avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 562 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... alocatie de stat pentru nou nascut in italia
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

alocatie de stat pentru nou nascut in italia

buna seara as dorii sa stiu daca un nou nascut , roman, in italia poate lua alocatie de stat pe teritoriul romaniei tinand cont ca tatal lui lucreaza cu forme legale in italia........ va multumesc pentru atentie...
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:41, 27 August 2011
Conform Regulamentului CEE 1408/14 iunie 1971 poate primi de la Statul Italian alocatia pentru nucleul familial si este in valoare de 137 euro pe luna. Poate primi pentru primele 5 luni de la nastere si indemnizatia lunare de maternitate care este 300 de euro.

Formularul european E 401 sau E 411 pentru alocatie se depune la INPS (Istituto Nazionale di Previdenza Sociale) iar cea pentru indemnizatie la primaria de resedinta.


Pentru plata alocatiei este necesar ca venitul familial sa nu depaseasca anumite limite, stabilite n fiecare an prin lege. Venitul este constituit din cel al solicitantului ?i a tuturor persoanelor care compun nucleul familial.
n compunerea venitului familial sunt incluse toate veniturile supuse impozitului pe venit pentru persoanele fizice si veniturile de orice natura. Veniturile rezultate din munca care se iau n calcul pentru obtinerea alocatiei nu contin contributiile de protectie si de asistenta sociala.
Alocatia se plateste numai daca suma veniturilor rezultate din munca, pensie sau alte prestatii ce rezulta din activitatea lucrativa din cadrul nucleului familial reprezinta cel putin 70% din ntregul venit al familiei.

Angajatorul trebuie sa plateasca alocatia n baza cererii lucratorului care demonstreaza ca are acest drept. n anumite cazuri nsa angajatorul plateste aceasta alocatie numai daca lucratorul a obtinut o autorizatie din partea INPS. Aceasta autorizatie este solicitata pentru plata alocatiei pentru urmttoarele persoane: copiii parintilor divortati, despartiti, copiii naturali recunoscuti de ambii parinti, fratii, surorile, nepotii, membrii de familie cu handicap care nu au o invaliditate de 100%, membrii rezidenti n strainatate.
Alocatia este platita de catre angajator o data cu salariul. Ulterior angajatorul solicita la INPS rambursarea sumelor platite. Pentru menajere, muncitori agricoli, someri, alocatia este platita direct de catre INPS.

Sotul trebuie sa obtine inainte de la INPS autorizatia de alocatie pentru nucleul familial (Assegno per il Nucleo Familiare).

Ultima modificare: Joi, 25 August 2011
Alexandru Munteanu, Avocat
va multumesc pentru raspuns.... sa inteleg ca nu poate avea si in tare alocatie de stat ....
Trebuie sa alegeti una dintre ele. Daca in Romania ati lucrat veti primi din Romania pentru ca depaseste cuantumul celei din Italia.
ginutza_g a scris:

buna seara as dorii sa stiu daca un nou nascut , roman, in italia poate lua alocatie de stat pe teritoriul romaniei tinand cont ca tatal lui lucreaza cu forme legale in italia........ va multumesc pentru atentie...



Daca statul de resedinta al minorului este Romania, iar unul dintre parinti lucreaza aici, iar altul ntr-o alt tara comunitara, atunci copilul isi ia alocatia de la statul roman, urmand ca celalalt stat sa acorde un complement diferential.

Persoanele interesate trebuie sa completeze anumite formulare europene tip si sa le depuna la instituiile abilitate sa fac analiza dosarelor - Ministerul Muncii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mama in italia ametist ametist Va rog daca poate cineva sa -mi dea ceva detalii si sfaturi in urmatoarea problema: - o mama tanara naste in Italia. Are buletin de identitate italian, are ... (vezi toată discuția)
Contract de munca in romania + detasare in italia serbanica serbanica Buna ziua, Ma aflu in urmatoarea situatie: - am un contract de munca valabil in Romania si pentru perioada de 2 ani voi fi detasat in Italia. - ... (vezi toată discuția)
Acordare alocatie in italia ana gabriela ana gabriela Buna ziua , as dori daca puteti sa-mi spuneti ce demersuri ar trebui sa faca sotul meu ptr. a beneficia de alocatie de stat ptr. 2 copii minori , avand in ... (vezi toată discuția)