avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 519 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Inventar farmacie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Inventar farmacie

Buna ziua,

Este legal ca, in cazul unui inventar facut la farmacie, minusurile sa li se scada din salariu angajatilor? Angajata respectiva are in jur de 6 luni de cand lucreaza la farmacia respectiva si nu a cerut inventar la angajare.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:01, 28 Iunie 2018
Principalele modalitati de stabilire si recuperare a prejudiciului produs angajatorului – atat in cazul raspunderii patrimoniale, cat si a obligatiei de restituire – sunt acordul partilor ori actiunea in justitie.

In cazul in care se decide sa ajungeti la un acord cu angajatorul caruia i-ati orodus o paguba, trebuie sa aveti in vedere ca:
- Valoarea pagubei nu poate fi mai mare decat echivalentul a cinci salarii minime brute pe economie;
- partile trebuie sa incheie un inscris.
Aordul partilor trebuie consemnat intr‑un inscris, din care sa rezulte:
- ca angajatul recunoaste ca v-a produs o paguba, inclusiv prin incasarea unei sume nedatorate;
- in ce consta paguba (descrierea pagubei);
- cuantumul pagubei si modul de stabilire (evaluarea);
- caile de recuperare a prejudiciului (acoperirea acestuia printr‑o singura plata si data la care se face aceasta, sau plata acestuia in rate la momentul virarii salariului ori la diferite alte date).

O alta varianta de recuperare este actiunea in instanta.- Tribunalul in raza caruia isi are sediul angajatorul. Actiunea este scutita de taxa de timbru.


Conform art. 169 alin.1 din Codul muncii, nicio retinere din salariu nu poate fi operata, in afara cazurilor si conditiilor prevazute de lege .
Retinerea daunelor cauzate angajatorului nu poate fi efectuata decat in baza unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile.
art.169 alin.2 C.mun.: Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nota de lichidare CROSETEL CROSETEL Am un salariat caruia i-a incetat contractul de munca dar nu si-a facut nota de lichidare.Pot sa-i retin salariul pana vine sa-si faca lichidarea? (vezi toată discuția)
Procedura pentru recuperare lipsa inventar oanaportar oanaportar procedura /Codul muncii - pentru recuperare lipsa inventar ? In urma unei Inventarieri, o salariata a fost gasita cu lipsa in gestiune. In Consiliul ... (vezi toată discuția)
Poate angajatorul sa ridice pretentii financiare de la salariat? ContSters300815 ContSters300815 buna ziua. eu lucrez ca sofer pe camion. am avut un accident usor in suedia cu camionul firmei,si seful meu nu mai vrea sa imi dea banii pe motiv ca camionul ... (vezi toată discuția)