avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 703 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenitori imobil al unui parinte casatorit a doua ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenitori imobil al unui parinte casatorit a doua oara

Buna ziua !
Am dori sfatul dvs. cu privire la urmatoarea situatie: acum cateva zile ,socrul meu impreuna cu sotia sa din a doua casatorie au achizitionat un apartament.Totul a fost facut tacit ,singurul instiintat dupa tranzactie a fost sotul meu,unul din fiii socrului meu.Acesta a fost cumparat in urma vanzarii celui in care locuiai anterior ,dar care era doar pe numele socrului meu (acela la randul lui ,cumparat din vanzarea apartamentului in care a locuit socrul meu impreuna cu prima lui sotie,mama copiilor lui,decedata in 1996).Atat socrul meu ,cat si sotia lui au copii din casatoriile anterioare ,dar nu impreuna.Socrul meu este casatorit de 10 ani cu aceasta doamna,timp in care ea a facut in permanenta presiune asupra lui sa vanda respectivul apartament si sa cumpere altul ,astfel incat sa apara si numele ei pe contractul de vanzare-cumparare al imobilului ,intrucat se simtea in permanenta amenintata de faptul ca ar putea fi data afara din casa de copiii socrului meu (cei doi frati ai sotului meu ) dupa decesul socrului meu.De asemenea,as dori sa mentionez ca unul dintre cei doi copii ai soacrei mele (fiica )+ 2 copii ai sai locuiesc cu socrii mei de 5 ani (a fost data afara din casa de sotul ei,etc) si,din cate stim, are cota sa de contributie la cheltuielile casei,etc.
Am dori sa stim :
-in cazul in care socrul meu este cel care se stinge cel dintai ,care sunt mostenitorii,cu ce cota si daca cei doi copii ai soacrei mele au cota parte la mostenire.
-in cazul in care soacra mea se stinge prima ori dupa decesul ambilor socri, daca copiii soacrei mele au drept de mostenire la respectivul imobil.
-in cazul in care va exista un act de donatie sau testament in favoarea soacrei mele sau a copiilor soacrei mele ( este evident ca noi nu am fi instiintati de acest lucru in timpul vietii socrului meu ,cel putin) ,acestea sa poata fi atacate de copiii socrului meu.
-daca ,dupa decesul socrului meu,soacra mea poate sa faca vreo tranzactie gen vanzare-cumparare formala/donatie/testament catre copiii ei fara consultarea copiilor socrului meu .
(Suspectam ca soacra mea urmareste sa asigure in final un acoperis deasupra capului fiicei ei/copiilor acesteia/imbunatatirea situatiei financiare a celor doi copii ai soacrei din bunurile socrului meu,intrucat ea nu mai dispune de nimic si nici cei doi copii ai sai nu au posibilitati financiare ).Avem certitudinea acum ca totul va fi facut tacit ,asa cum s-au facut toate vanzarile proprietatilor socrului meu de cand este casatorit cu aceasta doamna,despre care copiii socrului meu au aflat la cateva luni dupa efectuarea acestora .
Va multumesc mult in avans pentru timpul dvs si ,mai ales ,pentru sfatul dvs. pe care il astept cu mare interes.
Toate cele bune,
DM
Cel mai recent răspuns: sourcherry31 , utilizator 16:40, 31 August 2011
la mostenirea socrului dvs vor veni doar copii lui si sotia supravietuitoare. sotia nu poate dispune singura prin nici un act pana nu va fi dezbatuta mostenirea si facut partajul. ar fi bine de stiut ca daca copii vor dovedi faptul ca banii pentru achizitionarea imobilului au fost din bunuri proprii ale socrului se poate obtine cota mai mare pentru el, altfel va fi 1/2 cu sotia si doar 1/2 al lui va intra in masa de succesiune a socrului
in cazul in care s-ar face acte de instrainare copii socrului le pot ataca la deschiderea succesiunii daca li se incalca rezerva succesorala.
Multumesc !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune apartament cristinaiasi cristinaiasi Buna seara. Am ceva nelamuriri referitoare la succesiunea unui apartament cu 3 camere din Iasi, al socrilor mei. Situatia este astfel : apartamentul cu 3 ... (vezi toată discuția)
Moștenire Mihaela Drăghici Mihaela Drăghici Buna ziua ! Soțul meu a murit acum 5 ani , socrul meu sa prăpădit și el după 2 ani , soacra mea încă trăiește ! Întrebarea mea este dacă nepoata ... (vezi toată discuția)
Mostenire cu probleme? dana07 dana07 Buna ziua. Sotul soacrei mele a decedat. Din prima casatorie a acestuia exista un baiat, care nu s-a ocupat niciodata de tatal sau. Cu 10 ani in urma, socrul ... (vezi toată discuția)