As dori si cateva nelamuriri, legat de consumul de apa de la mine din bloc. Eu am apometre, declar corect consumul de apa, dar pe scara diferenta dintre declarati si consumati este cam mare, este normal ca sa se treaca ca si pierdere si sa platim aceasta diferenta.
M-am interesat si se poate sa ma trec separat. Dar acum ma gandesc, pe viitor daca se strica teava de alimentare cu apa calda/rece ar trebui sa platesc si eu reparatiile ?
Si eu cred ca repartizarea cea mai corecta ar fi pe apartament, ca toata lumea beneficiaza de apa, eu in loc, sa platesc 10 mc cu 5.2lei /mc, platesc 10mc cu 8.5 lei ...nu prea mi se pare normal. Si cam atat, multumesc anticipat pentru suport.
Pentru a reduce diferentele in viitor va prezint ce am implementat la noi la asociatie (dupa o schimbare totala a conducerii):
- am solicitat sa fie toate apometrele verificate la zi (sau cat mai recent)
- am sigilat toate apometrele
- am stabilit data citirii apometrelor aceasi zi cu citirea de catre furnizor a celui de bloc
- pentru cei care nu dau citirea in ziua respectiva (+- 1 zi) se trece un consum mediu*nr de persoane
Daca si in cazul respectiv vor exista diferente mari, inseamna ca problema trebuie cautata la instalatie.
Cer scuze daca e un pic off topic, dar ma gandesc ca trebuie sa ne gandim si cum sa prevenim posibilitatea reaparitiei problemei curente :)
@IIC, nu este offtopic, este chiar la obiect si va felicit pentru masurile intreprinse si ca probabil diferentele sunt din ce in ce mai mici. Aceste diferente nu vor dispare. Undeva pe prima pagina a forum-ului este postat un document care explica pe larg de unde pot proveni aceste diferente si cum pot fi acestea diminuate.
Va asigur ca fiecare asociatie care se respecta cat de cat, trebuie sa aibe preocupari de reducere la mimnimum a acestor diferente!
@IIC
Cate apartamente sunteti in acea asociatie de puteti sa faceti citirile in aceeasi zi cu totii? Este laudabila aceasta disciplina!
Abia astept sa reveniti peste cateva luni cu observatiile facute in aceasta perioada si sa ne spuneti, daca este posibil, la ce procent din facturura de apa se ridca "pierderile" lunar.
Ce trebuie sa observati este chiar mai subtil decat poate ne imaginam cu totii.
Procentul lunar de "pierderi" trebuie studiat in raport cu aceeasi factori de indeplinit lunar.
Daca acesti factori nu sunt indepliniti in acelasi mod, atunci procentul de pierderi este "bulversat" si concluziile distorsionate iar semnele de intrebare "de unde pierderile astea" vor aparea sau vor ramane nelamurite corect.
Exemplu: ar trebui sa aveti acelasi numar de mc estimati lunar, nu mai vorbesc de ora la care toata lumea trebuie sa faca citirea, pentru ca nu numai aceeasi zi conteaza, ceea ce deja este un lucru foarte mare daca e indeplinit, ci si aceeasi ora. Consumul de apa in diferenta de ore de citire poate influenta si el "pierderile de apa" pe langa celelalte cauze, cum ar fi, de exemplu, diferenta de clasa de precizie intre contorul de bransament si contoarele din casa, cum ar fi pozitia de montare a apometrelor, cum ar fi eliminarea posibilitatilor de frauda de apa (nu numai prin sigilare, dar si prin verificarea instalatiei din fiecare apartament de a nu avea sursa de alimentare cu apa in special pentru masina de spalat inaintea apometrului, cum ar fi verificarea instalatiei din fiecare apartament de a nu avea pierderi de apa la robinete si wc-uri, verificare care ar trebui facuta lunar si inopinat.....
Masurile pe care le-ati luat, si eu subliniez asta alaturi de @Adam Grecu, sunt laudabile, foarte bune, dar nu sunt suficiente sau ca sa fiu mai precisa nu se mentin mult timp valabile decat daca sunt supravegheate, iar consecventai este una din masurile de baza in limitarea "pierderilor"
Multumesc, am parcurs de la inceput documentele amintite mai sus, deabia din luna septembrie am realizat toate masurile descrise si asteptam sa vedem ce rezultate vom avea. Este vorba doar de o singura scara cu 32 apartamente si inca este devreme de a ne lauda, dar speram sa se organizeze lumea. Vom stabili controale drastice si frecvente pentru a mentine ordinea (luand in calcul ca in trecut au fost multe nereguli la apometre si calcule).
Voi reveni cu observatii si o analiza mai completa, oricum ne vom vedea des pe forum ca apar nelamuriri zilnice si sunteti unica sursa de informatii credibila si corecta pe care ma pot baza :)
Nedeclarare apa rece
mirusaby
Buna ziua,
as dori sa ma ajutati si pe mine intr-o problema: cum se mai poate imparti apa rece, diferenta intre citit in ap. si citit de cei de la apa canal , ... (vezi toată discuția)