avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 781 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract individual de munca determinat, demisie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract individual de munca determinat, demisie

Legea 53/2003 din codul muncii articolul 31 (3) "In cazul muncitorilor necalificati, perioada de proba are caracter exceptional si nu poate depasi 5 zile lucratoare."
In momentul când am făcut cererea de angajare am precizat că sunt muncitor necalificat, totuși în contract meu indevidual de munca pe perioada determinata scrie că perioada de probă este de 90 de zile. In momentul in care am incercat să-mi dau demisia invocând articolul 31 (3) din codul muncii care spune: "Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia." angajatorul mi-a spus că așa ceva nu este posibil și că perioada de 90 de zile de proba se referă la el, probandu-ma pe mine.
Întrebarea mea este care este totuși perioada de probă și daca pot să-mi dau demisia fara sa stau in preaviz.

Va mulțumesc.
Ultima modificare: Marți, 8 Mai 2018
Furtună Nicu-Vlad, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:57, 8 Mai 2018
1. Legea 53/2003 nu mai prevede, in prezent., ceea ce dvs ati mentionat in mesaj.

art.31 C.mun.
(1) Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.
(2) Verificarea aptitudinilor profesionale la incadrarea persoanelor cu handicap se realizeaza exclusiv prin modalitatea perioadei de proba de maximum 30 de zile calendaristice.
(3) Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.
(4) Pe durata perioadei de proba salariatul beneficiaza de toate drepturile si are toate obligatiile prevazute in legislatia muncii, in contractul colectiv de munca aplicabil, in regulamentul intern, precum si in contractul individual de munca.
(5) Pentru absolventii institutiilor de invatamant superior, primele 6 luni dupa debutul in profesie se considera perioada de stagiu. Fac exceptie acele profesii in care stagiatura este reglementata prin legi speciale. La sfarsitul perioadei de stagiu, angajatorul elibereaza obligatoriu o adeverinta, care este vizata de inspectoratul teritorial de munca in a carui raza teritoriala de competenta acesta isi are sediul.
(6) Modalitatea de efectuare a stagiului prevazut la alin. (5) se reglementeaza prin lege speciala.

2. Demisia este o modalitate de incetare a c.i.m. si este reglementata de art.81 C.mun.; incetarea c.i.m. pe durata perioadei de proba este o alta modalitate de incetare a c.i.m. si este reglementata de art.31 alin.3 C.mun.

Nu le confundati.

3. Demisia poate fi cu sau fara preaviz.

4. Demisia fara preaviz se poate depune numai in situatia in care angajatorul nu-si indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.
www.avocatnet.ro/forum/discu...
Ultima modificare: Marți, 8 Mai 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Perioada de proba pt muncitorii necalificati delia25 delia25 Conform noului cod al muncii muncitorii necalificati ce perioada de proba vor avea? Multumesc. (vezi toată discuția)
Demisie in perioada de proba IleanaHermann IleanaHermann Buna seara, sunt in perioada de proba de 30 zile si as dori sa stiu daca in acest timp imi dau demisia, trebuie sa stau in preaviz. (Contractul ce l-am semnat ... (vezi toată discuția)
Demisie edward71 edward71 Este adevarat ca se poate demisiona si fara sa semnezi demisia( am vorbit telefonic cu secretara si mi-a zis ca nu este obligatorie prezenta mea si ca se poate ... (vezi toată discuția)