avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 613 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... recomandare medicala schimbare loc munca
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

recomandare medicala schimbare loc munca

buna ziua,va rog daca ma puteti ajuta:
- un angajat primeste de la medic o recomandare pentru schimbarea locului de munca - nu certificat medical
- angajatorul nu ii poate oferi un alt loc de munca. in aceasta situatie i se desface contractul de munca conform carui articol?. poate beneficia de somaj fara ca angajatorul sa si piarda dreptul de a angaja pe cineva pe acelasi post?
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 21:51, 16 Iulie 2012
1. Luati legatura cu medicul de medicina muncii sa va ajute sa-l concediati cu art.61, lit.c) din Codul muncii si va beneficia de indemnizatie de somaj daca in ultimele 24 de luni are 12 luni stagiu de cotizare la somaj.

2. Concedierea se face respectand prevederile din Codul muncii.

3. Din Codul muncii:

Art. 61
Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
...
c) in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat;
...

Art. 62
(1) In cazul in care concedierea intervine pentru unul dintre motivele prevazute la art.61 lit.b)-d), angajatorul are obligatia de a emite decizia de concediere in termen de 30 de zile calendaristice de la data constatarii cauzei concedierii.
...

Art. 64
(1) In cazul in care concedierea se dispune pentru motivele prevazute la art. 61 lit. c) si d), precum si in cazul in care contractul individual de munca a incetat de drept in temeiul art. 56 alin. (1) lit. e), angajatorul are obligatia de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu pregatirea profesionala sau, dupa caz, cu capacitatea de munca stabilita de medicul de medicina a muncii.

(2) In situatia in care angajatorul nu dispune de locuri de munca vacante potrivit alin. (1), acesta are obligatia de a solicita sprijinul agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca in vederea redistribuirii salariatului, corespunzator pregatirii profesionale si/sau, dupa caz, capacitatii de munca stabilite de medicul de medicina a muncii.

(3) Salariatul are la dispozitie un termen de 3 zile lucratoare de la comunicarea angajatorului, conform prevederilor alin. (1), pentru a-si manifesta in scris consimtamantul cu privire la noul loc de munca oferit.

(4) In cazul in care salariatul nu isi manifesta consimtamantul in termenul prevazut la alin. (3), precum si dupa notificarea cazului catre agentia teritoriala de ocupare a fortei de munca conform alin. (2), angajatorul poate dispune concedierea salariatului.

(5) In cazul concedierii pentru motivul prevazut la art. 61 lit. c) salariatul beneficiaza de o compensatie, in conditiile stabilite in contractul colectiv de munca aplicabil sau in contractul individual de munca, dupa caz.
Medicul de medicina muncii in niciun caz nu va ajuta angajatorul sa-si concedieze angajatul.
Medicului specialist in medicina muncii i se poate solicita insa un examen medical pt.respectivul angajat.
Concluziile unui astfel de examen medical consemnate in fisa de aptitudini pot fi: apt, apt conditionat, inapt temporar, inapt,pt. fiecare dintre situatii medicul facand si recomandari specifice daca e cazul,cum ar fi si schimbarea locului de munca.
Atentie, doar daca concluzia examenului medical este inapt ,dupa parcurgerea metodologiei de concediere prevazute in Codul Muncii,angajatul respectiv ar putea fi concediat si ar putea beneficia si de indemnizatie de somaj bineinteles daca are si stagiul de cotizare indeplinit!
O simpla recomandare de schimbare a locului de munca in niciun caz nu poate conduce automat spre o concediere.
Ultima modificare: Luni, 16 Iulie 2012
ContSters136493, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere art 61 lit.c Vioreld Vioreld buna ziua. in cazul in care un salariat este declarat inapt fizic/psihic, care sunt pasii de urmat pana la emiterea deciziei de concediere: preaviz (da sau ... (vezi toată discuția)
Examen medicina muncii-rezultat negativ luizaioana_luizaioana luizaioana_luizaioana Buna ziua. Am si eu o intrebare referitoare la examenul de medicina muncii. Ce se intampla cand in urma examenului anual medicul spune despre un angajat ca nu ... (vezi toată discuția)
Nedeclarare la angajare a unei boli neurologice Inaind Inaind La angajare,acum 2 ani ,verisoara mea n a declarat ca sufera de epilepsie.Nu lucreaza la inaltime,nu conduce masina sau vehicule mari-TIR.Daca are vreo criza ... (vezi toată discuția)