avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1621 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Consum apa
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Consum apa

Normele de igiena stabilite prin lege prevad un minim de 50 l/zi/persoana pentru acoperirea necesarului fiziologic, igienei individuale şi preparării hranei.Normele tehnice privind repartizarea consumurilor de energie termica...prevad situatia ca unii locatari sa dea consumul de apă caldă sub cantitatea zilnică/locuitor stabilită de Ministerul Sănătăţii pentru acoperirea necesarului fiziologic, igienei individuale şi preparării hranei.
Cum sa armonizez cele doua documente?Este vorba de apa rece,apa calda,apa rece pentru prepararea apei calde?Le pot impune la ''necinstiti'' consumul obligatoriu de 50l/zi/persoana?Dar care,apa rece sau calda?
Ati putea sa ne spuneti care este aceasta norma si unde este ea scrisa? Adica sa ne dati un citat de lege referitor la acest barem?
Sunt doua documente :
1.Normele de igiena privind mediul de viata al populatiei
Avnd n vedere prevederile art. 10 din Legea nr. 95/2006 privind Reforma n domeniul sanatatii, Titlul I – Sanatatea Publica,
n temeiul Hotarrii Guvernului nr. 862/2006 privind organizarea si functionarea Ministerului Sanatatii Publice, cu modificarile si completarile ulterioare,
Ministrul sanatatii publice, emite urmatorul: ORDIN
...art.19 (2) ''Cantitatea minima de apa necesara pe zi pentru un locuitor este de 50 l. Cantitatea este estimata numai pentru acoperirea necesarului fiziologic, igienei individuale si prepararii hranei''.
2.Norm tehnic/ din 13/07/2010,privind repartizarea consumurilor de energie termic ntre consumatorii din imobilele de tip condominiu, n cazul folosirii sistemelor de repartizare a costurilor pentru nclzire i ap cald de consum :
Art.26(2) Apartamentul sau spaiul cu alt destinaie este considerat fr repartitoare de costuri pentru ap cald atunci cnd:...
lit.f) consumul de ap cald este sub cantitatea zilnic/locuitor stabilit de Ministerul Sntii pentru acoperirea necesarului fiziologic, igienei individuale i preparrii hranei.
Ba mi se pare corect sa ma intreb de ce platim asa mult si mai ales de ce in familii cu 2-4 membri (sunt si copii),consumul e mai mic sau echivalent cu familiile cu 1-2 persoane.
Sunt 29 apartamente (8 cu 3 camere -din care unul are centrala proprie-si 21 cu 2 camere).Nu exista pierderi pe traseu.Diferente mult peste 100 mc.Si n-avem piscina.
1.5 mc de apa se refera la AC si AR in total.

Norma recomanda asa ceva, inca o data spun asta, pentru o persoana care locuieste zilnic si consuma zilnic apa din reteaua blocului.

Sunt persoane care au o viata foarte zbuciumata si folosesc locuinta ca o "halta" in care vin si pleaca dupa cateva ore de dormit. Daca acele persoane ar cere sa fie scoase de la intretinere, precis administratorul sau presedintele nici nu ar vrea sa auda. Consumul lor de apa se face in alta parte. Norma poate fi aceea, dar traiul unui om intr-o zi se desfasoara in mai multe locuri....la unii oameni.
Daca esti pensionar nu-i poti judeca pe toti din perspectiva unui pensionar, daca esti un om foarte curat nu-i poti condamna pe altii ca nu se spala la fel cu tine... etc

Ma intereseaza Norma (a 2-a) pe care ne-ati aruncat-o in raspunsul dv. fara a ne spune si noua numarul ei, a cui e, daca este definitiva sau proiect.

@danuttan
In fiecare luna pierderile sunt peste 100 mc?
De acord cu dv. ca nu va convine sa platiti apa la consum in plus, dar ma intreb cum ati putea argumenta in instanta faptul de a fi incarcat consumul acestor persoane cu cantitati artificiale....si numai lor.
Ultima modificare: Marți, 30 August 2011
elga50, moderator
1.Multumesc pentru aliniatul 1.
2.Cine spune ca norma e valabila ''pentru o persoana care locuieste zilnic si consuma zilnic apa din reteaua blocului''?
3.Exista lege care prevede cum si in ce conditii se scot persoane de la intretinere.La noi se practica acest lucru,cand un locatar o cere.
4.Da,in fiecare luna diferenta (nu pierderile) este de peste 100 mc.
5.Nu am pus problema de instanta.Am cerut niste sfaturi.
6.Si daca tot ma luati la misto,sa va ''arunc'' si baza legala pentru norma 2:
Ordin al Presedintelui ANRSCUP nr.343 din 13/07/2010 pentru aprobarea Normei tehnice
privind repartizarea consumurilor de energie termic ntre consumatorii din imobilele de tip condominiu, n cazul folosirii sistemelor de repartizare a costurilor pentru nclzire i ap cald de consum
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 501 din 20/07/2010,art.26,lit.f) care specifica existenta normei obligatorii stabilita de Ministerul Sanatatii.
VA RECOMAND UN LIMBAJ CIVILIZAT!Nu am intrat pe acest forum sa ''contrez'' cu nimeni.Discutam,ne spunem parerea.



Alte discuții în legătură

Consum minim apa hervel hervel buna ziua stie cineva ,care este consumul minim de apa raportat in urma citirii apometrului in asa fel incat daca este consum mic(ex:0.5mc de apa)sa fie ... (vezi toată discuția)
Asociatie de proprietari probleme apometre gabrieladinu gabrieladinu in cazul in care apometrele se defecteaza si proprietarul nu este dispus sa le inlocuiasca cum se procedeaza sa plateasca pausal consumul de ... (vezi toată discuția)
Ordinul anrsc 343/2010 mihaela nedelea mihaela nedelea Referitor aplicarea ordinului nr.343 din 13 iulie 2010,la art.1 al normei tehnice privind repartizarea consumurilor de energie termica intre consumatorii ... (vezi toată discuția)