avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Cesiune de creanta, titlu executoriu, perimare si ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Cesiune de creanta, titlu executoriu, perimare si prescriere executare silita, frauda executor judecatoresc.

Buna ziua,

Ma numesc Darius si va retin atentia cu situatia in care ma aflu.
In 4 aprilie 2007 am contractat un credit de nevoi personale la BANCA. Am achitat ratele la timp pana in luna noiembrie 2008. Din pacate la sfarsitul anului 2008 mi-am pierdut locul de munca si nu am mai avut posibilitatea sa rambursez.

In 30 iunie 2009 cei de la BANCA a cesionat datoria catre o FIRMA DE RECUPERARE. Am dialogat cu cei de la FIRMA DE RECUPERARE, insa de fiecare data le spuneam ca nu am posibilitate sa platesc decat daca imi voi gasi un loc de munca si in plus mentionam ca nu-i recunosc ca si creditori. Telefoanele si corespondenta cu aceasta firma de recuperare au continuat pana la sfasitul anului 2010.

In februarie 2011, firma de recuperare a investit cu formula executorie contractul de credit. La scurt timp am primit si somatie de la un BEJ. Informarile despre acte executionale au continuat pana in luna mai 2011. In perioada mai 2011 - iunie 2012 nu s-a mai intamplat nimic.

In 26 iunie 2012 am primit o noua adresa de la acelasi executor judecatoresc prin care eram informat ca s-a procedat la infiintarea de popriri asupra conturilor pe care le detin la banci. E adevarat, am deschise conturi la doua banci, insa nu am mai rulat bani de foarte mult timp prin ele.
In 26 iulie 2012 m-am prezentat la biroul executorului judecatoresc si am solicitat o copie dupa dosar. Din dosar reiese clar ca sunt perioade lungi de timp in care noul creditor (FIRMA DE RECUPERARE) pe care eu nu l-am recunoscut sub nici o forma nu a mai efectuat nici un demers in vederea continuarii executarii (mai 2011 - iunie 2012), executorul autosesizandu-se din oficiu ca sa trimita acele popriri. De fapt, FIRMA DE RECUPERARE nu a staruit in executarea mea silita chiar de la inceputul anului 2011 (luna februarie 2011)... La dosar nu exista nici o solictare scrisa a FIRMEI DE RECUPERARE in afara cererii de incepere a executarii.
In 22 noiembrie 2013 am mai primit o adresa de la BEJ prin care eram anuntat ca s-au solicitat noi popriri. La fel ca mai inainte, in toata perioada scursa nu au mai existat alte solicitari ale FIRMEI DE RECUPERARE de a se starui in executarea silita. In 28 noiembrie 2013, insotit de avocat m-am prezentat la sediul BEJ pentru a solicita inca o copie a dosarului de executare, de data aceasta numerotata. Cand a auzit ce dorim, a dat din colt in colt, a scos dosarul din dulap dar nu a dorit sa ne permita nici macar sa-l consultam. Ne-a comunicat sa lasam o cerere si sa revenim a doua zi ca sa o ridicam. Zis si facut, iar in 29 noiembrie 2013 ne-am prezentat sa luam copia dosarului. Sigur, toate filele numerotate, proces verbal intocmit. Modul de prezentare, ireprosabil.
Evident ca au mai aparut acte fata de vizita mea din iulie 2012: solicitari catre ITM si raspunsul institutiei referitor la persoana mea. Acestea au fost efectuate in octombrie 2012, februarie 2013 si 16 octombrie 2013 (cel putin 7 luni intre ultimele doua). Surpriza mare insa, este un proces verbal din 16 iulie 2013, fara martori, fara nici un alt element care sa-i dovedeasca veridicitatea prin care vezi Doamne, BEJ s-a deplasat la domiciliul meu ( ca sa ma mai vada, probabil, pentru ca nu a specificat motivele) si ca nu a gasit pe nimeni acolo. Atat si nimic mai mult. Acest proces verbal a fost „fabricat” repede, repede, probabil in 29 noiembrie 2013, jumatate scris de mana ocupatei angajate BEJ. Scopul: evitarea perimarii. Nici de data aceasta nu am gasit vreun act de staruinta in executare a FIRMEI DE RECUPERARE in afara solicitarii initiale din februarie 2011.

Considerand cele expuse mai sus, exista posibilitatea ca acum sa solicit perimarea executarii silite si implicit desfiintarea sau prescrierea datoriei?
De asemenea, as dori sa stiu cat de legal este un contract de cesiune a creantelor incheiat intre BANCA si FIRMA DE RECUPERARE. Prin cesiunea creantei, care s-a facut la gramada pentru foarte multi debitori se poate transmite si caracterul de titlu executoriu al contractului de credit incheiat cu BANCA? Au dreptul cei de la FIRMA DE RECUPERARE sa investeasca si sa solicite executarea silita fara un proces? Repet, nu am recunoscut si semnat nimic cu firma FIRMA DE RECUPERARE.
Intentionez sa atac in instanta atat excutarea silita cat si contractul de cesiune BANCA – FIRMA DE RECUPERARE.
Ce sanse as avea?

Va multumesc mult.

Cel mai recent răspuns: Darius_D , utilizator 19:20, 30 Noiembrie 2013
Da, prin contractul de cesiune se transmite creanţa aşa cum se află ea în patrimoniul cedentului. Inclusiv în ceea ce priveşte natura de titlu executoriu a contractului din care s-a născut creanţa.

