Buna ziua, de cateva luni sunt presdintele unui bloc. Una din primele initiative a fost aceea de a propune locatarilor blocului pentru siguranta si securitatea bunurilor in anumite zone sensibile, cheie unica, adica setul de chei sa stea permanent doar la mine. Zonele vizate sunt: afisier, anexa contoare apa potabila, acces pe bloc si in subsol, uscatorie.
Personal mi-am dorit acest lucru deoarece in uscatorie intrau cei ce aveau cheie, furau ce doreau, distrugeau bunurilor altor vecini pe care nu ii aveau la inima.... in acest sens existand chiar si numeroase reclamatii la politie pentru furtul sau distrugerea bunurilor depozitate in uscatorie.
Toti locatarii au semnat si au fost de acord cu aceasta decizie, mai putin un locatar care nu semneaza indiferent ce ar fi si asta din motive... religioase.
Problema aparuta nu vine insa din partea acestuia ci din partea altui locatar ce a semnat aceasta decizie sprijinita de majoritatea locatarilor, si care acum se razvrateste ca vrea cheie si acces cand vrea in uscatorie. Pe acest locatar il supara faptul ca atunci cand vrea sa-si puna sau sa scoata ceva din uscatorie nu poate face lucrul acesta in intimitate si il deranjeaza faptul ca stau cu el pana termina ce are de facut in uscatorie. Inainte de decizia cheii unice, acest locatar avea uscatoria la discretie ca a o patra camera, cu alte cuvinte era ca a lui... intra si iesea din ea de multe ori pe zi, tot el fiind cel ce a pierdut de nenumarate ori cheia... dand astfel posibilitatea oricarui strain sa intre in posesia cheii de la uscatorie.
Revolta locatarului a mers pana la amenintari la adresa mea, cu reclamatii la politie si plangeri penale ca eu i-as ingradi accesul la un spatiu comun de care beneficiaza si el.
Tuturor locatarilor le-am spus ca sunt acasa aproape non-stop si ca atunci cand au de pus sau luat ceva din uscatorie ma pot suna la telefon, interfon sau chiar pot bate la usa mea oricand si le deschid pentru a-si rezolva problema din uscatorie.
Intrebarea mea e: ce putere are actuala-propunere semnata de toti locatarii (mai putin unul) privind cheia unica si cum ma pot apara in acest caz daca acest locatar isi va duce la indeplinire ideea cu plangerea penala si reclamatia la Politie?!
E gresita tactica cu cheia unica la uscatorie? Cum ar trebui sa reactionez corect din punct de vedere legal in fata acestei situatii? Locatarul a fost de acord initial cu propunerea de a detine cheia de la uscatorie doar presedintele blocului(adica eu) dar acum nu mai este.... Cheie nu-i pot da doar lui, ca de ii dau imi sar ceilalti locatari in cap, consider ca e corect ori sa aiba toti ori niciunul! Asta pentru ca s-a ajuns in situatia in care niciun vecin nu mai are incredere in niciun alt vecin iar cheie de la presedintele de bloc le ofera majoritatii cat de cat o relativa siguranta, tocmai de aceasta au fost de acord si au semnat propunerea cheii unice.
E corect ce spuneti d-voastra. O sa citesc in amanunt legea. Cred totusi ca ati inteles usor gresit situatia blocului nostru. Blocul face parte dintr-o asociatie de proprietari care are presedinte, administrator si tot personalul enumerat de d-voastra si nu e el organizat intr-o asociatie de locatari/proprietari(desi era mai bine). In aceasta asociatie sunt cateva zeci de blocuri printre care si al nostru. Eu la o adica raspund doar de blocul meu si nu am treaba cu restul blocurilor din asociatie.
De aceasta va spuneam ca ilegalitatile s-au tinut lant in anii trecuti la alegerea presedintelui de bloc si nu al asociatiei care presedinte de asociatie e de cand lumea acolo.... Presedintele de bloc era desemnat de administratorul asociatiei si doar atat, fara consimtamantul locatarilor, ca sa nu mai vorbim de adunare generala..... care nu s-a constituit din cauza neintrunirii majoritatii sau cel putin s-a organizat odata dar a doua oara cum ar fi fost legal, nu! Tocmai de aceasta eu am incercat sa aduc ceva nou atunci cand se desemneaza un presedinte de bloc. Puteam si eu accepta postul de la administratorul asociatie fara probleme pentru ca atunci nu s-a pus problema unei adunari generale cu locatarii blocului in care locuiesc asa cum era si normal/legal sa fie dar am preferat sa vorbesc cu fiecare locatar in parte si sa le iau,,acceptul,, scris nestiind atunci ca e fix pix acest lucru. Am considerat ca e mai uman sa vorbesc cu ei decat sa se trezeasca peste noapte cu un presedinte de bloc asa cum s-a petrecut in anii trecuti.
