avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 563 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Martori - notar - succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Martori - notar - succesiune

Am de facut o succesiune dupa un unchi care a decedat. Am sa expun, punctual, cateva dintre caracteristicile specifice:

1. unchiul a mai avut doua surori, care au decedat inainte de unchiul meu.
2. prima sora a sa (o voi numi aici generic, Antonia, a decedat in urma cu aproape 30 de ani)
3. Sora unchiului (mama mea) a decedat in urma cu aproape 7 ani.
4. Antonia nu a fost niciodata casatorita si nici nu a avut copii. La decesul acesteia, survenit in perioada comunista, nu s-a facut succesiune, dat fiind ca nu avea proprietati imobiliare.
5. La fel, nici unchiul meu nu a fost vreodata insurat si nici nu a avut copii
6. Mama mea a divortat in urma cu ceva vreme, fapt care face ca numele ei sa fie, in actele de deces, diferit de al meu (este numele de fata, acelasi cu cel al unchiului, adica al fratelui ei).

Am fost la mai multi notari ca sa ma interesez in ceea ce priveste actele de succesiune si de mostenire.
Din punctul de vedere al documentelor, am tot ce mi s-a cerut, inclusiv am facut dovada filiatiei fata de mama care are nume diferit (prin actul de divort al mamei mele, in care se arata ca sunt singurul fiu si ca ea si-a schimbay la loc numele).

Problema este ca alaturi de acte, mi s-a cerut sa aduc la Bucuresti (eu locuiesc in Zalau), doi martori care sa spuna daca unchiul meu decedat recent, respectiv sora lui decedata in urma cu aproape 30 de ani, au fost vreodata casatoriti si au avut sau nu copii.

Acum, aici apar doua probleme. Una este ca in Bucuresti, eu nu am nici cea mai vaga idee cu cine avea relatii de prietenie unchiul meu, care avea o varsta inaintata. El a stat, de fapt, la mine la Zalau in ultimii patru ani, dat fiind ca nu avea pe nimeni in Bucuresti. Deci ca sa aduc un martor din Bucuresti care sa povesteasca despre viata unchiului meu, este practic imposibil. Am fost inclusiv la vecini din blocul unde locuia, iar oamenii, tot cu varste peste 80 de ani, fie ca nu au inteles ce vreau, fie au refuzat politicos sa umble pe la notari. La o anumita varsta, oamenii nu sunt foarte serviabili, mai ales cand se taraie cu scaunul ca sa se poata deplasa pana la WC.

De altfel, nu stiu cum ar putea declara pe propria raspundere un vecin daca tu ai sau nu copii. Sincer vorbind, din punct de vedere teoretic nici eu nu pot fi sigur de mine insumi daca nu am vreun copil de care nu stiu. Teoretic este posibil.

Am incercat in Zalau sa gasesc pe cineva, Oamenii se scuza, spun ca este drum lung, nu pot pierde doua zile pe drumuri. Nu mai zic de cheltuiala mare. De altfel, n-am gasit decat un singur fost prieten de-al tatalui meu, care stia cate ceva despre unchiul meu, dar asta din informatii de acum 35 de ani. Nu am idee cat ar putea sa conteze mnarturia lui, deci as putea sa il aduc la Bucuresti numai ca sa aflu ca am pierdut bani si timp aiurea, cu un martor neacceptabil.

In ceea ce o priveste pe sora mamei, decedata acum aproape 30 de ani, efectiv nu am gasit pe nimeni, dupa atata vreme, care sa povesteasca unui notar din Bucuresti ce si cum a facut persoana decedata acum o jumatate de secol.

Am intrebat acesti notari, ca si idee, daca se poate face, aceasta declaratie a martorilor, la Zalau, adica poate daca gasesc pe cineva care i-a cunoscut pe unchiul / matusa mea in orasul de unde au plecat, sa merg cu el aici la notariat, sa nu umblu cu oameni in varsta cale de sute de kilometri, la notariate din Bucuresti. Mi s-a raspuns negativ, ca trebuie sa aduc martorii in carne si oase, deci nu se accepta declaratii date in fata altor notari, din alta localitate.

Intrebarea mea este simpla: ce pot sa fac in aceasta situatie ? Nu stiu niciun martor care ar putea cunoaste situatia, si chiar daca as sti, cine vine de la capatul tarii cu tine, chiar si pe bani, cand martorii astia au, cum este si logic, peste 80 de ani si nu se deplaseaza deloc usor ?

