o societate a prestat lucrari de constructii catre societatea noastra (lucrari de preparare si turnare de betoane),in cadrul unui priect finantat prin fonduri europene,unde noi sunte antreprenori generali.
La decontare le-am cerut sa prezinte certificatele de calitate si de conformitate ale materialelor puse in opera.Acesta a refuzat acest lucru,dupa care noi am fost nevoiti sa comandam de la un laborator independent executarea unor analize care sa ateste calitatea betoanelor puse in opera.Rezultatele au fost inferioare fata de proiect drept care am cerut remedierea lucrarilor neconforme si am refuzat plata facturilor pana la rezolvarea acestor neconformitati (prin notificarea societatii).Mentionez ca am achitat cca. jumatate din valoarea facturilor prezentate.Susmentionata societae ma dat in judecata si sa dat o sentinta de somatie de plata,la care noi am pregatit documentele pentru instanta din care reiese de ce am refuzat plata facturilor.A doua zi ne-m trezit cu sechestru asupra venutilor depuse la banci,in care era trecuta intreaga valoare din facturi (desi achitasem jumatate).Am depus contestatie dar bj a continuat executarea.Doresc raspuns ce se poate face in acest caz.
Potrivit disp. art. 399 alin. 1 cod. procedura civila, „(1) Impotriva executarii silite, precum si impotriva oricarui act de executare se poate face contestatie de catre cei interesati sau vatamati prin executare [...].
Potrivit prev. art. 403 alin.4 cod procedura civila, “In cazuri urgente, daca s-a platit cautiunea, presedintele instantei poate dispune, prin incheiere si fara citarea partilor, suspendarea provizorie a executarii pana la solutionarea cererii de suspendare de catre instanta. Incheierea nu este supusa nici unei cai de atac. Cautiunea care trebuie depusa este in cuantum de 10% din valoarea obiectului cererii sau de 5 milioane lei pentru cererile neevaluabile in bani. Cautiunea depusa este deductibila din cautiunea stabilita de instanta, daca este cazul”.
Trebuie sa faceti o cerere de ordonanta presedintiala de suspendare a executarii silite, sa platiti o cautiune de 10% din creanta pretinsa de creditoare, doar asa obtineti suspendarea executarii si deblocarea conturilor, mai putin sumele deja indisponibilizate.
Daca tot va jucati cu fonduri europene, investiti inteligent acesti bani si in salariul unui consilier juridic destept, chiar si cu jumatate de norma, o sa vedeti ca acesti bani va vor aduce profit - adica veti evita pagube care sa depaseasca de zeci de ori salariul consilierului.
Este vorba de o creanta neadevarata,doarece am platit mai mult de jumatate din creanta pretinsa,pana ce sa adeverit ca materialele folosite de subantreprenor nu corespund calitativ proiectului.Extrasele de cont,din care reies aceste plati, am depus la Judecatorie,si totusi se continua executarea.Documentele reclamantului precum si declaratiile sun false,ceeace am demonstrat cu acte,fara rezultat.Cum sa depun garantia de 10% daca suma revendicata nu esta adevarata?Tocmai ca nu ma joc cu bani europeni,si m-am consulta si cu un juris,dar vroiam pareaea forumului.Va-s multumii daca m-ati ajuta cu un sfat.
Domnule, juristul ala trebuia sa va spuna ca executarea nu se opreste decat cand este admisa contestatia sau daca se dispune suspendarea executarii silite. Pana atunci muriti cu actele in mana.
Restituire cautiune
Borza
Buna,
am facut o contestatie la executare. Apoi am facut o cerere de suspendare provizorie a executari silite la care am platit o cautiune la valoarea ... (vezi toată discuția)