avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 616 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Care varianta este sigura:uzucapiunea sau Ordinul ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Care varianta este sigura:uzucapiunea sau Ordinul Prefectului

=D>=D> Multumesc Avocatnet-ului pentru oportunitatile create utilizatorilor!Multumesc mult avocatilor care au raspuns intrebarilor mele! Sunt la momentul aplicarii ideilor retinute, dar nu sunt hotarat ce varianta sa aleg.S-au conturat 2 variante :1. sa continui procesul suspendat (pana la 23.09.2011), s-au 2.sa incerc dobandirea proprietatii pe cale administrativa prin Ordinul Prefectului jud. Timis.De aceea , va rog sa-mi spuneti care varianta e sigura pentru urmatoarea situatie:mama mea(85 de ani,vaduva de razboi) a cumparat cu contract de vanzare-c.(neluat in seama de instanta ,pt. ca nu este inregistrat in CF.) incheiat, in 1945, la notar public,un loc de casa ,pe care,in1959, a construit casa.De atunci are in posesie casa si gradina,a platit taxele la primarie(pana cand a devenit vaduva de razboi),a lucrat la C.A.P.-fara a fi tulburata in posesie.Acum vrea sa o vanda deoarece am adus-o la mine in jud. Suceava si casa ,nelocuita ,se degradeaza.Procesul(uzucapiune) a fost suspendat deoarece instanta solicita depunerea certificatului de deces al proprietarului inscris in Cf in anul 1922,certificat pe care nu il gasim.Multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters214051 , utilizator 20:20, 19 August 2011
athe a scris:

faceti cerere de repunere pe rol a dosarului pana nu intervine perimarea cauzei.

Pentru ce sa faca cerere de repunere pe rol ?
Buna seara!Dosarul a fost inregistrat la Judecatoria Lugoj din data de 27.04.2009.Pana in23.09.2010,cand a fost suspendat,a avut 7 termene de judecata solutionate cu 7 amanari.Procesul a intrat in impas pt. ca instanta solicita certificatul de deces al proprietarului inscris in CF in 1922,certificat pe care nu l-am putut gasi.Avocata mea spune ca daca il repunem pe rol ,la primul termen pierdem procesul far acel act.Eu cred ca s-au facut greseli in conducerea ,desfasurarea procesului,dar ce pot face in aceasta situatie,ce sfaturi imi dati?Mentionez ca eu nu am fot prezent la nici un termen de judecat, deoarece avocata a spus ca nu e nevoie, ca ma reprezinta dumneaiei.Atunci m-am bucurat,avand in vedere distanta Suceava-Lugoj,dar ce fac acum?Poate imi sugerati dumnevoastra o solutie. Multumesc mult!
Nu cred ca este vorba despre suspendare , ci despre o amanare a judecarii ... s-a dat un nou termen pentru a se depune acel act ... se poate solicita de la primarie o copie de pe acel certificat de deces ...
Inteleg din expunerea din primul post urmatoarele:

In 1945, mama a cumparat un teren, prin contract de vanzare-cumparare autentificat la notariat; terenul nu a fost, insa, intabulat in CF la acel moment si nici ulterior.
Pe teren a construit o casa in 1959.
Acum vrea sa vanda terenul + casa si nu poate, deoarece terenul (si casa ?) nu este intabulat in CF.

Din acest motiv, dvs. ati introdus o actiune prin care sa se constate uzucapiunea, intrucat contractul de vanzare-cumparare nu este “valabil” pt ca nu a fost inscris in CF – adica nu a fost “luat in seama” de instanta (care instanta, cea care judecata uzucapiunea ?).
Ca fapt divers, presupunand ca actul nu era valabil, el trebuie luat in seama, macar ca si inceput de dovada......

De aici ar rezulta ca la acea data, 1945, inscrierea in CF era constitutiva de drepturi (exact cum se va introduce prin noul cod civil, pt ca acum, inscrierea in CF nu are efect constitutiv de drepturi). Ar trebui verificata legislatia in vigoare la acea data.

Daca i) inscrierea in CF nu era constitutiva de drepturi, si ii) contractul de vanzare-cumparare este valabil incheiat conform cerintelor ad validitatem de la data incheierii sale (si se pare ca a fost), atunci mama e proprietar deplin pe teren si nu mai e nevoie de hotarare de uzucapiune ori de ordinul prefectului.
Faptul ca dreptul sau de proprietate nu a fost opozabil tertilor in toata perioada asta, prin inscriere in CF, e nerelevant.
Si cred ca puteti face cadastrul si intabularea in CF acum, daca aveti actele (adica titlul de proprietate al mamei pe teren si casa – contractul de vanzare cumparare al terenului si actele de constructie ale casei).

