avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1305 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajat cu probleme medicale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajat cu probleme medicale

In cazul in care ,medicul specialist recomanda evitarea efortului fizic si a pozitiei ortostatice,pana la solutionarea problemei de catre medicul de medicina muncii mai pot planifica salariatul in serviciu ? Mentionez ca ,cele doua activitati mentionate mai sus sunt esentiale in efectuarea serviciului.
Cel mai recent răspuns: ContSters197152 , utilizator 09:15, 8 Septembrie 2011
daca este un salariat bun si il respectati ca om,ar fi bine sa evitati o perioada uzarea sa
trebuie sa existe o solutie sa rezolvati cu atributiile lui pana devine apt

in viata mai trebuie sa gandim si cu .."sufletul"
1. Din Codul muncii:

Art. 61
Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
...
c) in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat;
...
Art. 62
(1) In cazul in care concedierea intervine pentru unul dintre motivele prevazute la art.61 lit.b)-d), angajatorul are obligatia de a emite decizia de concediere in termen de 30 de zile calendaristice de la data constatarii cauzei concedierii.
...
(3) Decizia se emite in scris si, sub sanctiunea nulitatii absolute, trebuie sa fie motivata in fapt si in drept si sa cuprinda precizari cu privire la termenul in care poate fi contestata si la instanta judecatoreasca la care se contesta.

Art. 64
(1) In cazul in care concedierea se dispune pentru motivele prevazute la art. 61 lit. c) si d), precum si in cazul in care contractul individual de munca a incetat de drept in temeiul art. 56 alin. (1) lit. e), angajatorul are obligatia de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu pregatirea profesionala sau, dupa caz, cu capacitatea de munca stabilita de medicul de medicina a muncii.

(2) In situatia in care angajatorul nu dispune de locuri de munca vacante potrivit alin. (1), acesta are obligatia de a solicita sprijinul agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca in vederea redistribuirii salariatului, corespunzator pregatirii profesionale si/sau, dupa caz, capacitatii de munca stabilite de medicul de medicina a muncii.

(3) Salariatul are la dispozitie un termen de 3 zile lucratoare de la comunicarea angajatorului, conform prevederilor alin. (1), pentru a-si manifesta in scris consimtamantul cu privire la noul loc de munca oferit.

(4) In cazul in care salariatul nu isi manifesta consimtamantul in termenul prevazut la alin.(3), precum si dupa notificarea cazului catre agentia teritoriala de ocupare a fortei de munca conform alin. (2), angajatorul poate dispune concedierea salariatului.

(5) In cazul concedierii pentru motivul prevazut la art. 61 lit. c) salariatul beneficiaza de o compensatie, in conditiile stabilite in contractul colectiv de munca aplicabil sau in contractul individual de munca, dupa caz.

2. In cazul concedierii cu art.61, lit.c) din Codul muncii salariatul poate beneficia de indemnizatie de somaj daca in ultimele 24 de luni are un stagiu de cotizare la somaj de minimum 12 luni.
sma6501 a scris:

In cazul in care ,medicul specialist recomanda evitarea efortului fizic si a pozitiei ortostatice,pana la solutionarea problemei de catre medicul de medicina muncii mai pot planifica salariatul in serviciu ? Mentionez ca ,cele doua activitati mentionate mai sus sunt esentiale in efectuarea serviciului.



In scopul prevenirii imbolnavirilor si recuperarii capacitatii de munca, asiguratul poate beneficia de indemnizatie pentru reducerea timpului de munca.
Indemnizatia pentru reducerea timpului de munca cu o patrime din durata normala se acorda asiguratilor care, din motive de sanatate, nu mai pot realiza durata normala de munca .
Indemnizatia prevazuta se acorda, la propunerea medicului curant, cu avizul medicului expert al asigurarilor sociale, pentru cel mult 90 de zile in ultimele 12 luni anterioare primei zile de concediu, in una sau mai multe etape.
Cuantumul brut lunar al indemnizatiei pentru reducerea timpului de munca este egal cu diferenta dintre baza de calcul pt. cm si venitul salarial brut realizat de asigurat prin reducerea timpului normal de munca, fara a depasi 25% din baza de calcul

Aceste prevederi sunt cuprinse in OUG 158-privind concediile medicale.
Deci exista alternativa de a ajuta angajatul pt. a trece de aceasta perioada cu probleme de sanatate,reducandu-i programul normal de lucru la un sfert de norma,pt. care ii veti plati salariul corespunzator celor 2 ore,in plus va putea beneficia de indemnizatia despre care am pomenit,calculata in cf. cu prevederile legale.
Ultima modificare: Luni, 5 Septembrie 2011
ContSters136493, utilizator
Va multumesc! Din pacate ,constat -si nu este prima data - ca ,legiuitorul nu a tinut cont ,sub nicio forma, de legile speciale in baza carora se poate angaja personal . Vin aici cu un exemplu ,spun eu , concludent : Legea 333/2003 vs. Codul Muncii si chiar OUG 158.Din pacate , nu este singurul act normativ cu prevederi in contradictie cu legislatia muncii.Inca o
data ,va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nedeclarare la angajare a unei boli neurologice Inaind Inaind La angajare,acum 2 ani ,verisoara mea n a declarat ca sufera de epilepsie.Nu lucreaza la inaltime,nu conduce masina sau vehicule mari-TIR.Daca are vreo criza ... (vezi toată discuția)
Concediere persoana cu probleme psihice hanah02 hanah02 Buna ziua, As dori sa stiu care sunt drepturile unui salariat cu probleme psihice ce urmeaza a fi concediat? Este vorba despre schizofrenie, nu mai raspunde ... (vezi toată discuția)
Recomandare medicala schimbare loc munca auguracraciun auguracraciun buna ziua,va rog daca ma puteti ajuta: - un angajat primeste de la medic o recomandare pentru schimbarea locului de munca - nu certificat medical - ... (vezi toată discuția)