avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 570 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

somaj

dupa ce perioada se poate baga in somaj un angajat si care este procedura
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 20:53, 20 August 2011
O persoana poate beneficia de somaj daca are 12 luni cotizate in ultimele 24 de luni de la data concedierii din motive neimputabile salariatului. Periodele folosite in calculul unui somaj anterior nu se vor lua in calcul.
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 17.
(1) n vederea stabilirii dreptului de indemnizaie de omaj, omerii prevãzui la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot gãsi n una dintre urmãtoarele situaii:
a) le-au ncetat raporturile de muncã din motive neimputabile lor;
...
Art. 34.
(1) Somerii prevãzui la art. 17 alin. (1) beneficiazã de indemnizaie de omaj dacã ndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni n ultimele 24 de luni premergãtoare datei nregistrãrii cererii;
b) nu realizeazã venituri sau realizeazã, din activitãi autorizate potrivit legii, venituri mai mici dect valoarea indicatorului social de referinã, n vigoare;
c) nu ndeplinesc condiiile de pensionare, conform legii;
d) sunt nregistrai la ageniile pentru ocuparea forei de muncã n a cãror razã teritorialã i au domiciliul sau, dupã caz, reedina, dacã au avut ultimul loc de muncã ori au realizat venituri n acea localitate.
...
2. Indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei.

3. Procedura este:
- va inceteaza CIM din motive neimputabile;
- va inregistrati la Agentia de Somaj.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cim nou Maria_Patru Maria_Patru Buna seara. Se poate incheia un CIM in luna ianuarie (semnat de cele 2 parti, declarat in revisal), dar data de incepere a contractului sa fie aproximativ ... (vezi toată discuția)
Acordare somaj dubluionela dubluionela Buna ziua, Am lucrat 6 ani pe contract pe periooada nedeterminata si mi s-a restructurat postul ( ultima zi lucrata 28 aprilie 2015). Am inceput pe pe 1 ... (vezi toată discuția)
Am dreptul la somaj? lolly7 lolly7 Buna seara, am o dilema, as vrea sa stiu,daca am dreptul la somaj? -din 08.03.2011 - 07.03.2012 am fost in somaj -Am gasit un nou loc de munca, dar din ... (vezi toată discuția)