avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 537 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Cesiune creante
Discuție deschisă în Executare silită

Cesiune creante

Situatie : tert popritul unui debitor plateste in conturile indicate de executor o parte din bani ,repr valoarea fact scadente la acel moment si la cateva sapt dupa aceasta plata , la care nu s-a facut nicio contestatie de catre debitoare cand executorul revine cu o adresa către același tert poprit , răspunsul acestuia din urma este ca nu pot sa mai vireze bani către BEJ , deoarece debitorul i-a anunțat ca are contract de cesiune creante in favoarea unei bănci si ca platile obligatoriu se vor face către acea banca.
INTREBAREA MEA : dacă e ASA , de ce nu s-a făcut contestatie de către debitor in perioada când suma de bani a fost blocată si astfel acei bani nu ar mai fi ajuns la BEJ. Cum pot verifica dacă acel contract de cesiune creante , exista cu adevărat , înainte de a trimite executorul adresa către terti popriti ....ptr ca au existat asemenea terti dar aceeia ne-au spus de la început ca ,creantele sunt cesionate. Acesta ,despre care va zic ca ne-a plătit o data , spune acum ca debitorul la anunțat sa nu mai plătească ca exista acel contract de cesiune.
Ce mă sfatuiti sa fac , ce documente pot solicita executorului sa intocmeasca ptr verificarea legalitatii acelui presupus contract dintre debitor si banca.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters103772 , utilizator 22:34, 31 August 2011
In dreptul romanesc nu exista cesiunea de datorie, ci doar cesiunea de creanta.
Ceea ce inseamna ca debitorul nu-si poate cesiona datoria unei alte persoane. Numai creditorul poate ceda creanta unei alte persoane, care se va subroga in drepturile creditorului.
Ca sa fiu mai explicit, in contractul de cesiune de creanta cel care se schimba este creditorul, debitorul ramane acelasi.
Prin urmare, schimbarea creditorului nu influenteaza raporturile juridice dintre debitor si tertul poprit, tertul poprit avand in continuare obligatia de a nu mai plati debitorului, ci creditorului sau cesionarului creantei.
Creditorul a fost cel care a demarat executarea silita.
Daca ulterior demararii executarii silite a cesionat creanta catre respectiva banca (este prima oara cand aud ca o banca se ocupa cu cesionarea creantelor), avea obligatia de a anunta executorul judecatoresc despre aceasta. Chiar daca nu a facut-o, orice plata facuta catre executorul judecatoresc in contul executarii, de catre tertul poprit, va profita cesionarului care, asa cum v-am explicat, s-a subrogat in drepturile fostului creditor.
Prin urmare, nu este nicio problema daca tertul poprit da curs adresei de poprire comunicata de executor.

P.S. Nu am inteles cine sunteti dvs. in aceasta executare : creditorul, debitorul sau tertul poprit?

Offffff..... Citind mesajele pe care le-ati mai poatat, mi-am dat seama ca este vorba de cesiunea creantei pe care debitorul dvs. o avea fata de tertul poprit.
Executorul trebuie sa solicite tertului poprit sau debitorului dovada cesiunii creantei.
In caz ca o asemenea dovada nu va este prezentata, va trebui sa faceti cerere in instanta pentru validarea popririi.
Ultima modificare: Miercuri, 31 August 2011
ContSters103772, utilizator
Multumesc frumos ptr explicatii. Exista banuiesc s un termen ptr a primii dovada acestei cesiuni ?
Tertul poprit are la dispozitie un termen de 15 zile de la comunicarea popririi in care sa consemneze suma sau sa sa-si justifice refuzul.
Dvs. aveti la dispozitie 3 luni de la data cand tertul poprit trebuia sa consemneze suma, pentru formularea cererii de validare a popririi.
Puteti ataca in instanta si contractul de cesiune, cu motivarea ca prin incheierea acestuia debitorul dvs. urmareste sa se sustraga executarii silite.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare silita tert poprit - sume cesionate! CRISTIAN CIRMACIU CRISTIAN CIRMACIU Buna seara. Am urmatoarea speta: un client a inceput procedura de executare silita impotriva unei farmacii si a facut tert poprit Casa de Asigurari de la ... (vezi toată discuția)
Cesiune de creanta, titlu executoriu, perimare si prescriere executare silita, frauda executor judecatoresc. Darius_D Darius_D Buna ziua, Ma numesc Darius si va retin atentia cu situatia in care ma aflu. In 4 aprilie 2007 am contractat un credit de nevoi personale la BANCA. Am ... (vezi toată discuția)
Notificare tert poprit vs. contract de cesiune creanta Georgelius Georgelius Buna ziua, Va rog ajutati-ma sa lamuresc o dilema. Societatea X primeste o notificare de la un executor judecatoresc, prin care este somata ca, in ... (vezi toată discuția)