avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 219 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Despre stagiul militar.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Despre stagiul militar.

Am primit ordin sa ma prezint la centrul Militar. Sunt student, asa ca nu eventualitatea incorporarii ma framanta. Insa stagiul militar obligatoriu mi se pare neconstitutional.
Iau in considerare urmatoarele:
ARTICOLUL 16
Egalitatea în drepturi
(1) Cetãtenii sunt egali în fata legii si a autoritãtilor publice, fãrã privilegii si fãrã discriminãri.
ARTICOLUL 53
Restrângerea exercitiului unor drepturi sau al unor libertãti
(1) Exercitiul unor drepturi sau al unor libertãti poate fi restrâns numai prin lege si numai dacã se impune, dupã caz, pentru: apãrarea securitãtii nationale, a ordinii, a sãnãtãtii ori a moralei publice, a drepturilor si a libertãtilor cetãtenilor; desfãsurarea instructiei penale; prevenirea consecintelor unei calamitãti naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.
(2) Restrângerea poate fi dispusã numai dacã este necesarã într-o societate democraticã. Mãsura trebuie sã fie proportionalã cu situatia care a determinat-o, sã fie aplicatã în mod nediscriminatoriu si fãrã a aduce atingere existentei dreptului sau a libertãtii.
ARTICOLUL 55
Apãrarea tãrii
(1) Cetãtenii au dreptul si obligatia sã apere România.
(2) Conditiile privind îndeplinirea îndatoririlor militare se stabilesc prin lege organicã.
(3) Cetãtenii pot fi încorporati de la vârsta de 20 de ani si pânã la vârsta de 35 de ani, cu exceptia voluntarilor, în conditiile legii organice
Consider ca efectuarea stagiului militar reprezinta o restrangere a unor drepturi si libertati. Cum poate o lege sa impuna aceasta restrangere atata timp cat nu exista o situatie care sa o impuna.
Iar restrangerea respectiva ar trebui sa se refere la toti cetatenii Romaniei, Atata timp cat cetatenii de sex feminin nu sunt chemati sa satisfaca stagiul militar, consider ca este o discriminare si contravine Constitutiei. Eu asa inteleg, ca restrangerea trebuie "sa fie aplicata in mod nediscriminatoriu".
Propun un scenariu extrem de plauzibil:
Sunt angajat la o firma puternica pe un salariu substantial. Am o cariera de succes si incep sa-mi fac planuri de viitor. Fac rate la casa, la masina. Ma incorporeaza. Cine imi plateste ratele? Daca dupa aceea nu mai gasesc loc de munca? Sunt discriminat fata de o persoana de sex feminin.
Nu sunt student la drept, asa ca nu ma judecati prea tare!
Cel mai recent răspuns: mmihai , utilizator 00:00, 30 August 2004
Vad ca la citatele din Constitutie (preluate cu copy-paste), in loc de diacritice apare "&atilde". Imi cer scuze, dar nu pot sa editez mesajul de mai sus.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este permisă discriminarea bărbaților?? ContSters396991 ContSters396991 Legea 446/2006 Art. 3 (5) La declararea mobilizării şi a stării de război sau la instituirea stării de asediu, îndeplinirea serviciului militar în ... (vezi toată discuția)
Suntem intr-o situatie de forta majora ???? - ultima parte -se pare ca nu intereseaza pe nimeni! ContSters103249 ContSters103249 SUNTEM INTR-O SITUATIE DE FORTA MAJORA? E CA SI CUM AR FI INCEPUT UN RAZBOI Multumesc celor care au raspuns, insa se pare ca nu este un subiect care ... (vezi toată discuția)
Instructie penala mjion mjion buna ziua ! va rog sa- mi spuneti ce inseamna, cat se intinde expresia \"instructie penala\" asa cum este stipulat la art.53/Constitutia Romaniei. este vorba ... (vezi toată discuția)