avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Poprire abuziva cont bancar-implicatii si solutii
Discuție deschisă în Executare silită

Poprire abuziva cont bancar-implicatii si solutii

Va salut,
In urma unui conflict cu casa de asigurari de sanatate,aceasta mi-a constituit ilegal un titlu de creanta,cu toate ca C.N.A.S a stabilit ca nu datorez respectivele sume,ci contributia legala lunara pe ultimele 6 luni calculata la salariul minim pe economie.
Refuzand sa se conformeze,casa de asigurari a inceput executarea silita,infiintand adresa pentru poprirea sumelor detinute de catre mine cu orice titlu.In prealabil insa eu actionasem in judecata casa de asigurari(dupa ce contestasem in termen legal nota contabila si titlul de creanta,cu actele justificative demonstrand plata la zi a C.A.S).
In actiune am solicitat anularea titlului de creanta in si suspendarea executarii pana la solutionare. Primul termen de judecata este in Noiembrie 2011.Iata insa ca astazi am constatat mergand la banca faptul ca mi s-a blocat contul.
Din discutiile cu unii dintre angajatii bancii a reiesit(majoritatea)ca daca dispun de dovezi pertinente ca poprirea este vadit abuziva,oficiul juridic al bancii poate decide sa o ignore,sau chiar sa o anuleze.Altii,mai sceptici, mi-au spus ca oficiul juridic nu poate sa decida anularea(sau sa faca abstractie de poprire)pana ce autoritatea care a infiintat/remis bancii infiintarea popririi nu revine asupra acesteia in sensul ridicarii/anularii respectivei popriri.
Intrebarile mele sunt:
1.Ce este de facut in aceasta situatie?(in cont nu am o suma semnificativa)
2.Cine este autoritatea care a trimis bancii decizia de infiintare a popririi?
3.Avand in vedere ca nu pot nici depune nici retrage bani din acest cont(orice depunere se blocheaza automat) cum pot sa mai platesc lunar comisionul bancii pentru administrarea contului,in caz contrar acesta cumulandu-se si devenind purtator si de dobanda,deci fiind pus volens-nolens in situatia de a nu-mi putea realiza o obligatie contractuala fata de banca?
Mentionez ca de preferat este sa rezolv in etapa actuala situatia(fie si temporar)cu banca direct,altfel asteptarea pana la finele lui Noiembrie pentru ca instanta sa se pronunte asupra cererii de suspendare a executarii(cu cautiune,etc.) tinde sa devina si mai pagubitoare pentru mine.
Cu stima.
Cel mai recent răspuns: ContSters214341 , utilizator 09:42, 29 August 2011
1.Contestatiile la executare se judeca cu precadere, termenele trebuin sa fie cat mai scurte. Astfel ca, mi se pare curios termenul pe care l-at primit, cu ata mai mult cu cat cauzele de acest gen se judeca si in timpul vacantei judecatoresti, fiin considerate cauze urgente.
De aceea va recomand sa formulati o cerere de preschimbare termen in cadrul contestatiei la executare, iar dupa ce veti primi un termen mai apropiat, sa staruiti in cererea de suspendare provizorie a executarii silite, pana la pronuntarea unei solutii.
2. Creantele catre CASS sunt asimilate creantelor bugetare si, conform Codului de procedura fiscala, de executare lor se ocupa executorii ANAF, autoritatea care a trimis la banci adresa de infiintare a popririi.
3.Pana la solutionarea contestatiei la executare si deblocarea contului, comisionul lunar de administrare catre banca se poate face si in numerar, cash la caseriile bancii.

Va doresc mult succes in lupta apriga pe care ati pornit-o impotriva organelor statului si va recomand sa angajati un avocat.
Va multumesc.Dar in ce priveste posibilitatea ca oficiul juridic al bancii sa constate lipsa de temei legal a adresei de infiintare a popririi pe baza documentelor pe care le voi prezenta,si sa ignore/anuleze adresa de infiintare a popririi?Sau trebuie sa ma adresez ANAF pentru aceasta?
Cu stima
Odata emis, un titlu executoriu nu mai poate fi contestat decat in instanta, pe calea unei contestatii la executare introdusa in termen de 15 zile de la data cand titlul v-a fost comunicat.
Numai prin hotarare judecatoresca se poate anula un astfel de titlu, pana atunci el este obligatoriu pentru banca si pentru orice tert poprit in general.
Ma pot astepta ca pana la primul termen de judecata casa de asigurari sa incerce sa-mi noteze apartamentul in cartea funciara? Daca da,stiu ca pot face plangere impotriva acestei inscrieri in cartea funciara,la ANCPI.
Am verificat la D.I.T.L si acolo nu apare aceasta pretinsa creanta.A.N.A.F nu trimite si la D.I.T.L. acest titlu executoriu,pentru a bloca o eventuala vanzare a apartamentului celui poprit? Ma pot astepta sa solicite executarea apartamentului?
Daca am deja Certificatul de Atestare Fiscala emis pe luna August,mai ma pot bloca pe undeva daca doresc sa-mi vand apartamentul? Suma in discutie nu este una semnificativa dar este o chestiune de principiu.
Cu stima.
Executarea silita are mai multe forme (executare mobiliara, imobiliara, prin poprire) la care creditoul poate apela pe rand sau simultan. De regula ANAF procedeaza mai intai la executare prin poprire (salarii, pensii, conturi bancare, alte surse de venituri) si numai in cazul in care nu-si poate recupera astfel creanta, trece la executarea silita imobiliara, dar asta numai ca ultima solutie. Totusi depinde si cat de mare este creanta (sau pretinsa creanta) a ANAF.
Parerea mea este ca nu se va ajunge la vanzare imobiliara, mai ales cu cat este un litigiu pe rol care are ca obiect insasi existenta sau intinderea acestei creante.
Asa cum am mai spus si mai sus, va sfatuiesc sa faceti o cerere de preschimbare termen in cadrul precesului, motivata si pe aspectul ca e posibil sa se ajunga la vanzare imobiliara.
Va sfatuiesc sa formulati o cerere la ANAF in care sa solicitati suspendarea executarii provizorii a executarii silite pana la pronuntarea hotararii, cerere la care sa anexati si un certificat de grefa din care sa rezulte ca pe rolul instantei se afla contestatia dvs la executare.
Mult succes!

Alte discuții în legătură

Poprire pe cont bancar eka eka Buna ziua , as vrea sa va intreb cum se face poprire pe un cont bancar al unei societati comerciale care are multe datorii restante la bugetul local , ... (vezi toată discuția)
Poprirea tertilor de catre finante cristi.statescu cristi.statescu In cazul in care s-a primit de la finante o poprire pentru creantele datorate ale unui colaborator, dar in momentul respectiv nu exista nici-o suma. S-a facut ... (vezi toată discuția)
Recuperare creanta sorynagabryela sorynagabryela Buna ziua! Suntem o societate comerciala distribuitoare de produse din carne, pe baza de facturi fiscale, si, avem de recuperat de la diversi rau-platnici ... (vezi toată discuția)