avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 576 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie in perioada de proba
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie in perioada de proba

Buna seara,
sunt in perioada de proba de 30 zile si as dori sa stiu daca in acest timp imi dau demisia, trebuie sa stau in preaviz. (Contractul ce l-am semnat am inteles ca se prelungeste automat dupa cele 30 zile de proba; in contract nu am vazut sa fie stipulat acest lucru.)
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:50, 10 Septembrie 2011
Art. 31. [perioada de proba]
(1) Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.
(2) Verificarea aptitudinilor profesionale la incadrarea persoanelor cu handicap se realizeaza exclusiv prin modalitatea perioadei de proba de maximum 30 de zile calendaristice.
(3) Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.
(4) Pe durata perioadei de proba salariatul beneficiaza de toate drepturile si are toate obligatiile prevazute in legislatia muncii, in contractul colectiv de munca aplicabil, in regulamentul intern, precum si in contractul individual de munca.
(5) Pentru absolventii institutiilor de invatamant superior, primele 6 luni dupa debutul in profesie se considera perioada de stagiu. Fac exceptie acele profesii in care stagiatura este reglementata prin legi speciale. La sfarsitul perioadei de stagiu, angajatorul elibereaza obligatoriu o adeverinta, care este vizata de inspectoratul teritorial de munca in a carui raza teritoriala de competenta acesta isi are sediul.
(6) Modalitatea de efectuare a stagiului prevazut la alin. (5) se reglementeaza prin lege speciala.
IleanaHermann a scris:

Buna seara,
sunt in perioada de proba de 30 zile si as dori sa stiu daca in acest timp imi dau demisia, trebuie sa stau in preaviz. (Contractul ce l-am semnat am inteles ca se prelungeste automat dupa cele 30 zile de proba; in contract nu am vazut sa fie stipulat acest lucru.)
Multumesc


Nu are cum sa se prelungeasca automat c.i.m. dupa perioada de proba ... perioada de proba face parte din c.i.m. incheiat de dvs .
Daca va dati demisia atunci aceasta poate fi cu sau fara preaviz ... este la latitudinea angajatorului daca accepta sau nu efectuarea preavizului.

Daca doriti aveti posibilitatea incetarii c.i.m. in baza art.31 alin.3 C.mun. - mentionat mai sus de colegul nostru - sau sa solicitati incetarea cu acordul partilor - art.55 lit.b C.mun.
In ambele variante nu se acorda preaviz.

Va multumesc pt. raspunsul dvs. foarte prompt, dar poate nu m-am exprimat foarte clar; deci am incheiat un contract de munca in care scrie ca perioada de proba este de 30 zile si dupa care nu va mai fi incheiat alt contract, acesta urmand sa fie inregistrat la ITM .Deci nu doresc sa va supar dar in aceasta perioada de proba daca primesc o alta oferta de lucru, pot sa-mi dau demisia la zi cu art.55 sau 31 din CM.
Multumesc,
Ileana Hermann
1. Nu exista niciun c.i.m. care se incheie pe perioada de proba ... ceea ce at incheiat dvs este un c.i.m. pe durata determinata , situatie in care perioad de proba este de 5 zile lucratoare.

2. Demisia la zi nu este prevazuta in Codul Muncii.

3. Demisia nu este reglementata de art.55 si nici de art.31 C.mun., ci de art.81 C.mun.

4. Pentru art.31 cred ca este tardiv sa depuneti notificare de incetare a c.i.m.... perioada de proba fiind de 5 zile lucratoare de la data inceperii activitatii.

5. Puteti solicita incetarea c.i.m. in baza art.55 lit.b c.mun. - acordul partilor - , situatie in care nu se acorda preaviz.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incetarea contractului de munca/demisie in perioada de proba consumator_IT consumator_IT Buna seara, M-am angajat de aproape o luna (fara 8 zile), deci sunt inca in perioada de proba de 90 de zile. Din pacate, postul nu corespunde deloc ... (vezi toată discuția)
Incetare perioada proba The-Borg The-Borg Buna seara, Am un CIM cu o firma, pe perioada determinata de un an incepand cu data de 27.06.2016 si perioada de proba de 90 zile calendaristice. Doresc sa ... (vezi toată discuția)
Contract individual de munca determinat, demisie Furtună Nicu-Vlad Furtună Nicu-Vlad Legea 53/2003 din codul muncii articolul 31 (3) \"In cazul muncitorilor necalificati, perioada de proba are caracter exceptional si nu poate depasi 5 zile ... (vezi toată discuția)