Contractul de cesiune nu îl puteţi ataca. Sunteţi terţ, străin de acel contract, părţile (cedent şi cesionar) nu aveau nevoie de acordul dumneavoastră, datoria a trecut din patrimoniul cedentului în cel al cesionarului ca efect al contractului de cesiune. Din momentul în care cesionarul v-a comunicat cesiunea, sunteţi obligat să-i plătiţi în aceleaşi condiţii în care aţi fost obligat faţă de creditorul iniţial.

Contractul de credit? Mă indoiesc că ar avea elemente care să vă permită să-l desfiinţaţi. Apoi, fiind un contract bancar, el constituie titlu executoriu. Prin urmare, nici sub aspectul faptului că creditorul nu v-ar fi chemat în judecată înainte de începerea executării silite nu puteţi avea cîştig de cauză.

În ceea ce priveşte stăruinţa debitorului, iarăşi nu cred că aţi putea invoca vicii de procedură. Dacă creditorul a solicitat executarea silită prin oricare dintre modalităţile prevăzute de lege, el nu mai trebuie să stăruie, singurul care trebuie să vegheze asupra procedurii şi asupra termenelor de perimare şi prescripţie fiind executorul judecătoresc, învestit prin cererea iniţială.

În ceea ce priveşte chestiunea concretă a perimării, art.390 CPC spune foarte limpede că prevederile art.389 (adică, cele privind perimarea şi necesitatea unei noi somaţii) nu se aplică în cazurile în care legea încuviinţează executarea fără somaţie. Iar poprirea, aşa cum spune art.454(1) CPC, este unul dintre acele cazuri în care executarea se face fără somaţie.

Desigur, în funcţie de elementele din dosar, veţi putea acţiona în mod concret. Dar eu nu mi-aş face prea multe iluzii.

Multumesc pentru raspuns.

Ce inseamna lipsa oricaror acte de executare in perioada mai 2011 - iunie 2012? Nu cumva perimare?
La fel si perioada februarie 2013 - octombrie 2013? In 29 noiembrie 2013 (ieri) a introdus un proces verbal datat cu iulie 2013. De maram a venit la domiciliul meu...Cu scopul? Pentru? Este cumva act de executare?!

Nu am pregatire juridica, dar cesiunea de creanta transmite cesionarului creanta precum si garantiile. Calitatea de titlu executoriu o are contractul de credit. Cesiunea de creanta nu este contract de credit sau...? Nu s-a cesionat contractul.

Am contractul prin care s-a cesionat. E un format general care cuprinde o anexa cu un pomelnic nesfarsit de debitori.

Multumesc.
Darius_D a scris:

Multumesc pentru raspuns.

..... cesiunea de creanta transmite cesionarului creanta precum si garantiile. Calitatea de titlu executoriu o are contractul de credit. Cesiunea de creanta nu este contract de credit sau...? Nu s-a cesionat contractul.



ªi acea creanţă stă pur şi simplu în aer, desprinsă de titlul din care rezultă? Nu cred.

După cum nici garanţiile nu sunt transmise pur şi simplu, scoase din contextul în care le aşează titlul din care acele garanţii îşi trag fiinţa, indeferent că acel titlu ar reprezenta un contract de fidejusiune, un contract de gaj sau unul de ipotecă.

Cesionînd creanţa, cedentul este obligat să transmită cesionarului şi înscrisul constatator al creanţei. Temeiul executării silite a creanţei de către cesionar nu este contractul de cesiune, ci actul iniţial dintre debitorul cedat şi cedent.

Contractul de cesiune reglementează obligaţiile reciproce dintre cedent şi cesionar. Pentru debitorul cedat acest contract nu poate crea noi obligaţii, singurul efect în privinţa debitorului fiind acela că mută creanţa din patrimoniul cedentului în acela al cesionarului, debitorul cedat fiind ţinut să-şi îndeplinească toate obligaţiile faţă de noul titular al creanţei şi să răspundă cu toate garanţiile pe care le-a dat creditorului iniţial.

Forma actului de cesiune, pomelnic sau nu, nu prea are legătură cu speţa dumneavoastră. Cedentul putea transmite una, două sau zece creanţe, neexistînd vreun impediment în ceea ce priveşte cuprinderea acelor cesiuni (avînd debitori cedaţi diferiţi) într-un singur înscris.

Poate că un avocat ar putea găsi temeiuri de nulitate în actul de cesiune. Încercaţi.

Dar, să vă îndreptaţi atenţia asupra unor chestiuni de multă vreme tranşate (cum ar fi valoarea de titlu executoriu a contractului bancar în cazul cesionării de către bancă a creanţei) este curată pierdere de timp.

Dar despre perimarea executarii?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract cesiune creanta (contract de credit) stefanmihail stefanmihail Contractul de cesiune creanta dintr-un contract de credit credit este titlu executoriu , ca si contractul de credit? Adica , banca a cesionat creanta. ... (vezi toată discuția)
Contract cesiune creanta blondadeladrept blondadeladrept As dori sa stiu daca un contract de cesiune creanta autentificat de notar poate fi pus in executare silita impotriva debitorului cedat, ulterior notificarii ... (vezi toată discuția)
Cesionare creanta banca Danielamioara1 Danielamioara1 Buna ziua. Banca mi-a cesionat creditul in luna decembrie 2015 catre un srl. Ce pot face in aceasta situatie,tinand cont ca eu nu avem intreruperi de la ... (vezi toată discuția)