maricele de garantie a lucrarilor.
Totusi, cadrul legislativ roman, instabilitatea economica romaneasca, praful guvernamental in ochii romanilor, nu cred ca sunt puncte tari pentru noi la masa tratativelor. Chinezii sunt buni negociatori, sunt tenace si sunt patrioti, asa incat nu am convingerea ca argumentele noastre vor fi convingatoare pentru ei (aproape au cumparat America, Romania negociaza cu bilet de voie de la institutiile financiare straine - cred ca avem un handicap major).
Aspectul politic nu ne avantajeaza, imaginea politicianului roman este ofilita rau, mediul de afaceri nu este credibil, statul are punga goala, populatia are un grad mare de saracire, institutiile statului functioneaza prost sau nu functioneaza, justitia nu se aplica unitar, rapoartele de tara ne sunt defavorabile la modul general (punctual e si mai rau), se apropie alegerile... nu stiu.
In materie legislativa, chiar este dificil de anticipat ce pozitie vor adopta in urmatoarele 24 de ore autoritatile, dar pe termen lung?!
Parerea mea, repet, este ca fie vor fi prudenti, fie negociaza agresiv, cu beneficiu maxim pentru ei, poate chiar in defavoarea noastra.
Legea parteneriatului public-privat este doar o bulina pe un lung sir de puncte slabe ...
Cu privire la acest aspect sunt de parere ca, intotdeauna cand se ofera un avantaj trebuie evaluata situatia f bine. In primul rand, chinezii sunt cei care ofera ceva in schimbul unor conditii foarte clare pe care noi suntem obligati sa le indeplinim sau sa le acceptam. Sa ne gandim ce se intampla in Africa cu achizitiile de pamanturi facute de catre chinezi, si nu numai, prin amenintarea satenilor, prin distrugerea cimitirelor si asa mai departe. Nu spun faptul ca, acelasi lucru se va intampla si aici, insa China este o putere in lume, iar daca au luat decizia de a investi in aceasta structura inseamna ca au calculat f bine aceasta mutare.
Nu inteleg de ce nu adoptam atitudinea si modul lor bun de organizare in afaceri !?
Pe vremea " epocii de aur" ei erau piata de desfacere, intre timp am devenit noi piata de desfacere pt ei...
Daca vin or sa lucreze cu resursele noastre, pe care din pacate noi nu le exploatam eficient...
Infractiune sau nu?
isshmen
Buna seara,
Inainte de a spune, pe larg, povestea unui prieten, rog a se muta acest topic in categoria potrivita.
Un prieten, face un website pe internet ... (vezi toată discuția)