avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 408 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... instructie penala
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

instructie penala

buna ziua !
va rog sa- mi spuneti ce inseamna, cat se intinde expresia "instructie penala" asa cum este stipulat la art.53/Constitutia Romaniei.
este vorba de punerea in miscare a urmaririi penale, acte premergatoare, sau judecata in instanta penala...ce mai precis ?
va multumesc,stefan
Cel mai recent răspuns: Lavinia-Ionela Costica , Consilier juridic 12:24, 22 Iunie 2009
Restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi ARTICOLUL 53
(1) Exerciţiul unor drepturi sau al unor libertăţi poate fi restrâns numai prin lege şi numai dacă se impune, după caz, pentru: apărarea securităţii naţionale, a ordinii, a sănătăţii ori a moralei publice, a drepturilor şi a libertăţilor cetăţenilor; desfăşurarea instrucţiei penale; prevenirea consecinţelor unei calamităţi naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.
(2) Restrângerea poate fi dispusă numai dacă este necesară într-o societate democratică. Măsura trebuie să fie proporţională cu situaţia care a determinat-o, să fie aplicată în mod nediscriminatoriu şi fără a aduce atingere existenţei dreptului sau a libertăţii.
„percheziţiile sunt cercetări materiale, efectuabile coercitiv, îngăduite prin excepţiile de la garanţiile normale ale libertăţi individuale, în scopul de a asigura procesului lucruri care pot servi ca probă sau de a aresta pe inculpatul sau pe altă persoană suspectată de infracţiune sau evadată.”
Scopul asigurării desfăşurării instrucţiei penale precum şi al apărării drepturilor şi al libertăţilor cetăţenilor, a securităţii naţionale, a ordinii, a sănătăţii ori a moralei publice , numai prin lege, numai dacă se impune,şi numai dacă este necesar într-o societate democratică se poate restrânge exerciţiul unor drepturi sau al unor libertăţii. ( REFERIRE LA PERCHEZITIILE DOMICILIARE -- infracţiunii flagrante pt care este necesară autorizarea percheziţiei domiciliare. si care)
urmarirea penala (adunarea probelor) si instructia preparatorie (asamblarea lor)
Ultima modificare: Luni, 22 Iunie 2009
Lavinia-Ionela Costica, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Suntem intr-o situatie de forta majora ???? - ultima parte -se pare ca nu intereseaza pe nimeni! ContSters103249 ContSters103249 SUNTEM INTR-O SITUATIE DE FORTA MAJORA? E CA SI CUM AR FI INCEPUT UN RAZBOI Multumesc celor care au raspuns, insa se pare ca nu este un subiect care ... (vezi toată discuția)
Art. 53 al. 1 din constitutia romaniei doru58 doru58 Art. 53 (1) Exerciţiul unor drepturi sau al unor libertăţi poate fi restrâns numai prin lege şi numai dacă se impune, după caz, pentru: ... (vezi toată discuția)
Despre stagiul militar. mmihai mmihai Am primit ordin sa ma prezint la centrul Militar. Sunt student, asa ca nu eventualitatea incorporarii ma framanta. Insa stagiul militar obligatoriu mi se pare ... (vezi toată discuția)