avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 546 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Calcul spor de vechime conform art. 165 alin. (3) din ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Calcul spor de vechime conform art. 165 alin. (3) din Legea nr. 263/2010, punctaje pentru grupe de munca

Buna ziua. as dori sa stiu cateva date despre calculul sporului de vechime pe art. 165 alin. (3) din LG 263/2010 in cazul unui pensionar care reconstituie dupa aparitia LG 263/2010 vechime suplimentara si grupa de munca I si II dobandita anterior aprilie 2001.

Vreau sa stiu daca in sporul de vechime care se acorda automat intra in calcul si vechimea suplimentara aferenta grupelor superioare I si II de munca sau daca la calcularea punctajului aferent sporului de vechime se ia in considerare doar vechimea de baza.
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 15:34, 19 August 2011
La toate ma refer: la sporul de vechime acordat pana la 1 aprilie 1992, procentele pensiei suplimentare si la grupele superioare de munca.

Art. 96 este o norma generala despre modul de calcul.

Dar eu ma refeream la baza de cacul care se ia pentru determinarea punctajului aferent sporului de vechime, pensiei suplimentare si grupelor superioare de munca.

Deci, una este sa inmultesti punctajul anual obtinut doar din veniturile salariale cu procentul grupei I si II de munca, si alta este sa aduni punctajul obtinut din veniturile salariale cu punctajul obtinut din pensie suplimentara si/sau cu punctajul obtinut din sporul de vechime, si ulterior aceasta suma sa o inmultesti cu procentul grupei I si II de munca.

Pe urma, una este sa inmultesti punctajul anual obtinut doar din veniturile salariale cu procentul pensiei suplimentare, si alta este sa aduni punctajul obtinut din veniturile salariale cu punctajul obtinut din sporul de vechime, si suma aceasta sa o inmultesti cu pensia suplimentara sau invers,

Una este sa inmultesti punctajul anual obtinut doar din veniturile salariale cu procentul sporului de vechime, si alta este sa aduni punctajul obtinut din veniturile salariale cu punctajul obtinut din pensia suplimentara, si suma sa o inmultesti cu sporul de vechime.

REZULTATELE VOR FI DIFERITE.

In lege scrie ca se acorda acele punctaje suplimentare dar nu spune formula completa de calcul. Dar logic ar fi ca, daca grupa superioara de munca este o vechime suplimentara, sa beneficieze de aceleasi adaugiri la punctaj ca si vechimea standard, adica sa i se adauge sporul de vechime si pensia suplimentara.

Acum m-ati inteles? Este vorba de care este ordinea operatiilor si formula de calcul. DECI CE SE ADUNA SI SE INMULTESTE CU CE? ASTA MA INTERESEAZA, pentru ca, casa de pensii ne-a gresit majorarea pensiei cel putin la calcul salariilor tarifare, dar pentru a face o contestatie completa trebuie sa demonstram inclusiv calculul corect al celorlalti factori din ecuatie.

Ultima modificare: Vineri, 19 August 2011
eagle_free, utilizator
Ordinea operatiilor:
1-Se calculeaza punctajele anuale conform art.165(1-7) art.96(1)si anexei 15 din H.G.257/2011
2-La aceste punctaje anuale de la punctul -1 se aplica procentele de majorare de la art.168(1-2)
3-Tot la punctajele rezultate la punctul-1(fara cele de la punctul-2)se aplica procentele de la art.169(1)
-4-Se face totalul lor 1+2 +3(total puncte)si se inmparte la stagiul complet de cotizare.Rezultatul obtinut reprezinta punctajul mediu anual,care se inmulteste cu valoarea punctului de pensie(acum 732,8 lei).Rezulta valoarea pensiei.

Nu se poate acorda punctaj suplimentar,la punctaj suplimentar,nu are ratiune(logica).Eu ma aflu in aceeasi situatie(peste 28 de ani grupa I-a)si nu imi permit sa interpretez legea.Decizia va apartine.
.
Este greu de explicat.De facut aplicatii in amanunt..
Calculele de mai sus sunt facute prin aplicatii informatice.

Sa va dau si un mic exemplu:Intr-un anumit an,ati realizat 1 punct.Aplicandu-se art.169(1) a)se va ajunge la 1,5 puncte.Asta nu inseamna ca ati mai avut 1/2 venituri,care nu au intrat in in prima faza la calculul punctajului anual,iar acum au intrat.Si mai in amanunt(spor vechime):Daca la un moment dat,ati avut un salariu de 3000 de lei si un spor de vechime de 25%,Puteti avea pretentie sa vi se acorde spor de vechime la 4500 lei,prin aplicarea art.169(1)a) ?Adica la o suma de bani care nu a intrat in veniturile dumneavoastra ?

Sper ca m-am facut inteles,cat am putut eu..



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Care sunt veniturile avute in vedere la determinarea punctajului mediu anual? jstefan jstefan Dupa ce se calculeaza pensia? Dupa salarul de incadrare sau dupa suma care s-a contribuit la casa de pensii? (vezi toată discuția)
Spor de vechime neluat in calculul pensiei ionitaaneta ionitaaneta Buna ziua, In ,,DATE PRIVITOARE LA ACTIVITATEA IN MUNCA\'\' care stau la baza de calcul a pensiei incepind cu 1.04.1992 sporul de vechime ... (vezi toată discuția)
Calcul punctaj punct de pensie border2013 border2013 LA CALCULUL PUNCTAJULUI DE PENSIE BAZA ESTE SALARIUL MEDIU BRUT PE ECONOMIE. PENTRU DETERMINARE PUNCTAJULUI DE PENSIE SE CONSIDERA CASTIGUL LUNAR BRUT SAU NET ... (vezi toată discuția)