Daca inscrierea in CF era constitutiva de drepturi, atunci continuati actiunea pt uzucapiune. Incercati la Arhivele Nationale, poate obtineti copie a certificatului de deces al proprietarului care a vandut mamei.

In ceea ce priveste termenul din 23.09, spuneti-i avocatei sa solicite instantei ca, in virtutea rolului activ pe care trebuie sa il aiba, sa dispuna efectuarea unei adrese catre Arhivele Nationale (daca dvs. nu obtineti nimic de la ei) sau la primaria respectiva/starea civila, etc, sa se comunice la dosarul cauzei daca au acest act sau nu. O sugestie ar fi sa adresati in scris aceasta solicitare, nu doar oral, ca daca instanta refuza, dar va si respinge actiunea, nu se stie daca nu va fi de folos in apel, sa aratati ca nu s-au administrat toate probele si ca instanta nu a avut ea insasi un rol activ....

Bafta !
Ultima modificare: Vineri, 19 August 2011
Morgan le Fay, utilizator
Morgan le Fay a scris:

Inteleg din expunerea din primul post urmatoarele:

In 1945, mama a cumparat un teren, prin contract de vanzare-cumparare autentificat la notariat; terenul nu a fost, insa, intabulat in CF la acel moment si nici ulterior.
Pe teren a construit o casa in 1959.
Acum vrea sa vanda terenul + casa si nu poate, deoarece terenul (si casa ?) nu este intabulat in CF.

Din acest motiv, dvs. ati introdus o actiune prin care sa se constate uzucapiunea, intrucat contractul de vanzare-cumparare nu este “valabil” pt ca nu a fost inscris in CF – adica nu a fost “luat in seama” de instanta (care instanta, cea care judecata uzucapiunea ?).
Ca fapt divers, presupunand ca actul nu era valabil, el trebuie luat in seama, macar ca si inceput de dovada......

De aici ar rezulta ca la acea data, 1945, inscrierea in CF era constitutiva de drepturi (exact cum se va introduce prin noul cod civil, pt ca acum, inscrierea in CF nu are efect constitutiv de drepturi). Ar trebui verificata legislatia in vigoare la acea data.

Daca i) inscrierea in CF nu era constitutiva de drepturi, si ii) contractul de vanzare-cumparare este valabil incheiat conform cerintelor ad validitatem de la data incheierii sale (si se pare ca a fost), atunci mama e proprietar deplin pe teren si nu mai e nevoie de hotarare de uzucapiune ori de ordinul prefectului.
Faptul ca dreptul sau de proprietate nu a fost opozabil tertilor in toata perioada asta, prin inscriere in CF, e nerelevant.
Si cred ca puteti face cadastrul si intabularea in CF acum, daca aveti actele (adica titlul de proprietate al mamei pe teren si casa – contractul de vanzare cumparare al terenului si actele de constructie ale casei).

Daca inscrierea in CF era constitutiva de drepturi, atunci continuati actiunea pt uzucapiune. Incercati la Arhivele Nationale, poate obtineti copie a certificatului de deces al proprietarului care a vandut mamei.

In ceea ce priveste termenul din 23.09, spuneti-i avocatei sa solicite instantei ca, in virtutea rolului activ pe care trebuie sa il aiba, sa dispuna efectuarea unei adrese catre Arhivele Nationale (daca dvs. nu obtineti nimic de la ei) sau la primaria respectiva/starea civila, etc, sa se comunice la dosarul cauzei daca au acest act sau nu. O sugestie ar fi sa adresati in scris aceasta solicitare, nu doar oral, ca daca instanta refuza, dar va si respinge actiunea, nu se stie daca nu va fi de folos in apel, sa aratati ca nu s-au administrat toate probele si ca instanta nu a avut ea insasi un rol activ....

Bafta !

da iubita..insa din ce spui ori are act ori ba....si daca are nu are decat sa=l insceie

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se intabuleaza casa? cosarpavel cosarpavel Va rog sa-mi scrieti care sunt pasii care trebuie facuti pentru a trece in CF casa si anexele construite ,in 1959 ,pe un loc de casa cumparat fara acte ... (vezi toată discuția)
Citarea expertului cosarpavel cosarpavel Intr-un proces, ,,cand se citeaza expertul introdus in cauza cu mentiui\", cand se amana procesul ,,pentru studiere expertiza' inseamna ca o firma ... (vezi toată discuția)
Proces suspendat cosarpavel cosarpavel Bună seara! Vă rog să-mi spuneţi, dacă nu sunt multumit de hotărârea instanţei, de faptul că procesul a fost suspendat, cui, unde mă pot ... (vezi toată discuția)