avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 565 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... conducere in stare de ebrietate
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

conducere in stare de ebrietate

Sunt Raul,din Cluj,as avea nevoie de cateva raspunsuri,sfaturi,am avut un accident rutier soldat cu doua victime (minore)una din ele a avut si o operatie la clavicula.Cea dea doua victima dupa o zi de spitalizare,a fost externata,intrebarea mea este daca voi fi cercetat penal,chiar daca voi ajunge la o intelegere cu parintii fetelor.Aveam si o alcoolemie de 0.55 in aerul expirat.Multumesc
Cel mai recent răspuns: Adrian Tudor , Consultant asigurari 00:11, 7 Septembrie 2011

In situatia in care evenimentul rutier a avut drept consecinte si victime umane,
indiferent de intelegerea partilor ,autoritatile competente in domeniu detin obligatia sa inregistreze
Accidentul de circulaţie este orice eveniment în care este implicat cel puţin un vehicul în mişcare, produs pe un drum deschis circulaţiei publice, din care a rezultat decesul ori rănirea unor persoane, avarierea unui vehicul, alte pagube materiale. Accidentul de circulaţie poate fi :
soldat cu victime când una sau mai multe persoane au decedat sau au fost rănite;
soldat cu pagube materiale când unul sau mai multe vehicule implicate au fost avariate (tamponări)
ªoferul implicat într-un accident din care a rezultat decesul sau rănirea unei persoane trebuie să anunţe imediat producerea accidentului la numărul unic de urgenţă 112 şi să aştepte sosirea echipajului de poliţie şi a ambulanţei.
Părăsirea locului accidentului fără încuviinţarea poliţiei ori a procurorului care efectuează cercetarea locului faptei, precum şi modificarea sau ştergerea urmelor accidentului de către conducătorul oricărui vehicul angajat într-un astfel de accident de circulaţie constituie infracţiune şi se pedepseşte conform prevederilor legale (art.81 din O.U.G. nr. 195/2002) cu închisoare de la 2 la 7 ani.
În cazul în care victima refuză să considere evenimentul petrecut un accident de circulaţie şi pleacă de la faţa locului înainte de sosirea organelor de poliţie, şoferul trebuie să se prezinte la sediul Brigăzii Rutiere din Bucureşti, sector 3, Str. Logofăt Udrişte nr. 9-15, Serviciul Accidente şi Cercetări Penale pentru declararea împrejurărilor producerii evenimentului.
În situaţia în care conducătorul auto nu îndeplineşte această cerinţă şi ulterior victima se va prezenta la o unitate medicală sau organele de poliţie pentru a declara producerea accidentului de circulaţie, conducătorul auto implicat în eveniment va fi cercetat pentru săvârşirea infracţiunii menţionate anterior.
În cazul producerii unui accident soldat cu vătămarea corporală a unei persoane se întocmeşte un dosar de cercetare penală.
Cercetările privind cauzele producerii accidentului şi culpa participanţilor sunt efectuate de lucrători ai Brigăzii Rutiere - Serviciul Accidente Rutiere şi Cercetări Penale cu sediul în Bucureşti, sector 3, Str. Logofăt Udrişte nr. 9-15, telefon: 021.323.30.30, interior 21113.
Victima accidentului poate depune plângere penală în termen de 60 de zile de la data la care a cunoscut cine este autorul accidentului. După întocmirea dosarului accidentului, lucrătorii de poliţie înştiinţează victimele cu privire la identificarea autorului.
În cazul în care leziunile rezultate în urma accidentului necesită sub 10 zile îngrijiri medicale, fapta nu este prevăzută şi pedepsită de legea penală, dosarul fiind finalizat de organele de cercetare penală cu propunerea de neîncepere a urmăririi penale pentru autorul accidentului şi înaintat către Parchetul de pe lângă Judecătoria sectorului unde s-a produs accidentul.
În cazul în care leziunile rezultate în urma accidentului necesită între 10 şi 60 de zile de îngrijiri medicale şi victima a depus plângere penală în termenul prevăzut de lege, în conformitate cu prevederile legale, poate interveni împăcarea părţilor. Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.
În cazul în care leziunile rezultate în urma accidentului necesită peste 60 de zile de îngrijiri medicale, împăcarea părţilor nu are ca efect înlăturarea răspunderii penale.
În unele cazuri pentru lămurirea unor fapte sau împrejurări, conform art. 116 Cod Procedura Penală, organul de cercetare penală dispune la cerere sau din oficiu efecuarea expertizei tehnice.evenimentul sa desfasoare cercetari pentru identificarea cauzelor si eventual a vinovatilor





daca isi retrag plingerea penala atunci dosarul penal va fi inchis si veti avea doar permisul suspendat pentru 90 de zile.
insa este posibil ca in sange alcoolemia sa fie de peste 0,8 ceea ce este infractiune si va exista un dosar penal strict pentru aceasta fapta.

Ultima modificare: Marți, 6 Septembrie 2011
Mihai Costache, Avocat
Nu spuneti mai multe lucruri importante:
1) Victimele au depus plangere penala pentru vatamare?
2) Vi s-au recoltat probe de sange pentru test, sau numai proba cu etilotestul?
3) Daca ati dat probe biologice, care au fost rezultatele la interval de o ora intre ele?
victimele nu au depus plangere. in etilotest aveam 0,56 in sange nu stiu inca
Atunci sincer, nu inteleg ce doriti sa aflati.
Victimele, daca nu au depus plangere, nu aveti nici o raspundere.
Cand aveti rezultatele de la probele biologice, mai vorbim.
Pana atunci, nu veti fi cercetat penal pentru nici una din infractiuni, poate eventual o contraventie, daca va ramane alcoolemia sub 0,80.

Alte discuții în legătură

Accident rutier act de impacare george141414 george141414 Buna ziua! A avut loc un accident rutier cu doua victime, vinovat de producere fiind conducatorul auto. Noi partile am ajuns la o intelegere si vrem sa ne ... (vezi toată discuția)
Accident cu vatamare corporala si alcool 0.06 ... pisicaqqq pisicaqqq Buna ziua Am avut tanlentul nefericit sa provoc un accident de circulatie, soldat cu dauna totala la masina partii vatamate si cateva Rani la cei din ... (vezi toată discuția)
Am condus fiind sub influenta alcoolului. dosar penal sau nu? bobysb bobysb Buna ziua,ma adresez si eu acestui forum ptr ca nu sunt la curent cu faptele de acest gen. Am fost implicat intr-un accident rutier soldat cu pagube materiale ... (vezi toată discuția)