avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 894 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Probleme legate de custodie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Probleme legate de custodie

Buna ziua,

Va scriu aici din partea unui prieten de familie care a ajuns efectiv la capatul puterilor si are nevoie de ajutor, pentru binele fetitei lui. A fost casatorit pentru un timp relativ scurt (aproximativ 4 ani), iar el si cu acum fosta sotie (divortul a fost finalizat) au impreuna o fetita in varsta de 3 ani. In instanta, s-a decis ca mama sa ia copilul, iar tatal sa plateasca pensie alimentara si sa aiba dreptul sa o viziteze. In cazul nostru, treburile nu stau tocmai bine.

Fetita are 3 ani, dar credeti-ma, stie ce vrea. Nu vrea sa stea cu mama ei sub nicio forma si pe buna dreptate. Femeia este bolnava mintal, se stie acest lucru. Trimite in continuu mesaje de amenintare catre fostul sot (mesaje in care il ameninta cu viata), ii spune ca daca nu ii da bani, nu i-o mai da pe fetita si asa mai departe. Mesajele de amenintare au fost trimise in schimb si catre alti membri si prieteni de familie.

Legat de "cine ia copilul", alte discutii. Femeia efectiv il santajeaza pe tatal fetitei pentru ca acesta sa o poata lua macar pentru 2-3 zile, la sfarsit de saptamana. Desi tatal ii poate oferi conditii de viata mult mai bune (ca sa nu mai spun ca pe el il viziteaza si mama lui, iar fetita e in al noualea cer pentru ca pe langa 'tati', sta si cu 'buni'), desi un copil de trei ani stie sa spuna cu cine vrea sa stea (si cu siguranta, nu cu mama), s-a decis in instanta ca ea trebuie sa stea cu mama. De fiecare data cand trebuie sa fie dusa inapoi la mama ei, fetita trebuie efectiv luata pe sus. Nu vrea nici macar sa vorbeasca la telefon cu femeia, ca sa nu mai spunem de vazut fata in fata.

Femeia are adesea crize de nervi, cele mai multe cand fetita este la ea, iar bietul copil trebuie sa ii suporte tipetele continue, in timp ce femeia acuza si ameninta in stanga si in dreapta.

Serios, chiar asa stau lucrurile in Romania? Desi tatal ii poate oferi tot ce are mai bun si chiar mai mult, desi mama ei este, practic, bolnava psihic, instanta a hotarat ca un copil si, citez "trebuie sa stea cu mama"? Nimeni, absolut nimeni, in afara de femeie, evident, nu a fost de acord cu decizia instantei.

Va rog din tot sufletul, ajutati-ne sa il ajutam pe tata si pe fetita sa fie impreuna nu doar in weekenduri si nu doar contra unei sume de bani pe care el trebuie sa o plateasca mamei inainte sa poata lua copilul. Nu vrem ca aceasta femeie bolnava sa o creasca pe micuta. Ne temem pentru copila. Va rog frumos.

Multumesc anticipat.

Ultima modificare: Vineri, 19 August 2011
AndryFlr, utilizator
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 17:47, 19 August 2011
Impresionant mesajul dvs, insa din pacate, de pe forum nu avem cum sa va ajutam, de vreme ce rezolvarea spetei consta in actiune. Parintele (tatal) trebuie sa actioneze. Recomandati-i sa-si ia urgent un avocat si sa ceara custodia fetitei pe motiv ca mama nu este sanatoasa mintal si ca reprezinta un pericol. Sa depuna, daca considera necesar plangeri si la autoritatea tutelara , chiar si la politie.
Intr-adevar va avea neaparat nevoie de un avocat care sa aiba timp sa se ocupe de cazul lui.

Astfel de procese, in astfel de situatii, genereaza o mare tensiune intre parti si nici la copil nu face deloc bine...insa...se pare ca nu are de ales.
Daca exista acte medicale din care sa rezulte ca mama minorei are probleme psihice de natura de a nu se putea ocupa de copil va avea sanse sa obtina incredintarea minorei.

Datorita varstei minorei este foarte greu de obtinut incredintarea minorei dar daca va rezulta ca exista riscul de a fi pusa viata, sanatatea fizica sau mentala a fetitei poate obtine castig de cauza.

Cat priveste problema pensiei de intretinere va trebui sa o achite intrucat este obligat...
Nu ar trebui sa existe o conditionare vis-a-vis de exercitarea dreptului la vizita dar in practica asa se intampla de multe ori...
Si in cadrul procesului pe care vrea sa il deschida va da bine in fata instantei daca achita pensia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Raspuns urgent, va rog alyna25 alyna25 Buna seara, Ma numesc Aly, si sunt in proces de divort cu sotul meu si nu ne intelegem asupra dreptului de vizitare al fetitei noastre de doar 1 an. Nu ... (vezi toată discuția)
Custodie, limitare program vizitare Adina_Ghe Adina_Ghe 1. Am divortat in decembrie anul trecut, de comun acord, dar acum nu mai sunt de acord cu timpul petrecut de minor cu tatal, parandu-mi-se prea mult: adica imi ... (vezi toată discuția)
Dreptul de vizita la copil pup_me pup_me Buna ziua , as avea o rugaminte daca ati putea sa ma sfatuiti ce sa fac in urmatorul caz : fratele meu are o fetita de 5 ani , este recunoscuta de ... (vezi toată discuția)