avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... apartamentul va putea fi supus taxei de succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

apartamentul va putea fi supus taxei de succesiune

Parintii au avut repartizat un apartament de 3 camere in 1987, in contractul de inchiriere figurand: mama,tata, fiica mare EU si sora.
Dupa revolutie, cand sora mea abia terminase liceul de 2 luni ( mama si tata angajati, eu inginera cu 4 ani vechime) a fost angajata si s-a realizat actul de vanzare-cumparare de catre stat spre aceasta, adica pe numele sorei. La intocmirea actelor , in dosar apar urmatoarele nereguli:
1) In actul de vanzare-cumparare titular este sora ( dactilografiat) iar semnatura cumparatorului , olografa, apartine tatalui meu.
2) Vanzarea a fost realizata in baza unui credit contractat pe numele sorei.Ea primea lunar de la tata contravaloarea ratei;
3) Apare o declaratie dactilografiata, data de mama. Aceasta declaratie este dactilografiata, nu are nr. inregistrare, nu are data, ci decat semnatura mamei, care ar fi putut fi facuta de oricine.Ar fi trebui sa renuntam toti in favoarea sorei?
La 2 luni dupa realizarea actelor,sora s-a casatorit , a locuit 7 ani la alta adresa, parintii plateau si locuiau in apartament.De 15 ani parintii desi figureaza cu adresa la acest apartament , locuiau la tara.
La Administratia financiara din oras, apartamentul a fost la rolul tatalui pana acum 4 ani,a platit impozitul, iar de 4 ani figureaza la rolul sorei si impozitul este neplatit.
Sora intre timp s-a casatorit si de cca. 13 ani locuieste in apartament.
Tatal meu a decedat in 27 mai 2011,dupa o lunga suferinta. Sora i-a scos acte de nebun , deoarece tata vroia sa indrepte lucrurile si sa treaca apartamentul pe numele lui. Mama vrea sa deschida succesiunea, dar nu stie daca lucrurile se mai pot indrepta, in sensul de a include in lista si acest apartament.Sora nu a fost la inmomantare, a dat lucrurile mamei afara, spunand ca nu o intereseaza, a muncit si e proprietara.Dar cumnatul meu traieste de 4 ani cu alta femeie si astepta dezbaterea succesiunii, deoarece exista 2 variante:
a) apartamentul este trecut la succesiune , se indreapta lucrurile, , redevine mama majoritara si poate controla lucrurile si pe sora;
b) apartamentul nu este supus succesiunii, apartamentul revenind asa-zisei titulare sora, cumnatul introduce divort si invoca faptul ca desi cumparat pe numele sotiei, a fost platit in timpul casniciei in rate. Atunci si mai rau vom pierde si mama si eu si sora.
Mie nu mi-au dat nimic parintii in timpu vietii si locuiesc cu chirie, avand 2 domnisoare in intretinere.Cum poate mama sa indrepte situatia?
Cred ca este necesara dezbaterea succesiunii la judecatorie, apoi sa cer introducerea in lista a apartamentului si sa demonstrez ca de fapt legal este al parintilor. Sora nu va fi de acord, dar celelalte elemente expuse sunt favorabile mamei..... Sau sa introduc eu o actiune separata la judecatorie, o actiune in constatare sau ce titlu, si acolo sa cer ca apatamentul sa fie pe numele parintilor si posibilitatea de a fi supus succesiunii?...
Va rog sa ma invatati ce este bine, corect si cu sanse de castig!
mii de multumiri
Din 1995 sora locuieste numai ea in acel apartament, parintii plecand la tara.
Tatal a murit acum o luna. Vom face succesiunea:eu , mama, sora.

Deoarece a primit totul casa si masina de la ei, iar eu nimic desi stau cu chirie si parintii intentionau sa schimbe acel act ce pot face. Acum nici mama nu va avea acces.
Nu cumva se poate demonstra ca acel act prezentand semnatura tatalui are reale vicii?
Multumesc !

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...
Cel mai recent răspuns: eloria , utilizator 23:40, 22 August 2011
Contractul de vanzare-cumparare nu poate fi pe numele unei persoane si semnat de o alta persoana. Ce scrie in contractul de v-c mai exact?

Daca sora este titulara a contractului apartamentul este al ei si nu face parte din masa succesorala si ar exista un drept de creanta din partea sorei fata de tata care trebuie dovedit cu acte.
la cumparator este numele sorei dactilografiat , iar semnatura este a tatalui meu. Fara dubii si este o semnatura ce nu se poate face usor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Apartament cumparat si supus mostenirii eloria eloria parintii au avut repartizat un apartament , asa cum era pe vremuri. prin 1990,1992. Dupa revolutie, cand sora mea avea 19 ani, abia terminase liceul si ... (vezi toată discuția)
Succesiune aminna aminna dupa moatrea tatalui meu nu am facut succesiune .Mama a vandut casa de la tara surori mele cu doa luni inainte de a muri aceasta si ea Am aflat aceasta numai ... (vezi toată discuția)
Tatăl meu a decedat în 2005 și nu am făcut succesiunea până în prezent. a decedat și sora mea, dar mama trăiește. cum se vor stabili cotele moștenirii? Laurentiuflap Laurentiuflap Buna ziua Tatal meu a decedat in 2005 si nu am facut succesiunea pana in prezent , mama mai traieste . Pariintii au avut o fata si un baiat . Fata ... (vezi toată discuția)