avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 692 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... se poate face un contract propriului copil minor pt un ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

se poate face un contract propriului copil minor pt un imobil?

buna ziua.am si eu o mare problema,sper sa ma puteti ajuta.
sunt casatorita si avem un copil de 6 ani.in timpul acestei casatorii am cumparat 2 imobile cu sotul meu:unul prin credit ipotecar,si altul cash.sotul meu de ceva timp a inceput sa cheltuie banii pe pariuri sportive,a inceput sa se imprumute sume f mari la camatari cu dobanda asa ca vreau intr-un fel s-o pun la scuteala pe fiica noastra.as vrea sa-mi spuneti daca putem face un act pt a trece imobilul cumparat impreuna pe numele fiicei si daca in cazul unui divort acest imobil va mai trebui impartit la partaj.mentionez ca si el este de acord sa facem acest lucru(sa trecem pe numele fetei imobilul) insa am intrebat la noi in oras si mi s-a spus ca ar trebui sa avem un tutore pt asta,fetita(un bunic ceva) fiind minora.acest tutore are drepturi asupra locuintei?sau se poate face un alt fel de act prin care sotul sa nu poata gira cu aceasta locuinta chiar daca este bun comun??
Cel mai recent răspuns: Gaby811 , utilizator 15:58, 9 Septembrie 2011
Contractul de vanzare cumparare era facut cu drept de uzufruct viager , adica fiul meu intra in posesia totala a apartamentului doar cand bunica lui ar fi decedat . La momentul respectiv si pe mine m-a intrigat faptul ca tatal baiatului a putut fi numit tutore , logic gandind , ori esti parinte , ori tutore ,dar se vede ca fostul meu sot avea deja in plan de a instraina cu timpul acel apartament si si-a pregatit cararea cum a dorit el .
fiind vorba de un minor, ar fi bine sa va adresati Autoritatii Tutelare de pe langa primaria localitatii unde domiciliati. De acolo veti obtine lamuririle necesare si eficiente la cazul dvs.
atunci este o situatie oarecum diferita.noua ni s-a explicat ca trebuie sa fie cineva "din afara",de exemplu un bunic,insa ma interesa si ce drepturi are acel tutore.adica nu mi-ar conveni ca indiferent cine din afara sa aiba drepturi asupra casei mele,ci doar copilul meu,chiar daca doar dupa varsta de 14 ani!
uf,tare incalcite sunt caile Domnului.daca mi-ar fii zis cineva asa ceva inainte de a cumpara aceste imobile,n-as fii crezut. :( am vrut doar sa-i fie copilului mai bine decat ne-a fost noua,insa daca se pare ca doar eu gandesc asa,atunci trebuie sa protejez intr-un fel copilul!
Ultima modificare: Miercuri, 7 Septembrie 2011
ofemeiedisperata, utilizator
minorul neavand drept de proprietate asupra imobilului bunicii, desigur ca bunica a putut sa il instraineze. In cazul dvs dreptul de uzufruct pe care minorul il detine, nu se stinge, In virtutea acelui drept de uzufruct, mInorul are dreptul sa se stabileasca oricand in acel imobil, chiar daca actualmente exista un alt proprietar. Acest drept nu se radiaza din cartea funciara decat numai la decesul beneficiarului acestui drept. Insa, trebuie de asemenea stiut, ca acest drept, se stinge prin neuz. Va trebui sa verificati la cartea funciara daca dreptul de uzufruct ptr minorul dvs mai exista inscris acolo. Daca da, atunci minorul poate oricand sa ceara proprietarului respectiv cheia de la locuinta si sa se mute acolo. Proprietarul care a cumparat acel imobil de la bunica, practic nici nu ar avea dreptul sa foloseasca imobilul, din moment ce minorul detine intregul drept de uzufruct asupra imobilului. Cumparatorul detine numai nuda proprietate, iar minorul-copilul dvs detine uzufructul. Daca proprietarul doreste sa scape de acest uzufruct, atunci poate sa negocieze cu tutorele minorului in vederea radiuerii dreptului din CF contra unei sume de bani pe care proprietarul sa o plateasca uzufructuarului minor. Suna bine nu-i asa? chiar amuzant, dar daca asa stau lucrurile in actele de proprietate ale casei bunicii atunci nu mai ezitati si actionati, daca vreti binele copilului..
Ultima modificare: Miercuri, 7 Septembrie 2011
F.V. Strauß, Consilier juridic
Am urmarit discutia si as avea si eu o intrebare: in calitate de parinte singur pot cumpara un imobil pe numele copilului meu (minor)? In ce conditii?
Ma gandesc ca, printre altele, pentru a achizitiona un imobil trebuie platit un pret, ori minorul nu are cum justifica aceasta suma. Pe de alta parte, daca vreau sa inchiriez acel imobil, contractul de inchiriere va trebui facut pe numele minorului (propietar), veniturile vor fi tot ale lui.... cum se rezolva cu impozitele?

Alte discuții în legătură

Temeiul de drept pentru vanzare-cumparare incheiata parinti si copii actoru_vlad actoru_vlad Buna ziua. Am urmatoarea speta: Parintii vor sa vanda copiilor minori o casa pe care o detin intr-o statiune de vacanta. Notarul insa spune ca nu se poate ... (vezi toată discuția)
Acte donatie catre un minor 28lacra 28lacra Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca bunicul poate efectua acte de donatie (imobil) nepotului sau, in varsta de 14 ani, doar cu incuviintarea unuia dintre ... (vezi toată discuția)
Vanzare imobil MARGARITc MARGARITc Doresc sa ma ajutati sa obtin informatii privind urmatoarea situatie: Fiica mea, acum in varsta de 11 ani a cumparat prin intermediul unui curator un imobil. ... (vezi toată discuția)