avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 497 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de inchiriere asupra unei proprietati ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de inchiriere asupra unei proprietati imobiliare

Buna ziua! Se poate afla daca asupra unui imobil exista un contract de inchiriere... si cam unde se poate verifica acest lucru? In extrasul de carte funciara de informare se mentioneaza faptul ca acel imobil este inchiriat?
Cel mai recent răspuns: Iulian81 , utilizator 17:07, 12 Septembrie 2011
Clauza este benefica, dar chiriasii pot fi "dati afara" numai daca in contractul de inchiriere exista o clauza care sa permita acest lucru. Va puteti indrepta impotriva proprietarului care va garantat impotriva unei evictiuni totale sau partiale.
Inscrierea la AFP este de fapt impozitul pe venit din chirie?? Va referiti la impozitul pe venitul net obtinut in urma inchirierii?
Prin dispozitiile codului civil in vigoare pina la 1 octombrie 2011, daca locatorul vinde imobilul inchiriat, cumparatorul este dator sa respecte locatiunea facuta inainte de vanzare, daca aceasta a fost facuta prin un act autentic sau prin un act privat, dar cu data certa in afara situatiei cind desfiintarea ei din cauza vanzarii s-ar fi prevazut in insusi contractul de locatiune.
Noul cod civil are urmatorul continut in privinta aceasta :
Art. 1.811. - Dacă bunul dat în locaţiune este înstrăinat, dreptul locatarului este opozabil dobânditorului, după cum urmează:
a) în cazul imobilelor înscrise în cartea funciară, dacă locaţiunea a fost notată în cartea funciară;
b) în cazul imobilelor neînscrise în cartea funciară, dacă data certă a locaţiunii este anterioară datei certe a înstrăinării;
c) în cazul mobilelor supuse unor formalităţi de publicitate, dacă locatarul a îndeplinit aceste formalităţi;
d) în cazul celorlalte bunuri mobile, dacă la data înstrăinării bunul se afla în folosinţa locatarului.
Prin legea nr. 71/2011 de punere în aplicare a noului cod civil, potrivit disp. art. 130, dacă formalităţile de opozabilitate nu au fost îndeplinite cu privire la un contract de locaţiune în curs de executare la data intrării în vigoare a Codului civil şi bunul dat în locaţiune este înstrăinat după această dată, contractul de locaţiune este opozabil dobânditorului numai dacă sunt îndeplinite formalităţile prevăzute la articolul citat anterior.
Si in ce poate consta acea "data certa"?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ca proprietar cum scap de chiriasii fostilor proprietari? sebala sebala am achizitionat o casa si nu pot beneficia de dreptul meu de proprietar deoarece chiriasii fostilor proprietari nu vor sa paraseasca casa desi au fost ... (vezi toată discuția)
Clauze contract de inchiriere adele2012 adele2012 Buna seara! Ma confrunt cu urmatoarea problema. Detin un imobil pe care l-am inchiriat cu suma de 400 euro, echivalentul in lei. Chiriasul insa a tinut ... (vezi toată discuția)
Punere in posesie stefaniuradu stefaniuradu Am achizitionat un spatiu cu credit de la o banca s-a facut contract de vanzare cumparare la notar prin care vanzatorii declara ca imobilul nu este scos din ... (vezi toată discuția)