avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1480 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... se poate face un contract propriului copil minor pt un ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

se poate face un contract propriului copil minor pt un imobil?

buna ziua.am si eu o mare problema,sper sa ma puteti ajuta.
sunt casatorita si avem un copil de 6 ani.in timpul acestei casatorii am cumparat 2 imobile cu sotul meu:unul prin credit ipotecar,si altul cash.sotul meu de ceva timp a inceput sa cheltuie banii pe pariuri sportive,a inceput sa se imprumute sume f mari la camatari cu dobanda asa ca vreau intr-un fel s-o pun la scuteala pe fiica noastra.as vrea sa-mi spuneti daca putem face un act pt a trece imobilul cumparat impreuna pe numele fiicei si daca in cazul unui divort acest imobil va mai trebui impartit la partaj.mentionez ca si el este de acord sa facem acest lucru(sa trecem pe numele fetei imobilul) insa am intrebat la noi in oras si mi s-a spus ca ar trebui sa avem un tutore pt asta,fetita(un bunic ceva) fiind minora.acest tutore are drepturi asupra locuintei?sau se poate face un alt fel de act prin care sotul sa nu poata gira cu aceasta locuinta chiar daca este bun comun??
Cel mai recent răspuns: Gaby811 , utilizator 15:58, 9 Septembrie 2011
Si eu am de gand in viitorul apropiat sa cumpar un imobil pentru fetita mea de 2 ani. Fiindca eu cu sotul meu avem deja un imobil pe numele nostru, o sa fac in urmatorul fel. Cumpar apartamentul pe numele parintilor mei, si o sa facem un certificat de mostenire pentru copil. Poate e o idee si pt dv.
in niciun caz nu se va numi un tutore atat timp cat minorul are parinti, acestia avand si calitatea de reprezentanti legali ai copilului lor minor. autoritatea tutela va desemna un curator care sa il reprezinte pe minor la incheierea actului de vanzare cumparare, dar imobilul va fi administrat in continuare de ambii parinti, asa ca va fi exclus ca sotul sa poata vinde locuinta in numele minorului fara ca si dumneavoastra sa fiti de acord.
Da, poate fi cumparat un imobil pe numele minorului, chiar daca sunteti singurul parinte. Va trebui, insa, sa va adresati Autoritatii tutelare pentru emiterea dispozitiei prin care se va numi un curator (poate fi o persoana apropiata Dvs.), al carui rol va fi acela de a-l asista/reprezenta pe minorul peste/sub 14 ani la semnarea contractului de vanzare-cumparare si de a "veghea" la respectarea drepturilor minorului legate de perfectarea contractului.

Suma necesara cumpararii imobilului poate proveni din fondurile dvs. prin dar manual. Se incheie in prealabil intre parinte si minorul asistat/reprezentat (dupa caz) de curator, un act de donatie pentru suma necesara dobandirii; despre acest act de donatie se va face vorbire in contractul de vanzare-cumparare, tocmai pentru a se justifica provenienta sumei.

Inchirierea imobilului o puteti face dvs. ca reprezentant legal al minorului in numele acestuia (sub 14 ani) sau minorul insusi cu incuviintarea dvs. (peste 14 ani) iar suma cu titlul de venit din chirie este supusa impozitului.
luisa_toma a scris:

Si eu am de gand in viitorul apropiat sa cumpar un imobil pentru fetita mea de 2 ani. Fiindca eu cu sotul meu avem deja un imobil pe numele nostru, o sa fac in urmatorul fel. Cumpar apartamentul pe numele parintilor mei, si o sa facem un certificat de mostenire pentru copil. Poate e o idee si pt dv.

Poate parintii dvs. inca au de trait...Un certificat de mostenitor nu poate fi "facut" asa lesne din mai multe motive:
~ cat timp o persoana este in viata nu se poate vorbi despre vreun certificat de mostenitor privitor la patrimoniul sau;
~ pactul asupra unei succesiuni nedeschise este nul absolut (cu alte cuvinte, nu se poate accepta/renunta la succesiune si nici intocmi certificat de mostenitor privind averea unei persoane inca in viata - orice act de acest fel fiind lovit de nulitate absoluta);
~ daca mai aveti frati/surori sau nepoti de la acestia - fiti sigura ca vor renunta la succesiunea parintilor (dar doar dupa decesul acestora!): 1) fie pentru a deveni dvs. mai intai mostenitoare si astfel sa puteti instraina fiicei imobilul; 2) fie pentru a ramane fiica dvs. unica mostenitoare in baza unui eventual testament (intocmit de catre parintii dvs. inca din timpul vietii lor).
Ultima modificare: Joi, 8 Septembrie 2011
Mihaela Luminita VATAVU, Avocat
Carpatina a scris:

fiind vorba de un minor, ar fi bine sa va adresati Autoritatii Tutelare de pe langa primaria localitatii unde domiciliati. De acolo veti obtine lamuririle necesare si eficiente la cazul dvs.

[editat]
Nu are nici o legatura Autoritatea Tutelara cu apartamentul care va fi lasat minorului prin act de mostenire sau o alta varianta in care ambii parinti sunt de acord.

Ultima modificare: Vineri, 9 Septembrie 2011
ContSters20980, utilizator

Alte discuții în legătură

Acte donatie catre un minor 28lacra 28lacra Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca bunicul poate efectua acte de donatie (imobil) nepotului sau, in varsta de 14 ani, doar cu incuviintarea unuia dintre ... (vezi toată discuția)
Vanzare imobil MARGARITc MARGARITc Doresc sa ma ajutati sa obtin informatii privind urmatoarea situatie: Fiica mea, acum in varsta de 11 ani a cumparat prin intermediul unui curator un imobil. ... (vezi toată discuția)
Un testament in favoarea unui minor lanagyist lanagyist Buna ziua. As dori sa aflu daca legal se poate lasa pe numele unui minor de 6 ani, un imobil pe numele sau, fara a fii tutorele parintii sai. Trebuie sa fie ... (vezi toată discuția)