Timpul meu nu este mai putin pretios decat al unui avocat. Teoretic ar trebui sa pot beneficia la aprecierea instantei de un "onorariu" pentru timpul pierdut redactandu-mi, sustinandu-mi si reprezentandu-ma in procesul in care sunt reclamant, sau mai exact, reclamant-parat fiindca sunt la intampinarea la recursul paratei.
Ce se intampla in practica, exista legislatie ce prevede acest lucru sau trebuie intr-o eventualitate sa cer aceste daune ca daune morale sau in baza Codului Civil art. 998 si 999?
S-ar putea solicita, bunaoara, salariul ce vi s-ar fi cuvenit pentru ziua cand v-ati deplasat la instanta si pe care nu l-ati incasat de la locul de munca. De ce? Pentru ca ar putea fi DOVEDIT.
(art 275 c.p.c - Judecatorii nu pot micsora ...orice alte cheltuieli pe care partea care a castigat va dovedi ca LE-A FACUT).
Dar daca cereti sa aprecieze instanta valoarea timpului "pierdut" cu redactarea intampinarii, ma tem ca ... (iertati exprimarea improprie, dar sugetiva) ar gandi cam asa: In raport cu ce? Cu valoarea timpului pe care l-ar fi pierdut scarpinandu-se? Caci daca ati fi facut parte din categoria celor pentru care "timpul inseamna bani", atunci ati fi stiut si faptul ca avocatul ECONOMISESTE timpul dvs., nu-l risipeste.
Am sa cer drept daune morale timpul pierdut cu judecata, fiindca oricum e la aprecierea instantei. Facerea dovezii este evidenta, indiferent ca ai scris-o tu sau un avocat si pretinzi ca ai scris-o tu (si acesta e un dubiu) si nu depui chitanta la dosar dar ceri daune morale pentru acest efort , pe cineva a costat timp si energie.
Credeti ca ar trebui sa dau si o declaratie sub penalitatea infractiunii de fals in declaratii ca mi-am redactat singur intampinarea pentru asta?