Acum cateva luni am cumparat un Laptop in rate, firma cu care s-a facut creditul a fist [EDITAT], dupa o perioada am intarziat cu ratele, si am ajuns sa datorez in jur de 900ron, bani pe care nu am avut de unde sa ii achit. Acum am fost pus in fata executarii silite a intregului credit ramas+cheltuieli de judecata. totusi nu am reusit sa inteleg la ce se refera Executarea silita, mai exact cum se face. Nu am nimic pe numele meu, nici macar laptopul nu il mai am (am fost nevoit sa il vand din cauza unor probleme, avand nevoie de niste bani), si nici nu stau la adresa mea de domiciliu, fiind cu serviciul in alta localitate.
Lucrez in armata, deci sunt bugetar. unii imi spun ca mai mult decat o poprire pe salariu nu au ce sa imi faca, dar mie imi este frica sa nu imi opreasca tot salariul, pentru ca ar insemna sa ruineze total.
Executarea silita in general este a treia faza procesuala specifica atat litigiilor de natura penal cat si litigiilor de natura civila si comerciala.
Cum o precizeaza si denumirea "executare silita" poate avea loc urmare a manifestarii lipsei de interes din partea dvs in vederea lichidarii creditului astfel contractat cu societatea bancara.
Executare silita se poate face impotriva tuturor bunurilor mobile sau imobile pe care le detineti sau impotriva depturilor salariale de catre beneficiati la unitatea economica sau de alta natura unde va desfasurati activitatea.
Daca executarea silita se face asupra drepturilor salariale atunci executorul judecatoresc va inainta adresa catre unitatea unde va desfasurati activitatea si va institui poprirea salariala avand la baza procentajul legal stabilit de catre lege, in nici un caz executarea silita nu se poate face asupra intregului salariu, legea in acest sens protejeaza pentru insolvabilitate persona fizica acordand dreptul creditoriului solicitant al executarii silite de a se indestula in parte din drepturile dvs salariale.
Daca bunuri mobile si imobile nu detineti pe numele dvs, nefiind inregistrate la Administratia financiara atunci executare silita sub aceasta forma nu poate avea loc.
Retineti faptul ca cererea de executare silita odata formulata la un executor judecatoresc din raza Curtii de Apel unde aveti domiciliul are ca efect imediat si efectuarea unor cheltuieli de executare silita(deloc de neglijat)pe care creditorul (societatea bancara sau nebancara) le va suporta in principal urmand ca la calcularea debitului total de catre executorul judecatoresc sa fie adugat si acest cuantum.