avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 285 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... retineri
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

retineri

salariata este in concediul medical, este corect sa se faca retineri din salariu in cazul in care aceasta a produs pagube societatii?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:40, 25 August 2011
ondino a scris:

Posibil sa se afle sub incidenta art.254(3)Codul Muncii:

"In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii."

Daca exista acordul angajatorului,contravaloarea pagubei recuperate poate fi de max.echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie. Daca in acest mod se acopera paguba,nu mai este nevoie de titlu executoriu.

Poate ne confirma/infirma utilizatorul care a adresat intrebarea,daca exista/nu exista acest acord.


Chiar si in acest caz, fara acordul salariatei respective nu se poate fare retineri ...

Asa este,eu am prezentat un caz in care ar fi posibil sa se faca totusi o retinere din salariu,fara a fi necesara investirea unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile cu titlu executoriu ,pt. ca s-a afrmat ca acest fapt nu este posibil !
nu exista acordul salariatului
Daca nu exista acordul angajatului,atunci nu puteti retine, trebuie sa actionati in instanta pt. obtinerea unei hotarari definitive si irevocabile investite cu titlu executoriu pt. a putea sa va acoperiti prejudiciul.
carmenliv a scris:

nu exista acordul salariatului


Principalele modalitati de stabilire si recuperare a prejudiciului produs angajatorului, atat n cazul raspunderii patrimoniale cat si in cazul obligatiei de restituire, sunt:
- invoiala partilor
- actiunea in instanta

Daca acoperirea prejudiciului nu s-a produs ca urmare a intelegerii partilor sau intelegerea partilor a intervenit dar nu se executa, singura cale aflata la indemana angajatorului pagubit este aceea de a sesiza instanta de judecata competent, respectiv Tribunalul de la sediul su.

In litigile de munca, sarcina probei o are intotdeauna angajatorul indiferent de pozitia din prces - reclamant sau parat.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nota de lichidare CROSETEL CROSETEL Am un salariat caruia i-a incetat contractul de munca dar nu si-a facut nota de lichidare.Pot sa-i retin salariul pana vine sa-si faca lichidarea? (vezi toată discuția)
Inventar farmacie Piccolina83 Piccolina83 Buna ziua, Este legal ca, in cazul unui inventar facut la farmacie, minusurile sa li se scada din salariu angajatilor? Angajata respectiva are in jur de 6 ... (vezi toată discuția)
Cum se obtine un titlu executoriu aldeaelena aldeaelena este vorba despre o executare a garantiei angajatorul a depus garantia in banca pe numele gestionarului,in cazul producerii unei pagube pentru executarea ... (vezi toată discuția)