avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 520 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament olograf
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament olograf

Buna ziua.
Se da urmatoarea problema: X si Y sunt sot si sotie. Ţ este copilul lui X şi al lui Y, iar ª este fiul lui Ţ.
Y decedeza, lasand în urmă un testament olograf prin care îi lasa lui X partea ei din apartament şi garaj, proprietăţi comune. Testamentul olograf este semnat de 2 martori, vecini.
X vrea sa îi lase tot apartamentul şi garajul lui ª, nepotul sau. Pentru acest lucru, trebuie deschisa succesiunea la notar.

Întrebare: Trebuie notarul să îl cheme şi pe Ţ, fiul lui X şi al lui Y, la succesiune? În CC scrie că trebuie să fie anunţaţi toţi moştenitorii de drept, dar dacă testamentul olograf este semnat de 2 pesoane, mai trebuie chemat Ţ chiar daca nu îi revine nimic? Tot ce poate face el e să conteste că testamentul este scris de Y, dar nu are probe pentru a demonstra acest lucru, semnatura de pe contractul de aprtament fiind singurul inscris lasat de Y.

Va rog frumos să îmi spuneţi cum se/s-ar poate/putea rezolva această problemă, fara ca Ţ să fie chemat, deoarece singurul lucru pe care l-ar face acesta ar fi sa lungească totul prin tribunale.

Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 14:32, 24 Octombrie 2008
Ei bine, cu acest sistem de calcul eu nu reusesc sa ma impac. (s-ar putea ca din acest moment discutia sa ramana intre mine si u.b.i.k., iar pe initiatorul topicului sa-l pierdem in ... amanunte :sorry:)

Eu zic ca rezerva este protejata de lege nu numai impotriva liberalitatilor dispunatorului, dar si impotriva eventuallor comprimari, diminuari, determinate de ... calcule (imaginate de doctrina, nu de lege).

Daca cuantumul rezervei descendentului (unu la numar in speta) este de jumatate din mostenire, de ce sa o facem noi jumatete din cota lui de 3/4?.

Adica, daca defunctul a lasat 8000 lei (exemplu pentru calcule) rezerva copilului este de jumatate din 8000 lei adica 4000 lei. (de ce sa fie jumatate din 3/4, adica jumate din 6000? nu cumva ii ciopartim noi rezerva cu ceva calcule?)
Rezerva sotului supravietuitor este de jumatate din cota lui succesorala (care in acest caz e 1/4) adica 1/2 din 1/4 = 1/8, adica 1000 lei.
4000 + 1000 = rezerve.
Restul de 3000 putea fi lasat oricui, deci si sotului.
Adica copilul 4000 lei sotul 4000 lei.
Scor egal.
Nu vreau sa va contrazic, dar mi se pare ca e acelasi lucru:
Mostenirea legala (fara testament): Daca sotul supravietuitor mosteneste 1/4 parti din averea celuilalt sot inseamna ca 1/4 + 4/4 (partea lui de avere) = 5/8...De unde rezulta 8/8 (total) - 5/8 (partea sotului supravietuitor) = 3/8 (partea mostenitorilor)
Mostenirea cu testament: sotul 5/8 parti, fiul 3/8 parti.

Sa ma contraziceti va rog daca gresesc.

Multumesc.

P.S. Ce este aceea reductiunea legatului?
:worthy:Ai dreptate Nicoleta :coffee: : Art. 841 Cod civ.
Liberalitatile, fie facute prin acte intre vii, fie facute prin testament, nu pot trece peste jumatatea bunurilor dispunatorului daca la moarte-i lasa un copil legitim...

Deoarece testamentul era in favoare sotului nu se mai pune problema rezervei sale, pentru ca nu poti sa ceri reductiunea daca ai primit mai mult. Cu toate ca era evident ca nu trebuie procedat asa, din eroare, am scazut din cota fiului cota ce s-ar fi cuvenit sotului.
Asadar sotul 1/2 - fiu 1/2 din partea defunctei. Respectiv raportat la total: sot 1/2 * 1/2 +1/2 = 3/4; fiul 1/2*1/2= 1/4
@TommyD
Liberalitatile prin act sau intre vii sau prin testament, cand vor trece peste partea disponibila, vor fi reduse la aceasta parte
Adica orice dispozitie din donatii sau testamente prin care cel ce dispune depaseseste cota de care se poate legal dispune (partea disponibila) conduce la reducerea liberalitatii facute pana la limita legala. Aceasta este reductiunea legatului. In speta X putea sa dispuna doar de 1/2 din partea ei, pentru restul de 1/2 fiul putand cere reductiunea legatului pentru a-si proteja partea din mostenire acordata de lege.
am si eu o intrebare, poate ma lamureste cineva. cuplu fara copii,coproprietari apartament+masina,mai traiesc doar parintii unuia dintre soti si au multi nepoti de frati.cine si ce mosteneste ..daca nu exista nici un fel de testament,sau contract.multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Sotul supravietuitor si nepotii de frati.
De ce nu faceti testament reciproc intre soti ?

avocat Claudiu Lascoschi

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cine mosteneste averea? cbcr cbcr Cine mosteneste averea? Se da următoarea situatie: soția X și soțul Y care nu au copii dobandesc diverse bunuri (case și terenuri) in timpul ... (vezi toată discuția)
Ajutor succesiune fanes fanes A=defunct;B=sot supravietuitor;C=ascendent privilegiat;X=legatar La decesul lui A raman:apartament de 36 000 euro, tablouri 4000 euro,electrocasnice 4000 ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune - dare in intretinere maruis maruis Buna ziua, Am urmatoarea situatie, la care as dori sa stiu ce solutii legale exista: - masa succesorala: Apartament 3 camere + teren agricol 4 ha - ... (vezi toată discuția)