Eu inteleg ca multa lume fura proprietati prin Romania, am auzit cazuri peste tot, dar daca am facut clar dovada ca sunt indreptatit (ca si nepot dupa sora decedata) sa fiu mostenitor, nu exista si o procedura realista de a face succesiunea ? Si nu vad cum ar putea practic sti altcineva decat Dumnezeu cati copii are pe parcursul vietii un barbat, asta chiar este absolut aberant, macar teoretic orice este posibil.

Nu ar fi normal sa se ia in considerare cine pune la notar actele acestea ? Unchiul meu a decedat acum 4 luni si ceva, de aceea spun, daca ar mai fi fost prin absurd vreun mostenior, avea timp berechet sa depuna cerere la notar. Or, nu sunt decat eu care a facut lucrul acesta. Ce e de facut ?
Cel mai recent răspuns: visder , utilizator 16:30, 2 Iunie 2019
Nu aveti certificatele de deces ale celor 2, unchiul si matusa Antonia? Pt ca doar in aceasta situatie ar trebui sa faceti dovada cu martori a decesului celor doi. in mod normal, trebuie depuse o Sesizare de deschidere a succesiunii de pe urma autorilor, care se elibereaza de catre Primaria unde au decedat acestia. Cei de la Primarie completeaza in acel document, care se mai numeste si Anexa 24, cine este autorul decdat, data decesului, mostenitorii acestuia si ce bunuri au ramas de pe urma acestora. ar trebui sa fie suficient.
Procedura succesorala notariala prevede audierea a doi martori. Asta e legea.

Acesti martori vor declara pe proprie raspundere ca l au cunoscut pe defunct de nn ani, ca nu era casatorit la data decesului si ca nu a avut copii. Vor semna un fata notarului declaratia vor trebui sa aibe cartile de identiitatea in original la dansii, ... Din pacate asta este procedura!
Am mentionat in text ca am fost la notari in Bucuresti, este adevarat ca ar fi trebuit sa citesc textul de lege, am gasit acum pe net articolul de lege care sune ca este necesar sa vii cu martori.

Am mai mentionat ca am toate actele verificate de catre notar, procedura fiind deschisa, ramanand doar sa aduc martori. Problema era ca legea asta, facuta pentru ca traim in tara hotilor, nu adreseaza si posibilitatea cand defunctul efectiv avea o varsta inaintata si nu gasesti pe nimeni care sa umble pe la notar si sa afirme ca l-ar fi cunoscut pe defunct toata viata. Cati prieteni avem, la o adica, noi astia tineri, si care ar fi in stare sa spuna in cunostinta de cauza toate amanuntele acestea despre noi, incepand de la majorat incoace ?

Am toate actele de deces in original, deci nu in asta consta problema.

Si banuiesc ca nu este cazul sa avem, in Romania, vreo baza de date centralizata la nivel national, cu fiecare casatorie, nu mai spun de nasteri. Trebuie sa umblam ca prin Africa, sa cautam acum martori care au trait 60 de ani alaturi de un om, si care sunt fisponibili sa umble pe la notari.

O fi un caz particular, insa mi se pare scandaloasa legislatia asta si mai ales lipsa unui registru national de stare civila macar din 1940 incoace. Culmea, mi-a spus un prieten acum ca in Egipt (?!!!!!!!) au asa ceva.
Cum ati rezolvat pina la urma? Sint in aceeasi situatie aparent fara solutie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

O problema de succesiune / mostenire ALALAL ALALAL buna seara am si eu o intrebare pentru dumneavoastra? sotul meu a avut un unchi care a decedat in luna august 2005, defunctul nu a fost casatorit si nu ... (vezi toată discuția)
Unchiul meu a murit, mostenitori suntem eu si sotia lui tata (fratele defunctului)? andreistan andreistan Buna ziua, Unchiul meu, fratele tatalui meu a decedat in 2012, tatal meu a decedat in 2009, ramanand in viata sotia lui si eu. Unchiul a lasat o ... (vezi toată discuția)
Intrebari succesiune noiklosa noiklosa Am o ruda care a decedat (matusa), eu fiind unicul mostenitor. 1. Succesiunea prin notar (nu in instanta) se dezbate obligatoriu in orasul unde isi avea ... (vezi toată discuția)