avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 634 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... insarcinata in timpul ccc
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

insarcinata in timpul ccc

Buna ziua,
Sunt insarcinata si trebuie sa nasc in septembrie. Primul copil are un an si sapte luni, certificat de grad I si as vrea sa stiu daca am vreo sansa sa se aplice legea noua, cu stimulentul de 600 de lei pentru nasterea celui de al doilea copil in timpul concediului de crestere pentru primul copil, si cum ar trebui sa procedez.
La directia muncii mi-au spus doar ca nu se poate, ca se prelungeste concediul pana cand primul copil implineste varsta de trei ani, apoi se prelungeste automat pana cand cel de-al doilea copil implineste 2 ani. Cu o singura indemnizatie :(
Multumesc mult
Cel mai recent răspuns: dianami , utilizator 11:22, 9 Septembrie 2011
1. - Din punct de vedere legal raspunsul care vi s-a dat este corect.
- Cu primul copil ati intratiin CCC in baza OUG 148/2005 iar cu al doilea copil veti beneficia de prevederile OUG 111/2010.

2. Din OUG 111/2010:

Art.9
(1) Concediul si indemnizatia lunara prevazute la art. 2 alin. (1), art. 5 si 6, precum si stimulentul de insertie prevazut la art. 7 se cuvin pentru fiecare dintre primele 3 nasteri sau, dupa caz, pentru primele 3 situatii prevazute la art. 8 alin. (2).

(2) La stabilirea celor 3 nasteri si, dupa caz, a celor 3 situatii se iau in calcul si cele pentru care s-a beneficiat de concediu si indemnizatie, precum si de stimulent in baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 7/2007, cu modificarile si completarile ulterioare.

(3) Situatia copilului nascut mort sau situatia in care acesta moare in perioada corespunzatoare concediului de maternitate nu se are in vedere la stabilirea primelor 3 nasteri pentru care se acorda drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta.

(4) Durata de acordare a concediului prevazut la art. 2 alin. (1) se prelungeste corespunzator in cazul suprapunerii a doua sau trei situatii de natura a genera acest drept, in conditiile prevazute la alin. (1) si (2).

(5) In cazurile prevazute la alin. (4) se acorda o singura indemnizatie, in cuantumul prevazut de prezenta ordonanta de urgenta.

(6) Pe perioada suprapunerii situatiilor prevazute la alin. (4), cuantumul indemnizatiei lunare se majoreaza cu suma de 600 lei pentru fiecare dintre copii, incepand cu cel de-al doilea.

3. Dar Normele de aplicare a OUG 111/2010 precizeaza:
Art.8
...
(7) In situatia în care persoana se afla cu primul copil in perioada de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului in baza Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 148/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 7/2007, cu modificarile si completarile ulterioare, si naste un alt/alti copil/copii sau se afla in una dintre situatiile prevazute la art. 8 alin. (2) din ordonanta de urgenta, dupa data de 1 ianuarie 2011, pe perioada suprapunerii nasterilor sau, dupa caz, a situatiilor, suma prevazuta la art. 9 alin.(6) din ordonanta de urgenta nu se acorda.
Multumesc mult pentru raspuns. Credeti ca am vreo sansa sa primesc totusi acesti bani daca apelez la ajutorul justitiei?
Multumesc inca o data.
1. Daca v-ar da dreptate inseamna ca justitia incalca ea insasi legea (din care v-am redat mai inainte).
2. Ati fi putut castiga daca Curtea Constitutionala ar fi declarat neconstitutionala prevederea cu pricina.
nu putem vorbi de o discriminare in acest caz? adica doi copii nascuti dupa 1 ian 2011 primesc doua indemnizatii, iar un copil nascut in 2010 si unul in 2011 nu primesc decat una? nu s-a modificat cumva legea din 2007 pentru cazul de tripleti, si nu se poate aplica nimic in cazul meu?
multumesc amult
1. Legea s-a modificat in sensul ca daca se nasc 2 sau mai multi gemeni se plateste o indemnizatie pentru un copil iar pentru ceilalti gemeni cate 600 lei pentru fiecare.
2. La dvs. nu este vorba de gemeni ci de doi copii nascuti la date diferite.
3. Daca este vorba de discriminare sau nu ar trebui sa intrebati la CNCD (Consiliul National de Combatere a Discriminarii).
Ultima modificare: Vineri, 9 Septembrie 2011
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

Alte discuții în legătură

Concediu pentru cresterea copilului danavisan danavisan Nasterea celui de-la doilea copil in perioada acordarii indemnizatiei. In luna iunie 2011 primul copil implineste 1 an.In aceeasi luna se naste al doilea ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia crestere copil Mainerici  Ctin Mainerici Ctin o mama este in concediul de crestere a copilului pana in noiembrie 2012,in iulie 2012 a nascut din nou.cf legii 166/2012 din octombrie nu trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie mamica de gemeni deninick23 deninick23 Avem un baietel de 1 an si 5 luni si sotia mea este in concediu de maternitate pentru el pana la 2 ani. Intre timp, acum 2 saptamani a nascut 2 baietei ... (vezi toată discuția)