avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 460 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Incetarea CIM cu art. 55, lit.b) din Codul Muncii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Incetarea CIM cu art. 55, lit.b) din Codul Muncii

1.daca un contract de munca inceteaza in baza art.55 lit b (initiativa vine din partea salariatului) mai este nevoie de preaviz?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:17, 9 Noiembrie 2013
anamariagroza a scris:

demisia am sugerat-o si eu vineri cand un angajat al institutiei la care lucrez s-a prezentat cu cererea de incetare a raporturilor contractuale de munca...problema e ca potrivit art. 79 alin1, e necesar preaviz, iar angajatul nu vrea sa-l accepte....





Codul muncii, art. 55 lit. c si art. 79 alin. 1 si alin. 7

In situatia in care salariatul isi da demisia, angajatorul poate renunta total sau partial la dreptul de preaviz, deoarece acest drept este prevazut in favoarea sa, iar nu a salariatului .
1. Cererea de incetare a CIM cu acordul partilor trebuie aprobata de angajator.
2.- Demisia (art.81 din Codul muncii republicat in M.O. 345/2011) nu trebuie acceptata de angajator.
- Singurul lucru care il poate face angajatorul este sa renunte, partial sau total, la preavizul dat de demisionar.
- Angajatorul este obligat sa inregistreze notificarea de demisie (nu cerere), sa ia la cunostinta si sa se conformezelegii (sa emita decizia de incetare a CIM).

4. Va redau din Codul muncii:
Art. 81
(1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.

(2) Angajatorul este obligat sa inregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.

(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.

(4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.

(5) Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.

(6) In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator.

(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.

(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

Art. 260
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
...
n) nerespectarea prevederilor legale privind inregistrarea de catre angajator a demisiei, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
...
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
art.55,lit B din codul muncii
buna seara domnule tudor.am si eu o intrebare de care nu sunt lamurita.
de pe data de 21 octombrie eu nu m-am mai dus la locul de munca,si astazi am primit un plic de la locul de munca prin care imi cere ca pe data de 13 noiembrie sa ma prezint la locul de munca pt a ma baga intr-o comisie.
eu daca nu vreau sa merg la comisie si doar vreau sa imi bag demisia direct se poate intampla ceva??
si asi vrea sa stiu si eu,dupa ce imi bag demisia de la locul de munca cand pot primi decizia de la ultimul loc de munca,pt a ma putea angaja la noul loc de munca,pt ca asta mi se cere acum daca vreau sa ma angajez.
si mie mi sa spus ca decizia o pot primi si la sfarsitul luni sau poate si mai tarziu.
este posibil so pot primi mai devreme ,eu avand nevoie de ia urgent?
1. Neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile legii fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.

2. Aveti posibilitatea sa va dati demisia , care poate fi cu au fara preaviz. Insa va ramane la latitudinea angajatorului cum va decide incetarea c.i.m.

3. Puteti sa va prezentati la noul loc de munca si fara a avea decizia de incetare de la vechiul loc de munca, intrucat:
- Angajarea nu poate fi conditionata de prezentarea deciziei de incetare a c.i.m.

- Orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea. Fac exceptie doar situatiile in care prin lege sunt prevazute incompatibilitati pentru cumulul unor functii.
1.ma voi prezenta la convocarea facuta,dar in demisie pot sa scriu morivul pt care nu m-am mai prezentat la servici?ca presupun ca asta imi vor cere.
3. Iar la noul loc de munca merg de 3 zile,dar doamna inginer de acolo tot insista sa ai aduc decizia desi eu iam explicat ce mi sa spus de la resurse umane din vechiul servici.si mereu imi spune ca nu imi poate face contractul fara decizie desi dumneavoastra ati mentionat ca poate.
Se poate sa pot lucra in continoare fara contract la noul loc de munca in caz de doamna nu vrea sa imi faca contract fara decizie?asta pana cand mi-ar veni decizia ?
Iar in citatia de am primito,la sfarsit scrie ca ,,In caz de neprezentare se va solutiona dosarul pe baza actelor depuse de societate si celor aflate la dosarul personal,,.(ceea ce nu iteleg la ce se refera).

Alte discuții în legătură

Demisie fara invocare lege? cataradu cataradu este important ca in cererea de demisie sa fie specificat vreun articol din Codul Muncii sau poate fi trecut doar motivul acesteia. Initial pe 1.04.2011, seful ... (vezi toată discuția)
Demisie anton i anton i Buna seara, vreau sa imi dau demisia de la locul de munca fara a sta in preavizul de 15 zile.Se poate ca angajatorul sa nu mai imi dea cartea de munca sau sa ... (vezi toată discuția)
Demisie cu preaviz sau acordul partilor Laura665 Laura665 va rog sa imi spuneti si mie in actuala reglementare care sunt articolele pentru demisia cu preaviz si care sunt pt demisia cu acordul partilor. am cautat ... (vezi toată discuția)