sma6501 a scris:
In cazul in care ,medicul specialist recomanda evitarea efortului fizic si a pozitiei ortostatice,pana la solutionarea problemei de catre medicul de medicina muncii mai pot planifica salariatul in serviciu ? Mentionez ca ,cele doua activitati mentionate mai sus sunt esentiale in efectuarea serviciului.
In scopul prevenirii imbolnavirilor si
recuperarii capacitatii de munca, asiguratul poate beneficia de indemnizatie pentru reducerea timpului de munca.
Indemnizatia pentru reducerea timpului de munca cu o patrime din durata normala se acorda asiguratilor care, din motive de sanatate, nu mai pot realiza durata normala de munca .
Indemnizatia prevazuta se acorda, la propunerea medicului curant, cu avizul medicului expert al asigurarilor sociale, pentru cel mult 90 de zile in ultimele 12 luni anterioare primei zile de concediu, in una sau mai multe etape.
Cuantumul brut lunar al indemnizatiei pentru reducerea timpului de munca este egal cu diferenta dintre baza de calcul pt. cm si venitul salarial brut realizat de asigurat prin reducerea timpului normal de munca, fara a depasi 25% din baza de calcul
Aceste prevederi sunt cuprinse in OUG 158-privind concediile medicale.
Deci exista alternativa de a ajuta angajatul pt. a trece de aceasta perioada cu probleme de sanatate,reducandu-i programul normal de lucru la un sfert de norma,pt. care ii veti plati salariul corespunzator celor 2 ore,in plus va putea beneficia de indemnizatia despre care am pomenit,calculata in cf. cu prevederile legale.