dar daca sa presupunem ca a vandut,pot afla in vreun mod?exista un fel de a afla despre domiciliul respectiv ca e trecut deja pe numele altcuiva?poate exista posibilitatea ca, sa zicem,persoana care a cumparat sa fie inregistrata undeva ,primarie,stare civila,undeva sa ma pot interesa...?
daca inchiriaza la cineva o camera ,pot oare chiriasii sa il convinga pe tata sa le vanda casa ,tot asa fara acordul mamei mele,care bineinteles nu a facut inca partajul cu el (de 14 ani)?
Bunul proprietate comuna devalmasa nu poate fi instrainat fara acordul celuilalt sot.(ma refer la bunurilor IMOBILE , intrucat pentru bunurile mobile opereaza prezumtie de mandat tacit reciproc, consimtantul celuilat copartas presupunandu-se a fi dat ).
Un bun imobil nu poate fi instrainat si din pespectiva faptului ca nici macar nu este individualizata cota-parte ideala, abastracta , matematica , din dreptul de proprietate.
Dupa ce instanta de judecata stabileste, prin imparteala , acesta cota, se poate proceda la instrainarea acesteia.
Copiii minori pot dobandi dreptul de proprietate numai daca exista incuviintarea autoritatii tutelare .
Altmineri, acestia pot avea drepturi si obligatii cu privire la patrimoniul parintilor dupa decesul acestora, daca accepta in termen de 6 luni mostenirea deschisa prin moarte.
Asadar, in lipsa unui partaj conventional, numai instanta de judecata poate sista starea de indiviziune prin partaj , partaj ce poate imbraca forma atribuirii , a instrainarii, sau a partajarii in natura, daca bunul este comod patajabil in acest mod.
Pentru a se dispune atribuirea , instanta de judecata va avea in vedere contributia la plata pretului, imbunatatirile aduse imobilului, situatia locativa a sotilor,cat si cea a copiilor.
Sulta reprezinta o suma de bani ce o va primi unul dintre coproprietari, putand fi platita intr-un termen ce poate atinge sase luni ( suma de bani poate fi recupearata in termen de 3 ani de la nasterea acestui drept, altminteri , aceasta este prescrisa ).
Succes.