avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1579 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... despre vinderea casei fara acordul copiilor si al ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

despre vinderea casei fara acordul copiilor si al sotiei

poate tatal meu sa vanda casa in care a locuit cu noi copii si sotia,ulterior divortand ( de14 ani) si nefacand partajul nici la ora actuala?poate vinde fara acordul nostru al copiilor?sau fara acordul fostei sotii(mama noastra)?
dar daca sa presupunem ca a vandut,pot afla in vreun mod?exista un fel de a afla despre domiciliul respectiv ca e trecut deja pe numele altcuiva?poate exista posibilitatea ca, sa zicem,persoana care a cumparat sa fie inregistrata undeva ,primarie,stare civila,undeva sa ma pot interesa...?
daca inchiriaza la cineva o camera ,pot oare chiriasii sa il convinga pe tata sa le vanda casa ,tot asa fara acordul mamei mele,care bineinteles nu a facut inca partajul cu el (de 14 ani)?
Bunul proprietate comuna devalmasa nu poate fi instrainat fara acordul celuilalt sot.(ma refer la bunurilor IMOBILE , intrucat pentru bunurile mobile opereaza prezumtie de mandat tacit reciproc, consimtantul celuilat copartas presupunandu-se a fi dat ).

Un bun imobil nu poate fi instrainat si din pespectiva faptului ca nici macar nu este individualizata cota-parte ideala, abastracta , matematica , din dreptul de proprietate.

Dupa ce instanta de judecata stabileste, prin imparteala , acesta cota, se poate proceda la instrainarea acesteia.

Copiii minori pot dobandi dreptul de proprietate numai daca exista incuviintarea autoritatii tutelare .

Altmineri, acestia pot avea drepturi si obligatii cu privire la patrimoniul parintilor dupa decesul acestora, daca accepta in termen de 6 luni mostenirea deschisa prin moarte.
Asadar, in lipsa unui partaj conventional, numai instanta de judecata poate sista starea de indiviziune prin partaj , partaj ce poate imbraca forma atribuirii , a instrainarii, sau a partajarii in natura, daca bunul este comod patajabil in acest mod.

Pentru a se dispune atribuirea , instanta de judecata va avea in vedere contributia la plata pretului, imbunatatirile aduse imobilului, situatia locativa a sotilor,cat si cea a copiilor.

Sulta reprezinta o suma de bani ce o va primi unul dintre coproprietari, putand fi platita intr-un termen ce poate atinge sase luni ( suma de bani poate fi recupearata in termen de 3 ani de la nasterea acestui drept, altminteri , aceasta este prescrisa ).

Succes.
Ultima modificare: Joi, 1 Septembrie 2011
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procedura vanzare cota din casa BQGDAN BQGDAN Buna ziua, In cazul unui apartament care este trecut pe numele ambilor soti, care este procedura pentru ca unul din ei sa-si vanda partea de 50% ? Au 2 ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, ma puteti ajuta cu o sugestie pe tema urmatoare? parintii ... Imrazvan Imrazvan Buna ziua, Ma puteti ajuta cu o sugestie pe tema urmatoare? Parintii mei au divortat, fara partaj, la notar. Casa si terenul lor e pe numele tatalui meu, ... (vezi toată discuția)
Impartirea unui apartament dupa divort ciocannico ciocannico Buna seara! Am un unchi care mi-a cerut ajutorul stiind ca sunt inregistrata pe acest site. El a divortat cam de 1 an si de atunci sta in acelasi apartament cu ... (vezi toată discuția)