faceti cerere de repunere pe rol a dosarului pana nu intervine perimarea cauzei.
Inteleg din expunerea din primul post urmatoarele:
In 1945, mama a cumparat un teren, prin contract de vanzare-cumparare autentificat la notariat; terenul nu a fost, insa, intabulat in CF la acel moment si nici ulterior.
Pe teren a construit o casa in 1959.
Acum vrea sa vanda terenul + casa si nu poate, deoarece terenul (si casa ?) nu este intabulat in CF.
Din acest motiv, dvs. ati introdus o actiune prin care sa se constate uzucapiunea, intrucat contractul de vanzare-cumparare nu este “valabil” pt ca nu a fost inscris in CF – adica nu a fost “luat in seama” de instanta (care instanta, cea care judecata uzucapiunea ?).
Ca fapt divers, presupunand ca actul nu era valabil, el trebuie luat in seama, macar ca si inceput de dovada......
De aici ar rezulta ca la acea data, 1945, inscrierea in CF era constitutiva de drepturi (exact cum se va introduce prin noul cod civil, pt ca acum, inscrierea in CF nu are efect constitutiv de drepturi). Ar trebui verificata legislatia in vigoare la acea data.
Daca i) inscrierea in CF nu era constitutiva de drepturi, si ii) contractul de vanzare-cumparare este valabil incheiat conform cerintelor ad validitatem de la data incheierii sale (si se pare ca a fost), atunci mama e proprietar deplin pe teren si nu mai e nevoie de hotarare de uzucapiune ori de ordinul prefectului.
Faptul ca dreptul sau de proprietate nu a fost opozabil tertilor in toata perioada asta, prin inscriere in CF, e nerelevant.
Si cred ca puteti face cadastrul si intabularea in CF acum, daca aveti actele (adica titlul de proprietate al mamei pe teren si casa – contractul de vanzare cumparare al terenului si actele de constructie ale casei).
Daca inscrierea in CF era constitutiva de drepturi, atunci continuati actiunea pt uzucapiune. Incercati la Arhivele Nationale, poate obtineti copie a certificatului de deces al proprietarului care a vandut mamei.
In ceea ce priveste termenul din 23.09, spuneti-i avocatei sa solicite instantei ca, in virtutea rolului activ pe care trebuie sa il aiba, sa dispuna efectuarea unei adrese catre Arhivele Nationale (daca dvs. nu obtineti nimic de la ei) sau la primaria respectiva/starea civila, etc, sa se comunice la dosarul cauzei daca au acest act sau nu. O sugestie ar fi sa adresati in scris aceasta solicitare, nu doar oral, ca daca instanta refuza, dar va si respinge actiunea, nu se stie daca nu va fi de folos in apel, sa aratati ca nu s-au administrat toate probele si ca instanta nu a avut ea insasi un rol activ....
Bafta !
~ final discuție ~