avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 540 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Facutrare cu sau fara tva prestare servicii beneficiar ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Facutrare cu sau fara tva prestare servicii beneficiar strain

Buna ziua,
Vreau sa stiu daca facturez CU sau FARA TVA in urmatoarele conditii:
- Este vorba de prestare servicii, nu de vanzare de bunuri. Prestatorul, SRL Romanesc platitor de TVA.
- Serviciile prestate: manipulare marfuri / incarcare autocamioane.
- Serviciile se presteaza pe teritoriul Romaniei, pct. Pitesti

Beneficiarul, Persoana juridica din China, nu are nici o treaba cu Romania. Plata prin transfer bancar in baza invoice-ului.

Intrebare: Prestatorul factureaza cu TVA sau fara? Tinand cont ca serviciile sunt prestate pe teritoriul Romaniei, dar beneficiarul pers. juridica din afara spatiului comunitar.

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: cornel_t12 , utilizator 12:33, 23 August 2011
In Codul Fiscal avem:


ART. 133

Locul prestarii de servicii

[...]

(2) Locul de prestare a serviciilor catre o persoana impozabila care actioneaza ca atare este locul unde respectiva persoana care primete serviciile isi are stabilit sediul activitatii sale economice. Daca serviciile sunt furnizate catre un sediu fix al persoanei impozabile, aflat in alt loc decat cel in care persoana isi are sediul activitii sale economice, locul de prestare a serviciilor este locul unde se afla respectivul sediu fix al persoanei care primete serviciile. In absenta unui astfel de loc sau sediu fix, locul de prestare a serviciilor este locul unde persoana impozabila care primeste aceste servicii isi are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita.

[...]

(7) Prin exceptie de la prevederile alin. (2), locul urmatoarelor servicii este considerat a fi:

a) In Romania, pentru serviciile constand in activitati accesorii transportului, precum incarcarea, descarcarea, manipularea si servicii similare acestora, servicii constand in lucrari asupra bunurilor mobile corporale si evaluari ale bunurilor mobile corporale, servicii de transport de bunuri efectuate in Romania, cand aceste servicii sunt prestate catre o persoana impozabila nestabilita pe teritoriul Comunitatii, daca utilizarea si exploatarea efectiva a serviciilor au loc in Romania;
[...]


Deci, chiar daca vom considera societatea din China ca fiind persoana impozabila din punctul de vedere al TVA aceste servicii sunt considerate ca efectuate in Romania si se factureaza cu TVA.
Ultima modificare: Duminică, 21 August 2011
Iulian MANEA, Contabil
1. d-l manea are dreptate, serviciile se incadreaza la exceptia de la art. 133, alin 7 si se factureaza cu tva, locul prestarii fiind considerat a fi romania.
2. daca aceste servicii sunt direct legate de un exort de bunuri, atunci se poate aplica scutirea de la art. 143, alin 1, lit. c) cod fiscal
probabil ca se poate lega de un export de bunuri.
marfa provine unei alte societati SRL din Romania care este exportator.
noi incarcam marfa in vederea transportului international, deci pentru export. bunurile operate de noi sunt bunuri ce urmeaza a fi exportate, bunuri care sunt facturate de exportator catre societatea din China Fara TVA.

deci pot factura fara tva? pentru ca prestarea serviciilor este legata de exportul unor bunuri?
puteti factura fara TVA dar trebuie sa justificati scutirea de taxa cu urmatoarele documente:
- contractul cu beneficiarul
- factura
- documentele din care sa rezulte ca sunt servicii accesorii unui transport de bunuri exportate

Multumesc mult xerxes!

Aceeasi societate straina care ne plateste pentru manipulare marfii si cumpara repsectiva marfa in nume propriu.

Plata pentru marfa o face catre vanzatorul marfii (alta PJ romana) si plata pentru manipulare depozitare incarcare catre noi. Serviciile care le prestam sunt legate direct de export, marfa manipulata fiind marfa care se exporta.

In cazul acesta, pot factura fara TVA? Daca prezint contractul cu societatea straina pentru prestare servicii, contractul dintre societatea straina si vanzator din care sa rezulte ca manipulez marfa care se exporta , etc. este in regula ? Pot factura fara TVA fara nicio problema? Multumesc mult
Ultima modificare: Marți, 23 August 2011
cornel_t12, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Transport nonue cimpazu cimpazu buna ziua, eu soc. romaneasca prestez servicii de transport pt o SC rom. pe ruta romania-serbia. facturez cu tva? multumesc mult! (vezi toată discuția)
Transport marfa intracomunitar Contabilitate sector 4 evoCONTA Contabilitate sector 4 evoCONTA O soc.romana A transporta tot pt o soc.romana B marfa in Serbia. Soc.A emite factura de transport catre soc.B cu sau fara TVA? (vezi toată discuția)
Cum facturez danuuu danuuu O firma de transport din Romania face un transport de marfa catre Serbia o firma din serbia? cu tva sau fara? Firma din romania face catre serbia un transport ... (vezi toată discuția)