Inca o data va multumesc pentru sfaturi si timpul acordat!
In cazul acesta dv. ocupati o functie care nu exista in nomenclatorul asociatiilor de proprietari.
Daca doriti sa functionati ca asociatie de proprietari separata, numai pentru blocul dv., atunci trebuie sa va desprindeti legal din asociatia aceea mamut de zeci de blocuri si sa va infiintati ca asociatie de proprietari cu acte in regula, la judecatorie.
Atunci veti putea organiza si alegeri de comitet, de presedinte etc.
Deci asa cum functionati dv. acolo sunteti nelegal, nu existati, nu raspundeti in fata nimanui decat ca persoana fizica si asta cred ca nu e in avantajul dv.
Administratorul nu va poate numi pe dv. acolo in niciun caz, nici cu acceptul, nici fara acceptul proprietarilor, nici macar asa cum v-a numit acum, deoarece administratorul nu numeste pe nimeni, in general, nu are in atributii sa numeasca pe nimeni.
@a21alex,
Pana la un punct va inteleg atitudinea, mai greu este cu diferenta discutiei. Si in zona in care activez eu ”se poarta” o functie asemanatoare, numai ca se cheama ”sef de scara”... Ca aceasta functie este sau nu tolerata de cine stie cine - nu este nici-o problema, noi sa fim sanatosi... Sunt mai vechi pe forum si discutii cu referire la aceasta ”functie” au mai fost, desigur cu pareri diferite printre useri. Una mi-a placut: zicea cineva ca la dansii in bloc au fost discutii aprinse pe aceasta tema si ”l-au dat afara” din serviciu pe fostul sef de scara dupa care de blocul respectiv s-a ales praful. Intelegeti ce vreti...
Pot sa va spun si sa va dau dreptate ca la blocurile in care exista un asemenea om - de obicei o persoana mai in varsta (pensionar), obisnuit sa faca cate ceva pe langa casa, bloc, gradina, face de toate: repara o usa, uda o floare, tine niste chei - asa cum faceti dvs., are grija de subsol, mai stinge lumina pe casa scarii, uitata aprinsa de cine stie cine, etc. Este o persoana, de obicei neremunerata in vre-un fel, dar care se multumeste cu respectul in plus castigat in fata vecinilor.
Bun, la dvs. problema se ”inchide” la uscator, unde nu trebuie sa fie depozitat nimic, dar absolut nimic, ci sa fie curatenie exemplara, sarme pentru uscat rufele, un geam functional, eventual un calorifer pe timp de iarna. Chei pentru acces trebuie sa aiba toti proprietarii, eventual numai cei care usuca rufe acolo (eu de exemplu nu as avea nevoie de cheie pentru ca ne uscam rufele in casa) si cu asta basta. Nu cred ca se emit aceleasi pretentii pentru ca fiecare sa aiba cate o cheie pentru avizier sau pentru spatiul in care aveti apometrele!
Deci, propuneti vecinilor dvs. sa debaraseze uscatorul de lucrurile inutile din uscator, faceti ordine si curatenie acolo si cine vrea sa-si confectioneze cate o cheie de acces. Desigur, in aceste conditii, dvs. personal nu mai aveti nici-o responsabilitate cu privire la inventarul uscatorului. Eu asa as proceda si cred ca se va asterne linistea in blocul dvs.
Succes!
Da am pus in discutie si varianta asta dar nimeni nu are nevoie de uscatorie pentru a intinde haine la uscat! Sunt sarme afara sau fiecare are cate un suport de haine in casa, pe balcon, etc, nu prefera nimeni sa le intinda acolo si sa se usuce peste 3 zile unde mai pui ca le-ai mai lua si imbaxite... In plus vecinii cu peretii comuni cu uscatoria nu sunt de acord ca iarna fereastra sa stea deschisa deoarece li se racesc peretii iar centralele lor vor consuma mai mult gaz pentru a-i incalzi. Incazire centralizata nu mai exista de 20 de ani!
Multi din locatari chiar nici nu au nevoie de acest spatiu chiar daca platesc pentru el. Iar cei ce folosesc uscatoria, o fac pentru un sac de borcane, o masa, frigider, depozitate temporar... etc. Chiar ma gandeam sa fac un perete doar cu rafturi pentru a-si depozita fiecare locatar, borcanele cu muraturi sau conserve pentru iarna dar asta deja este o alta discutie.
In acest caz, chiar ”nu vad” de ce va complicati. Sincer, las-i domnule in pace sa faca fiecare ce vrea. Pacat de spatiu. Poate vrea cineva sa-l inchirieze. Scoateti ”un ban” pentru asociatie/scara si scapati si de bucluc.