avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 727 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Regulament intern - luare la cunostinta
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Regulament intern - luare la cunostinta

Buna ziua,
Va rog sa ma lamuriti daca exista o prevedere legala conform careia Regulamentul Intern trebuie sa fie luat la cunostinta prin semnatura de catre angajati.

Multumesc,
Hajnalka
Cel mai recent răspuns: NICULIN , utilizator 15:41, 16 Iulie 2023
Cf.art.259 ali.(3) din codul muncii,modul concret de informare a fiecarui salariatcu privire la continutul Reg. Intern se stabileste prin CIM sau prin notificare la CIM.
Deci automat trebuie semnat si citit.
~ Conținut șters la cerere ~
Regulamentul intern este actul prin care angajatorul stabileste regulile de desfasurare a activitatii din unitatea respectiva. Intocmirea regulamentului este atributul exclusiv al angajatorului, sindicatul sau reprezentantii salariatlor sunt doar consultati. Rezulta ca aceasta consultare este facultativa si prin urmare, si in lipsa ei, regulamentul este valabil iar salariatii sunt obligati sa-l respecte.
Ultima modificare: Joi, 1 Septembrie 2011
SC DELTA EXPERT CONSULT SRL, Consultant resurse umane
hajnyci a scris:

Buna ziua,
Va rog sa ma lamuriti daca exista o prevedere legala conform careia Regulamentul Intern trebuie sa fie luat la cunostinta prin semnatura de catre angajati.

Multumesc,
Hajnalka




Art.243 (Codul Muncii)
(1) Regulamentul intern se aduce la cunoştinţă salariaţilor prin grija angajatorului şi îşi produce efectele faţă de salariaţi din momentul încunoştinţării acestora.
(2) Obligaţia de informare a salariaţilor cu privire la conţinutul regulamentului intern trebuie îndeplinită de angajator.
(3) Modul concret de informare a fiecărui salariat cu privire la conţinutul regulamentului intern se stabileşte prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau, după caz, prin conţinutul regulamentului intern.
(4) Regulamentul intern se afişează la sediul angajatorului.

Art. 244.
Orice modificare ce intervine in continutul regulamentului intern este supusa procedurilor de informare prevazute la art. 243.

Asa cum se poate observa,exista reglementata de Codul Muncii,incunostiintarea angajatilor asupra RI,sau a modificarilor ulterioare care apar in continutul acestuia.(art.243(1),art.244-Codul Muncii).
Cat despre modalitatea concreta de informare a angajatilor,cu privire la continutul RI,aceasta este reglementata prin CCM aplicabil sau chiar prin continutul RI.

Este logic,ca dupa ce s-a incheiat procesul de informare,oricare ar fi fost metoda folosita de catre angajator pt. aceasta,angajatul sa-si puna semnatura pe acel document (proces-verbal incheiat cu ocazia informarii asupra RI de regula )care atesta faptul ca obligatia informarii a fost respectata si ca toti angajatii cunosc continutul RI.
Ultima modificare: Joi, 1 Septembrie 2011
ContSters136493, utilizator
Multumesc tuturor pentru raspunsuri.

Alte discuții în legătură

Regulamentul intern Anca1011 Anca1011 Cum se procedeaza in ceea ce priveste Regulamentul Intern in cadrul unei societatati?Se reinoieste la o anumita perioada?Trebuie inregistrat la ITM? Va ... (vezi toată discuția)
Temei de drept sanctiune disciplinara costel58 costel58 Pot fi folosite ca temei de drept pentru sanctiuni disciplinare(inclusiv suspendare pe perioada cercetarii disciplinare) doar articole din Regulamentul de ... (vezi toată discuția)
Regulamentul intern valexandra valexandra Am o nelamurire referitoare la regulamentul intern. V a rog sa-mi spuneti de unde pot lua un model pentru regulamentul intern. Tin sa mentionez ca eu am un ... (vezi toată discuția)