avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Achiziţii publice Achizitii ONG-uri Fundatie - Fonduri Structurale ...
Discuție deschisă în Achiziţii publice

Achizitii ONG-uri Fundatie - Fonduri Structurale Europene

Buna ziua , va rog sa ma lamuriti si pe mine in urmatoarea problema.
Fundatiile care au proiecte FSE cum achizitioneaza produse/servicii.
Pana acum cei de la Amposdru/Oirposdru au emis un Ghid si Instructiuni pentru efectuarea achizitiilor iar in acele instructiuni/ghid aveai doua optiuni ori achizitionezi in baza Instructiunilor/ghidului si a prevederilor trecute in acestea care se apropiau foarte mult de Oug 34/2006 ori in baza Oug 34/2006.
Mentionez ca Fundatia noastra nu are calitate de autoritate contractanta.

Anrmap in 29.06.2011 a publicat Ordinul 313/2011 care spune ca daca ai calitate de autoritate contractanta respecti Oug 34/2006 daca nu ai calitate de autoritate atunci nu ai obligatia de a respecta prevederile legislatiei precum si Instructiunile si ghidul impus de Amposdru/Oirposdru.
Redau mai jos raspunsul primit pe email de la ANRMAP
"Prin urmare, potrivit prevederilor Ordinul nr. 313/2011, beneficiarii privaţi ai fondurilor europene ce reprezintă entităţi juridice fără calitatea de autoritate contractantă care nu se încadrează în prevederile art. 9 lit. c) şi lit. c1) din O.U.G. nr. 34/2006, nu au obligaţia de a respecta prevederile legislaţiei în domeniul achiziţiilor publice, precum nici alte instrucţiuni impuse de Autorităţile de Management (AM), atunci când atribuie contracte de lucrări sau servicii.Deasemenea, atunci când beneficiarii, entităţi juridice fără calitatea de autoritate contractantă, încheie contracte de furnizare, nu au obligaţia de a respecta prevederile legislaţiei în domeniul achiziţiilor publice, precum nici alte instrucţiuni impuse de AM."

Totusi pentru viitoarele achizitii am rugamintea sa imi spuneti si mie, poate unii dintre dvs sau mai lovit de problema cum procedam pana la urma, achizitionam cum putem (un fel de achizitie directa pe baza de contracte incheiate cu furnizorii), respectam totusi ghidul/instructiunile(care nu au nici o valoare juridica), mergem in paralel cu Oug 34/2006.

Astept pareri opinii si sfaturi

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Razvan Popescu , Consilier juridic 09:31, 21 Martie 2012
Buna,

din pacate si eu ma confrunt cu aceeasi dilema de la aparitia Ordinului 313/2011 al ANRMAP. Iar acest ordin afecteaza nu numai fundatiile sau ONG-urile, ci toate entitatile juridice, altele decat autoritatile contractante.

Din pacate, achizitiile efectuate pentru implementarea proiectelor finantate din fondurile europene se fac prin aplicarea instructiunilor/normelor interne de achizitii, proprii fiecarei AM. Din pacate niciun beneficiar nu-si permite, in relatia cu AM, sa nu aplice instructiunea acestuia. Ar esua total in implementare si ar risca sa declare toate achizitiile ca fiind neeligibile. Prrobabil ca pe acest aspect se bazeaza toti cand mentin aceast "haos' legislativ

Vorbim aici de dispozitii legislative contrare, pe care niciun factor de decizie abilitat in acest domeniu nu rectifica nimic.

Concluzia: respecta instructiunea AM, pana la proba contratie.

Si sa nu uit: felicitari pentru sesizare. Se pare ca esti primul care ai sesizat in scris si public acest lucru. Nimeni nu face nimic in acest sens.
Buna ziua, a trecut ceva vreme si multumesc pentru raspuns se pare ca restul oamenilor ori nu stiu de aceste probleme ori nu doresc sa participe.
La sfarsitul anului 2011 am avut o discutie cu un avocat de la B. si A. legat de aceste probleme si aparita acestui ordin si acesta mi-a explicat ca datorita aparitiei acestui ordin cei ONG-urile care pana acum au mers in paralel cu OUG 34 acum vor merge dupa Instructiunile AM.
Inca sunt in dilema cu multe aspecte dar nu ai cu cine sa le discuti.
Oricum toata lumea merge pe instructiuni si mici prevederi din OUG 34/2006 si
doamne ajuta !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Respingere documentatie anrmap alexrac alexrac Buna ziua Daca cineva poate sa ma ajute am urmatoarea speta: Sunt un SRL care derulez proiecte europene POSDRU. Am proiecte incepute de un an de zile, in ... (vezi toată discuția)
Achizitie in baza contractului sectorial cristina69 cristina69 Buna ziua, va rog sa imi spuneti daca o firma doreste sa cumpere pentru o autoritate contractanta anumite produse in baza unui contract sectorial incheiat cu ... (vezi toată discuția)
Achiziție publică pentru cartea de bibliotecă elisabetapavel elisabetapavel Cum trebuie să procedeze o instituție publică ce are alocat pentru achiziția de publicații (carte, periodice, carte electronică etc) adică necesitatea ... (vezi toată discuția)